foto: KHL.ru
Latvijas hokeja izlasei atkārtoti ieriebušais soģis Jeržābeks esot atstādināts no pasaules čempionāta tiesāšanas
Antoņins Jeržābeks ikdienā tiesā KHL. Varbūt viņa darba devēji reizēm palīdz pieņemt lēmumus hokeja spēļu laikā.
Hokejs
2021. gada 30. maijs, 13:45

Latvijas hokeja izlasei atkārtoti ieriebušais soģis Jeržābeks esot atstādināts no pasaules čempionāta tiesāšanas

Jauns.lv

Latvijas hokejas izlases faniem daži tiesneši palikuši spilgtā atmiņā amerikānis Riks Lūkers (strīdīgi tiesāja skandalozo un 0:11 Latvijas izlases spēli pret Kanādu 2006. gadā), čehs Vladimirs Šindlers, kurš 2005. gadā pret ASV neieskaitīja mūsu hokejistiem divus šķietami pareizus vārtu guvumus, kā arī viņai tautietis Antoņins Jeržābeks, kurš piektdien tiesāja mūsu hokejistu spēli pret Norvēģiju.

Ikdienā Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) strādājošā Jeržābeka un slovāka Petera Staņo nozīmēšana mūsu izlasei tik nozīmīgai spēlē pret Norvēģiju daudziem Latvijas faniem radīja negatīvas emocijas jau pirms spēles. Tiesa, lielākajā daļā mača tiesnešu darbībai nedrīkstētu piekasīties vairāk nekā parasti, tomēr pamatlaika pēdējās 25 minūtēs Jeržābeks un Staņo savārīja vairāk ziepju nekā vajadzētu.

Viss sākās ar rupjību pret Miķeli Rēdlihu pie laukuma apmales. Vairums hokeja pārzinātāju runā, ka par šādu pārkāpumu pienāktos 5+20 minūšu noraidījums vai vismaz 2+10 minūtes, tomēr Jeržābeks un Staņo nesaskatīja uzbrukumu galvas un kakla rajonā, bet gan parastu bloķēšanu un iedeva vien divas minūtes. Turklāt mūsu hokejisti nemaz nenonāca vairākumā, jo Miks Indrašis metās aizstāvēt savainoto komandas biedru un tika pie divām minūtēm par rupjību. Šādās situācijās prasmīgi tiesneši vismaz saglabā kādu priekšrocību komandai, pret kuru reāli tika pārkāpti noteikumi.

Latvija pret Norvēģiju. Trešais periods

Nepilnas sešas minūtes pirms trešdaļas beigām Ķēniņš un Rodrigo Ābols izslidoja divatā pret pretinieku vārtsargu Henriku Heukelannu, taču izcilā epizode ...

gallery icon
48

Ja trešās trešdaļās sākumā Artūram Kuldam fiksētā klupināšana drošvien divu soda minūšu vērtē novērtētu vairums hokeja tiesnešu, tad Rēdliha atrašanās tuvumā krītošam norvēģu uzbrucējam un Oskara Cibuļska tīrā spēlēšana aizsardzībā viens pret vienu un nesaprotamais noraidījums rada daudz jautājumu. Īpaši pēc tam, kad šīs epizodes tika parādītas atkārtojumā (turklāt “Arēnā Rīga” uz lielā kuba).

Pēc savu kļūdu apzināšanās hokeja tiesneši mēdz “atdot atpakaļ” kādu noraidījumu. Tieši tāda iespēja bija arī Jeržābekam un Staņo, tomēr viņi norvēģu uzbrucēja sitienu par Matīsa Kivlenieka cimdiem un kājsargu neuzskatīja par noteikumu pārkāpumu. Jāsecina, ka tiesneši neuzskatīja, ka iepriekš būtu kļūdījušies.

Kā vēsta portāls Sportacentrs.com, Jeržābekam un Staņo šis pasaules čempionāts esot beidzies pēc mača Latvija – Norvēģiju. Tiesnešu komisija esot kritiski novērtējusi abu arbitru darbību šajā spēlē. Neliels prieks Latvijas hokeja līdzjutējiem, tomēr punktus tabulā neviens par to nedos, jo mūsu vīri norvēģiem piekāpās pēcspēles metienos, zaudējot divus vērtīgus punktus, kas turnīra tabulā šobrīd ļautu atrasties B apakšgrupas labāko četriniekā.

Antoņins Jeržābeks jau vienreiz aizlika kāju priekšā latviešu ceļam uz pasaules čempionāta ceturtdaļfinālu. Viņš nesaprotamu iemeslu dēļ neieskaitīja Kaspara Daugaviņa vārtu guvumu pret mājiniekiem baltkrieviem, jo Gints Meija esot atradies vārtu laukumā, lai gan atkārtojumā skaidri redzams, ka viņš tur nebija. Baltkrievi iekļuva labāko astotniekā, bet mūsu vīri palika bešā.

Sazvērestību teoriju cienītājiem šīs situācijas dod pamatu kārtējām idejām. Jeržābeks ikdienā strādā KHL, bet Starptautiskās hokeja federācijas prezidents Renē Fāzels pēdējos gados arvien mazāk slēpis draudzīgās attiecības ar Krievijas un Baltkrievijas līderiem Vladimiru Putinu un Aleksandru Lukašenko. Savukārt šajā pasaules čempionātā lielākie ieguvēji no Latvijas neveiksmēm ir Kazahstānas hokejisti, kuru valstsvienības kodolu veido KHL kluba Nursultanas “Baris” spēlētāji.