foto: EPA/Scanpix
Hummelss iesit bumbu savos vārtos, uzdāvinot Francijai uzvaru
Futbols
2021. gada 16. jūnijs, 00:00

Hummelss iesit bumbu savos vārtos, uzdāvinot Francijai uzvaru

Jauns.lv / LETA

Francijas futbola izlase otrdien Eiropas čempionāta pirmās kārtas noslēdzošajā spēlē Minhenē ar rezultātu 1:0 (1:0) uzvarēja Vāciju.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Francijas izlases labā vārtus guva Vācijas valstsvienības aizsargs Matss Hummelss, kurš ieraidīja bumbu savos vārtos.

Francijas izlase maču sāka ar iespaidīgu uzbrukuma līniju, kurā bija Antuāns Grīzmans, Karims Benzemā un Kiljans Mbapē. Benzemā šī bija pirmā spēle izlasē kopš 2014.gada Pasaules kausa ceturtdaļfināla, kurā toreiz francūži atzina nākamās čempiones Vācijas pārākumu.

Pretī trīs pretinieku uzbrucējiem Vācija lika trīs aizsargus - Atonio Rīdigeru, Hummelsu un Matīasu Ginteru.

Ja pirmā desmitminūte aizritēja bez straujiem pavērsieniem, tad nākamais nogrieznis bija krietni spraigāks. Mača 16.minūtē pēc stūra sitiena ar galvu bumbu pāri vārtiem raidīja Pols Pogbā. Nedaudz vēlāk pēc Kiljana Mbapē spēcīga sitiena bumbu uz sāniem izsita Vācijas izlases vārtsargs Manuels Noiers.

Turpinājumā, spēles 20.minūtē pēc izcilas Pogbā piespēles soda laukumā Luka Ernandess sita bumbu gar vārtiem un Hummelss ievirzīja to savā tīklā - 1:0 Francijas izlases labā. Turpinājumā Toni Krosa izpildītais brīvsitiens atdūrās pret Francijas izlases "sieniņu", bet vēlāk viņš no tālākas distances sita krietni pāri vārtiem.

Vācijas futbolisti arvien biežāk atradās pie pretinieku soda laukuma, taču ar bīstamiem momentiem neizcēlās. Vien 38.minūtē Ilkajam Gindoanam nedaudz pietrūka, lai panāktu 1:1 pēc sitiena no tuvas distances.

Otrajā puslaikā, 52.minūtē, Adrjēns Rabio norībināja Vācijas izlases vārtu stabu, bet nedaudz vēlāk pie otriem vārtiem pāri pārliktnim sita Seržs Njabrī. Puslaiks turpinājās ar vāciešu asiem uzbrukumiem un ar francūžu centieniem tos noslāpēt.

Mača 65.minūtē Vācijas izlases soda laukumā izcilu individuālo meistarību nodemonstrēja Mbapē, kurš iegrieza bumbu vārtos. Tiesa, aizmugures situācijas dēļ viņa skaistais vārtu guvums netika ieskaitīts. Tāpat 78.minūtē Mbapē pēc sadursmes ar Hummelsu krita pretinieku soda laukumā, tomēr gaidītais 11 metru soda sitiens netika nozīmēts.

Arī 85.minūtē Francijai aizmugures dēļ netika ieskaitīts vārtu guvums. Šoreiz pēc Mbapē piespēles izcēlās Benzemā. Dažas minūtes vēlāk brīvsitienu nerealizēja Līrojs Sanē.

Kompensācijas laikā vācieši ar piespēlēm centās nogādāt bumbu soda laukumā, tomēr pasaules čempioni sekmīgi aizsargājās un noturēja minimālo uzvaru.

Abas izlases ir starp Vecā kontinenta titulētākajām komandām. Vācijai, tāpat kā Spānijai, ir trīs tituli, no kuriem pēdējais izcīnīts 2016.gadā, bet Francija ir divkārtējā čempione, taču Eiropā nav triumfējusi kopš 2000.gada. Pirms pieciem gadiem francūži bija tuvu tam, lai nostātos blakus spāņiem un vāciešiem, tomēr finālā ar 0:1 tika atzīts Portugāles izlases pārākums.

Francijas izlase, gatavojoties finālturnīram, izcīnīja divas uzvaras ar rezultātu 3:0, pārspējot Velsu un Bulgāriju. Vācija vispirms cīnījās neizšķirti 1:1 ar Dāniju, bet pēc tam vārtsarga Manuela Noiera 100.spēlē izlasē ar 7:1 sagrāva Latviju.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

No 32 savstarpējām spēlēm 15 uzvarējusi Francija, desmit Vācija, bet septiņi dueļi noslēgušies neizšķirti. Pēdējās sešās spēlēs vācieši ir bez uzvarām. Abas izlases tikās 2016.gada Eiropas čempionāta pusfinālā, ar 2:0 uzvarot Francijai, kuras labā abus vārtus guva Antuāns Grīzmans. Četrreiz abas izlases spēkojušās arī Pasaules kausa finālturnīrā, divreiz pusfinālā, bet vienreiz - par trešo vietu. Rezultatīvākais abu izlašu sadursmēs bijis Grīzmans ar četriem gūtiem vārtiem.

Francijas izlasē pēc piecu gadu pārtraukuma izsaukts Karims Benzemā, kurš kopā ar Kiljanu Mbapē un Grīzmanu veido iespaidīgu uzbrukuma līniju. Francūži ir stabili arī citās pozīcijās, kur spēlē tādas zvaigznes, kā Ngolo Kantē, Rafaēls Varāns, Igo Lorī, Olivjē Žirū un citi.

Tāpat arī Vācijas valstsvienībā ir futbolisti, kuri piedzīvojuši atgriešanos komandā. Pēc dažu gadu pauzes atgriezušies uzbrucējs Tomass Millers un aizsargs Matss Hummelss. Vācijas izlasē iekļauti arī trīs nesenie UEFA Čempionu līgas uzvarētāji - Londonas "Chelsea" titulu atnesošo vārtu autors Kajs Hāvercs, kā arī Timo Verners un Antonio Rīdigers. Uzbrukumā jaudu var piešķirt arī Seržs Njabrī un Līrojs Sanē.

Arī Francijas izlasē ir trīs UEFA Čempionu līgas šīs sezonas uzvarētāji - Kurts Zumā, Ngolo Kantē un Žirū.

Vācijas izlasi no 2006.gada vada Joahims Lēvs, kura posteni pēc Eiropas čempionāta finālturnīra pārņems Hanss Dīters Fliks. Franciju no 2012.gada stūrē Didjē Dešāns. Abi savas izlases aizveduši līdz triumfam Pasaules kausā un kļuvuši par Eiropas vicečempioniem. Dešāns futbolista karjeras laikā uzvarēja gan Pasaules kausā, gan Eiropas meistarsacīkstēs.

Jau ziņots, ka pirms tam F apakšgrupā Portugāle ar 3:0 (0:0) uzvarēja Ungāriju. Divreiz izcēlās Krištianu Ronaldu, kurš ar 11 gūtiem vārtiem kļuvis par finālturnīru visu laiku rezultatīvāko futbolistu.

2021.gada Eiropas čempionāta finālturnīrs līdz 11.jūlijam norisināsies Eiropas 11 pilsētās. Kontinenta spēcīgākā komanda tiks noskaidrota Vemblija stadionā Londonā. Atjaunotais Vemblija stadions izlašu turnīru titula maču uzņems pirmo reizi vēsturē, bet tā priekštecī savulaik tika izspēlēts 1966.gada Pasaules kausa fināls un 1996.gada Eiropas čempionāta fināls.

Pirms pieciem gadiem par Eiropas čempioni tika kronēta Portugāle, kas Parīzē notikušajā finālmačā ar rezultātu 1:0 pagarinājumā pārspēja Franciju.

Eiropas čempionāta finālturnīrā 24 komandas sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmajai kārtai jeb astotdaļfinālam automātiski kvalificēsies divas labākās izlases, kā arī tajā iekļūs četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Šajā Eiropas čempionātā kopumā tiks aizvadīta 51 spēle. Kad turnīrā piedalījās vēl 16 izlases, bija jānospēlē 31 mačs.

Vācijas izlases sastāvs: Manuels Noiers, Matīass Ginters (Emre Dzans, 87.min.), Matss Hummelss, Antonio Rīdigers, Jošua Kimmihs, Ilkajs Gindoans, Toni Kross, Robins Gosenss (Kevins Follands, 88.min.), Kajs Hāvercs (Līrojs Sanē, 74.min.), Tomass Millers, Seržs Njabrī (Timo Verners, 74.min.).

Francijas izlases sastāvs: Igo Lorī, Benžamēns Pavārs, Rafaēls Varāns, Presnels Kimpembe, Luka Ernandess, Pols Pogbā, Ngolo Kantē, Adrjēns Rabio (Usmans Dembelē, 90.min.), Antuāns Grīzmans, Karims Benzemā (Korentēns Toliso, 89.min.), Kiljans Mbapē.