foto: LETA
Saeima sanāk uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par hokeja čempionātu ar skatītājiem
Pasaules hokeja čempionātam ierīkotais ledus laukums Olimpiskajā sporta centrā.
Hokejs
2021. gada 20. maijs, 17:02

Saeima sanāk uz ārkārtas sēdi, lai lemtu par hokeja čempionātu ar skatītājiem

Jauns.lv / LETA

Jaunā konservatīvā partijas (JKP), Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), "Saskaņas" un "KPV LV" deputāti ir savākuši parakstus Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanai, lai varētu lemt par atļauju pasaules hokeja čempionāta spēlēs ielaist arī skatītājus.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli Saeimas Prezidijam jāsasauc parlamenta sēde iesniegumā norādītajā dienā jeb šodien.

Kā informēja ZZS valdes priekšsēdētājs, Saeimas deputāts Edgars Tavars par ārkārtas sēde sasaukšanu parakstījušies vairāk nekā 37 deputāti no JKP, ZZS, "Saskaņas" un pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem.

Policijas eskorts un metāla žogs - kā hokejisti tiek norobežoti no apkārtējiem

Latvijas vīriešu hokeja izlase trešdien aizvadīja savu pirmo treniņu jaunajā "Daugavas" stadiona ledus hallē, pastāstīja valstsvienības menedžeris Jānis Straupe. Latvijas ...

gallery icon
67

JKP šodien izsūtīja pārējām Saeimas frakcijām aicinājumu parakstīties par ārkārtas sēdes sasaukšanu lemšanai tostarp par atļauju pasaules hokeja čempionāta spēlēs ielaist arī skatītājus.

Kā noskaidroja aģentūra LETA, JKP, kas rosina ļaut skatītājiem klātienē vērot hokeja meistarsacīkstes, vērsusies pie kolēģiem Saeimā, lai panāktu minētā jautājuma iekļaušanu Saeimas darba kārtībā, tam izsludinot ārkārtas sēdi.

Latvijas izlases hokejisti dodas treniņā uz "Daugavas" stadionu

Trešdienas rītā no “Arēna Rīga” Latvijas hokeja izlases spēlētāji kāpa speciāli norīkotos “Rīgas satiksmes” autobusos, lai tad, Valsts policijas pavadībā, ...

gallery icon
56

Vienprātīga atbalsta koalīcijā priekšlikumam par skatītājiem čempionātā patlaban nav. Pret šādu ierosinājumu stingri iestājas gan premjera Krišjāņa Kariņa pārstāvētā "Jaunā vienotība", gan veselības ministra Daniela Pavļuta pārstāvētā "Attīstībai/Par!". Līdz ar to, lai panāktu jautājuma izskatīšanu, JKP nepieciešamas arī opozīcijas partiju balsis.

No koalīcijas partijām JKP rosinājumu patlaban atbalsta tikai "KPV LV" frakcija.

Ļaut skatītājiem klātienē skatīties hokeja čempionātu rosina JKP, kā arī divi opozīcijā esošie politiskie spēki - ZZS, kā arī "Saskaņa". Minēto partiju frakciju deputāti bija iesnieguši priekšlikumus grozījumiem likumā, lai čempionāts notiktu ar skatītājiem, piedāvājot dažādus risinājumus gan biļešu tirdzniecībai, gan tam, kādiem kritērijiem būtu jāatbilst potenciālajiem skatītājiem.

"KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo aģentūrai LETA apliecināja, ka arī viņa frakcijas deputāti piedalās parakstu vākšanā par ārkārtas sēdes sasaukšanu un atbalstīs rosinājumu, ka kāda daļa vakcinēto un testēto cilvēku varētu apmeklēt klātienē hokeja čempionāta Rīgā spēles.

"Arēna Rīga" gatava lielajam hokejam

Latvijas vīriešu hokeja izlase piektdien pirms cieta zaudējumu savā pirmspēdējā pārbaudes mačā pirms Rīgā gaidāmā pasaules čempionāta. Latvijas hokejisti "Arēnā ...

gallery icon
40

Aģentūrai LETA zināms, ka JKP aicinājumam līdztekus "KPV LV" atsaukušies ZZS un "Saskaņas" deputāti.

"Saskaņas" līderis Jānis Urbanovičs aģentūrai LETA sacīja, ka parakstīsies JKP iesniegumā par sēdes sasaukšanu, tomēr, tā kā "Saskaņas" frakcijā šis jautājums nav izrunāts, tās deputāti par to, vai parakstīties, varēs lemt paši.

Urbanovičs akcentēja, ka nesaprot, kāpēc daļa koalīcijas un valdības "tik spītīgi cīnās pret hokeja faniem, kas ar savu degsmi pazīstami visā pasaulē".

"Atņemt faniem iespēju savās mājās apmeklēt hokeja spēles ir noziegums un stulbums," vērtēja deputāts.

Kā pastāstīja ZZS valdes priekšsēdētājs, deputāts Tavars, viņam ir notikušas sarunas ar citu politisko spēku pārstāvjiem, arī JKP, lai varētu virzīties uz Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, lai ļautu epidemioloģiski droši daļai skatītāju vērot hokeja spēles klātienē. Tavars ir piekritis parakstīties par Saeimas ārkārtas sēdes organizēšanu un pauda pārliecību, ka par to pārliecinās arī savus kolēģus ZZS Saeimas frakcijā.

Reizē ZZS valdes priekšsēdētājs cer, ka arī daļa Prezidija atteiksies no līdz šim īstenotās "sabotāžas" šajā jautājumā un lems par nepieciešamo sēžu sasaukšanu. Politiķis uzsvēra, ka ZZS virzītais likumprojekts paredz, ka daļa skatītāju tiktu atļauti, tikai ievērojot visas drošības prasības prasības. Tas nozīmētu, ka katra otrā rinda ir brīva, ka starp sēdvietām ir brīvas vietas un ka var būt klāt vakcinētie un arī tie nevakcinētie, kuri veiks to pašu testa veidu, kas nepieciešams, lai cilvēkam tiktu veikta operācija, pastāstīja politiķis.

"Latvija jau sāk izskatīties skumīgi ar Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) lēmumiem", akcentēja Tavars. Viņš norādīja, ka, ja paraksti tiks savākti, tad Saeimas sēde esot jāizsludina 24 stundu laikā, un pieļauj, ka tā notiks jau šovakar. Reizē politiķis cer uz iespēju, ka "Jaunās vienotības" pārstāvjiem "pēdējā brīdī atgriezīsies veselais saprāts", lai atrisinātu šo jautājumu arī parastajā kārtībā.

Iesniegumā par ārkārtas sēdes sasaukšanu ietverts lūgums sēdes darba kārtībā iekļaut trīs likumprojektus. Divi no tiem ir saistīti ar 2021.gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem norisi ar skatītājiem klātienē, kamēr trešais ir saistīts ar ārstu rekomendāciju apstiprināšanu Covid-19 sakarā.

Lēmumprojektu par hokeju sagatavojuši JKP deputāti, kuri rosina uzdot Ministru kabinetam nekavējoties izstrādāt kārtību, kādā 2021.gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem spēles klātienē drīkst apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai to nesen izslimojušas.

Politiķi rosina atļaut klātienē čempionātā piedalīties tām personām, kuras ir vakcinētas un ir pagājušas 14 dienas pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras (EZA) vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām, vai Pasaules Veselības organizācijas (PVO) atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai, vai no 22 līdz 90 dienām pēc vakcīnas "AstraZeneca" pirmās devas saņemšanas un uzreiz pēc otrās devas saņemšanas.

Tāpat JKP deputāti rosina atļaut klātienē vērot hokeja čempionātu tām personām, kuras var dokumentāri pierādīt Covid-19 inficēšanās epizodi - no brīža, kad ārsts ir pārtraucis personas izolāciju, līdz 180.dienai pēc parauga ņemšanas datuma, ar kuru laboratoriski tika apstiprināta Covid-19 infekcija, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS.

Vienlaikus arī Zaļo un zemnieku savienības deputāti rosina veikt grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, nosakot, ka no rītdienas, 21.maija, ievērojot Ministru kabineta noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības pasaules čempionāta hokejā spēles atļauts apmeklēt klātienē skatītājiem, kuri atbilst vismaz vienam no trim kritērijiem.

Viens no tiem paredz, ka persona ir vakcinēta pret Covid-19 infekciju un ir pabeigts pilns vakcinācijas kurss ar EZA vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai PVO atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai, persona pēdējo 48 stundu laikā ir veikusi Covid-19 testu, nosakot SARS-CoV-2 vīrusa RNS, un tas ir negatīvs vai pirms hokeja spēles veiktais SARS-CoV-2 antigēna tests ir negatīvs, kā arī klātienē čempionātu varētu apmeklēt persona, ja tā var dokumentāri pierādīt Covid-19 inficēšanās un izslimošanas epizodi.

Tāpat Prezidijam jālemj par valdības sagatavotajiem grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, lai Covid-19 pandēmijas laikā noteiktu kārtību, kādā ārstniecības personu profesionālo organizāciju vai veselības aprūpes konsultatīvo institūciju izstrādātās rekomendācijas Covid-19 infekcijas ārstniecības procesa nodrošināšanai un rekomendācijas intensīvās terapijas ierobežotu resursu izmantošanai ārkārtas medicīniskās situācijas laikā apstiprina veselības ministrs.

Grozījumi paredz arī deleģēt Ministru kabinetam noteikt intensīvās terapijas resursu izmantošanas principus Covid-19 pandēmijas laikā izsludinātās ārkārtas medicīniskās situācijas apstākļos.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli pēc 34 deputātu parakstītas prasības saņemšanas Prezidijs sasauc Saeimas ārkārtas sēdi prasībā norādītajā dienā, bet, ja prasībā tā nav norādīta, tas ārkārtas sēdi kārtējā sesijā ne vēlāk kā 24 stundu laikā.