Hokejs
2021. gada 21. maijs, 22:32

Kivlenieks izcilā debijā pirmo reizi vēsturē palīdz Latvijai pieveikt Kanādu

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien "Arēnā Rīga" 2021.gada pasaules čempionāta pirmajā spēlē ar rezultātu 2:0 (1:0, 1:0, 0:0) uzvarēja Kanādu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvija pret Kanādu. Pirmais periods

Spēles pirmajās minūtēs komandas centās uztaustīt savu spēli, tāpēc nopietnu apdraudējumu abiem vārtiem nebija, taču vairāk ripu kontrolēja un metienus ...

gallery icon
117

Latvijas hokejisti Kanādu, kas Rīgā ieradusies ne optimālajā sastāvā, pārspēja pirmo reizi vēsturē.


Vārtus Latvijas izlases labā guva Miks Indrašis un Oskars Batņa, bet divreiz rezultatīvi asistēja Ronalds Ķēniņš. Vārtsargs Matīss Edmunds Kivlenieks atvairīja visas pretinieku mestās ripas, neitralizējot 38 metienus.

Ļaudis terasēs seko līdzi Latvijas hokejistu spēlei pret Kanādu

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien "Arēnā Rīga" 2021.gada pasaules čempionāta pirmajā spēlē ar rezultātu 2:0 (1:0, 1:0, 0:0) uzvarēja Kanādu. ...

gallery icon
41

Kivlenieks tika atzīts par labāko Latvijas izlasē, bet pretiniekiem šo godu izpelnījās uzbrucējs Konors Brauns.

Abas komandas spēlē B apakšgrupā, kur mači notiek "Arēnā Rīga". Dienas pirmajā mačā Vācija ar rezultātu 9:4 uzveica Itāliju.

foto: LETA
Pasaules čempionāta spēle hokejā starp Latvijas un Kanādas valstsvienībām arēnā ''Rīga''.

Spēles pirmajās minūtēs komandas centās uztaustīt savu spēli, tāpēc nopietnu apdraudējumu abiem vārtiem nebija, taču vairāk ripu kontrolēja un metienus izdarīja kanādieši. Mača septītajā minūtē latvieši nopelnīja savu pirmo vairākumu mačā, pret Uvi Balinski noteikumus pārkāpjot Brendonam Pirri. Spēlējot piecatā pret četriem, no tuvas distances ripu virsū vārtsargam uzmeta Mārtiņš Karsums.

Pēc šīs epizodes vairākums noplaka, bet turpinājumā komandas spēlēja vienādos sastāvos. Septiņas minūtes pirms perioda beigām kanādieši atstāja tukšu vārtu stūri, tomēr Lauris Dārziņš atradās metienam neērtajā pusē. Nepilnas piecas minūtes pirms trešdaļas beigām par ķeksēšanu Latvijas izlasi mazākumā atstāja valstsvienības kapteinis Kaspars Daugaviņš. Mazākumā mājinieki spēlēja aktīvi un cieši, turklāt ripas droši ķēra Kivlenieks.

Latvija pret Kanādu. Otrais periods

Otrā perioda ievadā pret aktīvo Brendonu Heiglu noteikumus pārkāpa Latvijas izlases debitants Renārs Krastenbergs, dodot iespēju kanādiešiem spēlēt vairākumā. Mazākumā ...

gallery icon
95

Noteikumus pārkāpa arī pretinieku un Latvijas izlase ieguva tiesības pirmā perioda nogali spēlēt vairākumā. Pusotru sekundi pirms pirmā perioda beigām Indrašis ar metienu no zonas vidus izraidīja ripu cauri pretinieku vārtsarga Dārsija Kempera kājsargiem. Rezultatīvo uzbrukumu ievadīja Ralfs Freibergs un Ķēniņš.

Otrā perioda ievadā pret aktīvo Brendonu Heiglu noteikumus pārkāpa Latvijas izlases debitants Renārs Krastenbergs, dodot iespēju kanādiešiem spēlēt vairākumā. Mazākumā viens pret pretinieku vārtsargu izgāja Rihards Marenis, taču viņam lāga nesanāca metiens. Trešdaļas sestajā minūtē turpat pie vārtiem ripu dabūja Freibergs, taču pārcelt pāri to pretinieku vārtsargam neizdevās.

Tuvojoties perioda vidu, 29.minūtē, Batņa pielaboja Ķēniņa metienu un dubultoja Latvijas izlases pārsvaru. Latvieši spēlēja cieši, nedodot daudz vaļas pretiniekiem, bet līdzko pretinieki tika pie metienu iespējām, savos uzdevumu augstumos bija Kivlenieks.

Latvija pret Kanādu. Trešais periods

Jau trešā perioda pirmajā minūtē latvieši tika pie vēl vienas iespējas spēlēt vairākumā, ko neizmantoja, turklāt pēc Oskara Cibuļska pārkāpuma ...

gallery icon
86

Jau trešā perioda pirmajā minūtē latvieši tika pie vēl vienas iespējas spēlēt vairākumā, ko neizmantoja, turklāt pēc Oskara Cibuļska pārkāpuma paši spēlēja mazākumā. Kanādieši piecatā bija gana aktīvi un uzbruka Latvijas izlases vārtiem, taču Kivlenieks turpināja sekmīgi spēlēt. Perioda turpinājumā, spēlējot jau vienādos sastāvos, Kivlenieks vēl pāris reizes glāba Latviju no zaudētiem vārtiem. Tiesa, vienā no epizodēm traumu guva otro vārtu guvējs Batņa.

Astoņas minūtes pirms pamatlaika beigām latvieši tika pie vēl vienas izdevības spēlēt vairākumā. Tajā gan pretiniekiem bija iespējas vienus vārtus atgūt, taču Freibergs liedza izmantot izgājienu divatā pret vienu aizsargu. Otrā laukuma galā Kempers liedza Rodrigo Ābolam panākt 3:0.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Piecas minūtes pirms trešā perioda beigām vairākumu ieguva hokeja dzimtenes pārstāvji un tā beigās nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Latvieši meta garām tukšajiem vārtiem, turklāt vienu reizi pretiniekus pēc Daugaviņa metiena glāba stabiņš. Pēdējās minūtēs kanādieši iespieda latviešus aizsardzības zonā, taču ar pozicionālu spēli vārti tika nosargāti neskarti.

Ārpus pieteikuma šodienas spēlē atstāti vārtsargs Jānis Kalniņš, aizsargi Gunārs Skvorcovs un Artūrs Kulda, kā arī uzbrucēji Miķelis Rēdlihs, Gints Meija un Māris Bičevskis.

Sestdien Latvija mēros spēkus ar Kazahstānu, pirmdien tiksies ar Itāliju, pēc divu dienu atpūtas 27.maijā būs mačs ar ASV, nākamajā dienā pretī stāsies Norvēģija, 30.maijā būs spēkošanās ar Somiju, bet 1.jūnijā - ar Vāciju.

Latvijas hokeja izlase šodien uzsāka savu 24.pasaules čempionātā augstākajā divīzijā.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra vājākās komandas šogad nepametīs elites divīziju.

2021.gada pasaules čempionātu šogad bija jāuzņem Minskai un Rīgai, tomēr 18.janvārī IIHF Padomes sēdē Minskai tika atņemtas 2021.gada pasaules čempionāta rīkotāju tiesības. Februārī IIHF Padome nobalsoja par Rīgas apstiprināšanu par vienīgo 2021.gada pasaules hokeja čempionāta rīkotāju.

Latvijas izlase, salīdzinot ar citiem gadiem, brīvā režīmā pirmo treniņu aizvadīja jau 17.martā. Aprīļa sākumā 37 hokejisti aizvadīja savu pirmo oficiālo treniņu pirms gaidāmā pasaules čempionāta, bet 9. un 14.aprīlī kandidāti ar 6:1 un 5:1 pārliecinoši uzvarēja Latvijas U-18 hokeja izlasi, kas vēlāk devās uz ASV, lai spēlētu elites divīzijā. Aptuveni nedēļu vēlāk (20. un 21.aprīlī) komanda 26 vīru sastāvā Slovākijā aizvadīja divas pārbaudes spēles. Pirmajā no tām Slovākiju "bullīšos" izdevās uzvarēt ar 2:1, bet otrajā papildlaikā zaudēts ar 0:1.

Pēdējās pārbaudes spēlēs pagājušajā nedēļā Latvija ar 0:3 un 1:2 atzina Šveices valstsvienības pārākumu. Pēc otrās pārbaudes spēles ar Šveici Bobs Hārtlijs nosauca sastāvu dalībai pasaules čempionātā, kurā iekļāva trīs vārtsargus, deviņus aizsargus un 16 uzbrucējus. Šie 28 hokejisti ceturtdien arī tika pieteikti meistarsacīkstēm.

Vispieredzējušākais Latvijas izlasē ir Miķelis Rēdlihs, kuram šīs ir 13.pasaules meistarsacīkstes karjerā. Par vienu turnīru mazāk ir Kristapam Sotniekam, bet desmito reizi Latviju elitē pārstāv Kaspars Daugaviņš, Lauris Dārziņš, Andris Džeriņš un Gints Meija. 2006.gada Rīgas čempionāta pieteikumā bija Daugaviņš, Dārziņš un Rēdlihs.

Izlasē ir tikai viens debitants - 22 gadus vecais uzbrucējs Renārs Krastenbergs, kurš sevi labi apliecināja valstsvienības pēdējā pārbaudes spēlē.

Ģimenes pieauguma dēļ izlasei talkā nenāks vārtsargs Elvis Merzļikins, jauna līguma gaidās ir uzbrucējs Rūdolfs Balcers, kurš, tāpat kā šosezon nespēlējušais Zemgus Girgensons, dziedē savainojumu. Savukārt Stenlija kausa izcīņu turpina uzbrucējs Teodors Bļugers, kuram nav atstāta vieta Latvijas izlases pieteikumā. Šajā čempionātā būs jāiztiek bez ilggadējās izlases aizsarga Gunta Galviņa, kamēr karjeru valstsvienībā noslēdzis cits šīs pozīcijas spēlētājs Krišjānis Rēdlihs.

Tikmēr Kanādas izlase Rīgā ieradusies ar 21 debitantu sastāvā, bet bez spožām zvaigznēm un augstu rezultativitāti demonstrējušiem spēlētājiem. Tikai četri hokejisti iepriekš spēlējuši pasaules čempionātā - vārtsargi Maikls Dipjetro un Dārsijs Kempers, uzbrucējs Edamss Henriks un aizsargs Trojs Stečers.

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionātos ar Kanādu līdz šim spēkojusies 13 reizes un cietusi 11 zaudējumus, bet viena cīņa noslēgusies neizšķirti - tas notika 1997.gadā, kad valstsvienība debitēja pasaules čempionāta elitē. Pirms trim gadiem Herningā Latvija toreiz zvaigžņotajai Kanādai piekāpās ar 1:2, pagarinājumā vārtus gūstot Konoram Makdeividam.

Ierasti pasaules čempionāts sākas maija pirmajā nedēļā, bet šogad tas pārcelts uz mēneša beigām, lai nepārklātos ar nacionālo čempionātu izspēli un NHL regulāro turnīru.

2021.gada pasaules čempionāts Rīgā notiks līdz 6.jūnijam.

B apakšgrupā, kurā spēlēs Latvija, Kanāda, Somija, ASV, Vācija, Norvēģija, Itālija un Kazahstāna, mači notiks "Arēnā Rīga", bet A apakšgrupas izlases Krievija, Zviedrija, Čehija, Šveice, Slovākija, Dānija, Baltkrievija un Lielbritānija savus dueļus aizvadīs Olimpiskā sporta centra futbola laukumā ierīkotajā ledus laukumā.

2022.gadā turnīru plānots uzņemt Somijai (Helsinkiem un Tamperei), 2023.gadā - Krievijai (Sanktpēterburgai), 2024.gadā Čehijai (Prāgai un Ostravai), bet 2025.gadā - Zviedrijai un Dānijai.

Rīga pasaules meistarsacīkstes līdz šim vienīgo reizi uzņēmusi 2006.gadā.

Hokeja čempionātam veltītajā LETA sadaļā ("http://www.leta.lv/hockey") pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas hokeja izlases gaitām un panākumiem, bet arī citu komandu rezultātiem un čempionāta aktualitātēm.

Latvijas vīriešu hokeja izlases sastāvs 2021.gada pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Ivars Punnenovs (Langnavas "Tigers", Šveice), Jānis Kalniņš (Helsinku "Jokerit", KHL), Matīss Edmunds Kivlenieks (Klīvlendas "Monsters", AHL/Kolumbusas "Blue Jackets", NHL).

Aizsargi: Jānis Jaks (Beikersfīldas "Condors", AHL), Kristiāns Rubīns (Toronto "Marlies", AHL), Kristaps Sotnieks, Gunārs Skvorcovs, Kristaps Zīle (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Oskars Cibuļskis, Uvis Balinskis (abi - Litvīnovas "Verva", Čehija), Artūrs Kulda (Nirnbergas "Ice Tigers", Vācija), Ralfs Freibergs (Tršinecas "Ocelārži", Čehija).

Uzbrucēji: Andris Džeriņš, Lauris Dārziņš, Roberts Bukarts, Rihards Bukarts, Mārtiņš Dzierkals, Gints Meija (visi - Rīgas "Dinamo", KHL), Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Kaspars Daugaviņš (Maskavas apgabala "Vitjaz", KHL), Mārtiņš Karsums (Krēfeldes "Pinguine", Vācija), Rihards Marenis ("Kiruna IF", Zviedrija), Māris Bičevskis ("Mlada Boleslav", Čehija), Oskars Batņa (Angletas "Hormadi", Francija), Renārs Krastenbergs ("Villach", Austrija), Miķelis Rēdlihs ("Olimp"/"Venta 2002"), Miks Indrašis (Maskavas apgabala "Vitjaz", KHL).

Kanādas vīriešu hokeja izlases sastāvs 2021.gada pasaules čempionātā:

Vārtsargi: Maikls Dipjetro (Vankūveras "Canucks", NHL), Dārsijs Kempers, Eidins Hils (abi - Arizonas "Coyotes", NHL);

Aizsargi: Breidens Šnaiders (Brendonas "Wheat Kings", WHL), Džeikobs Bernards-Dokers (Otavas "Senators", NHL), Kolins Millers (Bufalo "Sabres", NHL), Ovens Pauers (Mičiganas universitāte, NCAA), Šons Volkers (Losandželosas "Kings"), Mario Feraro (Sanhosē "Sharks", NHL), Trojs Stečers (Detroitas "Red Wings", NHL), Nikolā Bodīns (Čikāgas "Blackhawks");

Uzbrucēji: Endrū Mandžiapane, Dilons Dubē (abi - Kalgari "Flames", NHL), Kols Perfeti (Sagino "Spirit", OHL), Brendons Pirri, Brendons Heigls (abi - Čikāgas "Blackhawks", NHL), Maksims Komtuā, Edamss Henriks (abi - Anaheimas "Ducks", NHL), Konors Brauns, Niks Pols (abi - Otavas "Senators", NHL), Maikls Bantings (Arizonas "Coyotes"), Džastins Denforts, Liems Faudijs (abi - Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Gabriels Vilardi, Džerets Andersons-Dolans (abi - Losandželosas "Kings", NHL).

2021.gada pasaules čempionāts Rīgā notiks līdz 6.jūnijam.