foto: unsplash.com
Latvijas futbolā aizdomas par sarunātām spēlēm
Foto ilustratīva nozīme.
Futbols
2021. gada 20. jūnijs, 23:26

Latvijas futbolā aizdomas par sarunātām spēlēm

LTV "de facto"

Manipulēšana ar spēļu iznākumu – problēma, kas Latvijas futbolā bija samilzusi pirms vairākiem gadiem, - ir atpakaļ uzreiz ar diviem skandāliem. UEFA no Eiropas kausiem izslēgusi vairākkārtēju Latvijas čempioni FK “Ventspils” un uz mūžu diskvalificējusi kluba īpašnieku Adlanu Šišhanovu, tajā skaitā par mēģinājumu uzpirkt tiesnesi. Vienlaikus ir aizdomas par speciāli zaudētām spēlēm Latvijas futbola virslīgā, ziņo LTV raidījums “De Facto”.

Latvijas futbola virslīgas jaunpienācējs klubs “Noah Jurmala” sezonas sākumā izcēlies ar vairākiem graujošiem zaudējumiem un atrodas turnīra tabulas pašā apakšā. Aizdomīgākais mačs “Noah Jurmala” izpildījumā bija 0:5 zaudējums FK “Liepāja”. Bija acīm redzami, ka vārtsargs Bojans Kņeževičs pārāk tālu iziet no vārtiem, necenšas ķert bumbu un epizodē spēles beigās pat uzdāvina to pretiniekiem.

“Noah Jūrmala” treneris Artjoms Gorlovs pēc spēles preses konferencē sakāvi skaidroja ar spēlētāju nogurumu un traumām, bet sava vārtsarga darbības izskaidrot nespēja. Uz žurnālista jautājumu, kāpēc tik pieredzējis vārtsargs tik rupji kļūdās, Gorlovs atbildēja, ka nav vārtsargu treneris un tāds vispār komandā neesot.

Latvijas Futbola federācija (LFF) pēc spēles saņēma UEFA ziņojumu, kurā bija secināts, ka klubs vai spēlētāji var būt iesaistīti manipulēšanā ar spēles rezultātu. Pašā spēles sākumā totalizatoros tika izdarīts ievērojams likmju apjoms uz to, ka “Noah Jurmala" zaudēs spēli ar vismaz četru un piecu vārtu starpību.

Federācija uz izmeklēšanas laiku diskvalificējusi komandas vārtsargu Kņeževiču. Klubs šo lēmumu nav apstrīdējis.

““Noah Jurmala” un Liepājas spēle ir būtiski aizdomīgākā spēle, kas ir izraisījusi lielu ažiotāžu publiskajā telpā, bet mūsu lēmumi tiek balstīti ne tikai uz šo te spēli. Mūsu lēmumi tiek balstīti arī uz papildus informāciju, kādu mēs saņemam, un ir aizdomas par potenciāli ietekmētām citām spēlēm, bet šobrīd nav faktu,” saka LFF ģenerālsekretārs Edgars Pukinsks.

LFF arī saņēma signālu, ka būtu īpaši pieskatāma arī šīs nedēļas “Noah Jurmala” spēle pret “Spartaku” Jūrmalas stadionā. Tādēļ federācija pirms mača aicināja totalizatoru uzņēmumus neļaut slēgt derības par iznākumu.

Šajā mačā “Noah Jūrmala” atkal cieta smagu zaudējumu – 5:2. Pagaidām nav ziņu, vai spēļu uzraugu vērtējumā arī šī spēle būtu pieskaitāma aizdomīgām.

Biedrībā “Noah Jūrmala” patiesie labuma guvēji ir divi plašāk nezināmi Latvijas pilsoņi – Vadims Lunis un Nikolajs Poženskis. Publikācijās medijos ar tādiem pašiem vārdiem minēti kāda suši restorāna pavāri. Kluba prezidenta amatu ieņem Daugavpils futbolā labi zināmais Aleksandrs Jakubovskis, kurš nebija sazvanāms.

LFF aizdomīgu spēļu sakarā pagaidām izvairās nosaukt iespējamās iesaistītās personas.

“Pieredze rāda, ka nevajag mētāties ar vārdiem, kamēr nav konkrēti fakti. Tāpēc mēs šobrīd nenosaucam nevienu vārdu, uzvārdu, kā tikai pirmšķietami diskvalificējām spēlētāju, uz ko norādīja vairāki eksperti un ziņojumi, ka, iespējams, tieši šis spēlētājs bijis iesaistīts spēļu rezultātu manipulēšanā,” saka LFF ģenerālsekretārs.

“Noah Jūrmala”, kas agrāk spēlēja ar Daugavpils “Lokomotiv” nosaukumu, Virslīgai pieteicās kā 1.līgas uzvarētāji. Taču federācija klubu negribēja sacensībām pielaist, jo tas neesot atbildis visiem kritērijiem.

Vairāki “De Facto” avoti pieļauj, ka federācijas pretestība varēja būt saistīta arī ar spēļu manipulēšanas riskiem, ņemot vērā kluba prezidenta Jakubovska attiecības ar futbola aprindās bēdīgi slaveno Oļegu Gavrilovu, kurš jau ir saņēmis mūža diskvalifikāciju spēļu sarunāšanas dēļ. Taču federācijā šo kā oficiālu iemeslu nemin.

Gavrilovs ir viena no centrālajām figūrām arī citā, daudz plašāku rezonansi guvušajā sarunāto spēļu skandālā. Mēneša sākumā UEFA uz septiņiem gadiem no Eirokausiem izslēgusi Ventspils futbola klubu un tā īpašniekam, Latvijas “melnajā sarakstā” esošajam Adlanam Šišhanovam piespriedusi mūža diskvalifikāciju.

Atsevišķu mediju rīcībā esošie UEFA izmeklēšanas dokumenti, tajā skaitā “whatsapp” sarakstes rāda, ka Šišhanovs tandēmā ar Gavrilovu, piemēram, centās piekukuļot krievu tiesnesi pirms ventspilnieku mača ar Francijas “Bordeaux”, piesolot viņam 100 tūkstošus eiro.

Portāla “Delfi” žurnālists Uldis Strautmanis, kurš pētījis UEFA rīcībā esošos dokumentus, stāsta, ka jau 2018.gadā, kad Šišhanovs nopirka FK “Ventspils”, futbola aprindās zināja, ka “viņam ir netīras lietas Moldovā”.

Bijušas runas gan par nodokļu nemaksāšanu, gan aizdomīgām spēlēm. “Tur ir pilna buķete, un mēs šim investoram tomēr ļaujam ienākt Latvijas futbolā. Jā, notiesājoša sprieduma viņam nav, bet ar kaut kādiem veiksmīgiem instrumentiem viņš no Moldovas ir padzīts. Bet mēs viņu pieņēmām atplestām rokām,” saka Strautmanis.

Federācijā skaidro, ka laikā, kad Šišhanovs pirka Ventspils klubu, pret viņu nebija tik dzelžainu pierādījumu. Tos UEFA savāca vairāku gadu laikā. LFF tagad plāno šos dokumentus no UEFA pieprasīt, tiklīdz būs beigusies apelācija.

FK “Ventspils” šonedēļ paziņoja, ka izstājas no futbola virslīgas čempionāta. Lēmums tiek pamatots ar nespēju nodrošināt komandas turpmāku finansēšanu un uzturēšanu.