foto: EPA/Scanpix
Šmitam deviņi punkti "Barcelona" panākumā Spānijas čempionātā
Šmits nospēlēja nepilnas 18 minūtes, kuru laikā guva deviņus punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas.
Basketbols
2021. gada 25. aprīlis, 16:51

Šmitam deviņi punkti "Barcelona" panākumā Spānijas čempionātā

Jauns.lv / LETA

Latvijas basketbolists Rolands Šmits svētdien guva deviņus punktus Spānijas augstākās līgas (ACB) spēlē, palīdzot "Barcelona" komandai izcīnīt uzvaru.

"Barcelona" viesos ar 79:63 (26:23, 18:14, 10:18, 25:8) uzvarēja Andoras komanda "MoraBanc".

Šmits nospēlēja 17 minūtes un 59 sekundes, kuru laikā guva deviņus punktus un izcīnīja sešas atlēkušās bumbas. Basketbolists grozā raidīja četrus no pieciem divpunktu metieniem, kā arī vienu no diviem "sodiņiem", bet vienīgais tālmetiens bija neprecīzs. Viņš arī reizi rezultatīvi piespēlēja un pārtvēra vienu bumbu.

Rezultatīvākais Barselonas komandā ar 26 punktiem bija Leandro Bolmaro, bet pieredzes bagātais Po Gasols pievienoja 16 punktus un astoņas atlēkušās bumbas. Andoras klubā 18 punkti un sešas rezultatīvas piespēles Klevinam Hannam.

"Barcelona" regulārajā čempionātā šosezon atlikušas četras spēles. Klubs jau nodrošinājis sev vietu izslēgšanas spēlēs.

Šmita pārstāvētā komanda ar 28 uzvarām 32 spēlēs ieņem otro vietu, Artūra Kuruca Vitorijas "TD Systems Baskonia" ar 22 panākumiem 31 spēlē ir ceturtā, bet Artūra Žagara pārstāvētā Badalonas "Joventut" izcīnījusi 17 uzvaras un ir septītā.

Rinalda Mālmaņa pārstāvētā Mursijas UCAM ar 13 uzvarām 30 spēlēs ieņem desmito vietu, bet pozīciju zemāk ar šādu pašu bilanci ir Grankanārijas "Herbalife", kuras sastāvā pagājušajā debitēja Mārcis Šteinbergs. Tikmēr Mārtiņa Laksas pārstāvētā komanda Movistar "Estudiantes" ar deviņām uzvarām 32 mačos ierindojas 17.vietā starp 19 klubiem.

Iepriekšējā sezonā par ACB čempioni tika kronēta Vitorijas "Baskonia", kas miniturnīra finālmačā pārspēja "Barcelona" komandu.

Savukārt Mareks Mejeris Telavivā Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Eiropas kausa bronzas spēlē guva 12 punktus, bet ar to nebija gana, lai viņa pārstāvētā Permas "Parma" komanda izcīnītu bronzu.

"Parma" Telavivā ar 76:85 (15:20, 13:25, 23:16, 25:24) piekāpās Oradjas CSM no Rumānijas.

Mejeris nospēlēja 31 minūti un 15 sekundes, kuru laikā guva 12 punktus, izcīnīja septiņas bumbas zem groziem un piecreiz rezultatīvi piespēlēja. Viņš grozā raidīja trīs no pieciem divpunktu un vienīgo trīs punktu metienu, kā arī realizēja trīs no pieciem "sodiņiem". Basketbolists arī pa reizei pārtvēra bumbu un bloķēja metienu, pieļāva trīs kļūdas, nopelnīja vienu personisko piezīmi un spēli noslēdza ar 19 efektivitātes koeficienta punktiem, kas bija otrs labākais rādītājs "Parma" komandā.

Krievijas klubā 24 punkti, septiņas atlēkušās bumbas un piecas piespēles Eigirdam Žukauskam, bet uzvarētāju labā 21 punktus un piecas bumbas zem groziem Āronam Brusāram. Vēl 20 punktus pievienoja Džiordans Vatsons.

"Parma" piektdien pusfinālā ar 80:81 piekāpās "Ironi", kas ceturtdaļfinālā ar 90:76 uzvarēja Ainara Bagatska vadīto Ukrainas vienību "Kyiv".

Vēlāk finālā Nescionas "Ironi" no Izraēlas ar 82:74 (26:22, 16:13, 17:30, 23:9) uzvarēja Polijas klubu Ostruvas Velkopolskas "Stal".

"Ironi" komandā rezultatīvākais ar 21 punkti bija Levi Nimrods, 15 punkti un deviņas atlēkušās bumbas Braianam Angolam, bet par vienu punktu mazāk guva Džeroms Mejinse, kura rēķinā arī 13 bumbas zem groziem. "Stal" rindās 19 punkti Jakubam Garbačam.

"Stal" šosezon FIBA Eiropas kausa spēlēs līdz finālam vēl nebija cietusi zaudējumus, tomēr nespēja kļūt par pirmo komandu, kas turnīru noslēdz bez zaudējuma.

Pagājušajā sezonā Covid-19 izplatības dēļ turnīra uzvarētājs netika noskaidrots, bet vēl gadu iepriekš kausu virs galvas cēla Itālijas klubs Sasāri "Dinamo Banco di Sardegna".

FIBA Eiropas kausā pirmajā posmā 24 komandas bija sadalītas sešās apakšgrupās pa četrām katrā. Izslēgšanas turnīra pirmo kārtu jeb astotdaļfinālu sasniedza apakšgrupu pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī četras labākās trešo pozīciju ieguvējas.

Tikmēr Latvijas basketbolisti Toms Leimanis un Klāvs Čavars svētdien VTB Vienotās līgas spēlē guva attiecīgi 15 un sešus punktus, palīdzot Minskas "Cmoki" komandai izcīnīt uzvaru pār Ojāra Siliņa pārstāvēto Nursultanas "Astana".

"Cmoki" viesos "Astana" uzvarēja ar 109:74 (25:17, 32:21, 17:24, 35:12) un pārtrauca 13 zaudēto spēļu sēriju.

Leimanis šajā spēlē laukumā pavadīja 26 minūtes un divas sekundes, kuru laikā guva 15 punktus, piecreiz rezultatīvi piespēlēja un pārtvēra piecas bumbas. Viņš grozā raidīja septiņus no desmit divpunktu metieniem un realizēja vienīgo "sodiņu", bet divi tālmetieni lidoja garām grozam. Basketbolists arī izcīnīja divas atlēkušās bumbas, pieļāva divas kļūdas, nopelnīja vienu personīgo piezīmi, pretiniekus izprovocēja uz diviem noteikumu pārkāpumiem un spēli noslēdza ar otru labāko +/- rādītāju komandā +36.

Komandas biedrs Čavars deviņās ar pusi minūtēs pievienoja sešus punktus un četras bumbas zem groziem. Viņš iemeta visus trīs divpunktu metienus, reizi rezultatīvi piespēlēja un bloķēja metienu, nopelnīja divas personīgās piezīmes, pretiniekus izprovocēja uz vienu pārkāpumu un maču noslēdza ar pozitīvu +/- rādītāju 29.

Otrā laukuma pusē Siliņš nospēlēja 23 minūtes, kurās izcēlās ar 14 punktiem un divām atlēkušajām bumbām. Basketbolists iemeta vienu no diviem divpunktu un trīs no pieciem trīspunktu metieniem, kā arī realizēja visus trīs "sodiņus". Viņš arī pa reizei pārtvēra bumbu un bloķēja metienu, nopelnīja vienu personīgo piezīmi, izprovocēja divus pārkāpumus un maču noslēdza ar pozitīvu +/- rādītāju 2. 

Siliņš bija tikai viens no diviem "Astana" spēlētājiem, kuriem šajā spēlē bija pozitīvs +/- rādītājs.

Rezultatīvākais "Cmoki" komandā ar 33 punktiem un piecām bumbām zem groziem bija Kristofers Klaibērns, bet "Astana" rindās 17 punkti, septiņas atlēkušās bumbas un piecas rezultatīvas piespēles Džeramaijam Hilam.

Citā spēlē Roberta Štelmahera un viņa palīga Akseļa Vairoga vadītā Tallinas "Kalev"/"Cramo" viesos ar 94:89 (14:30, 23:19, 27:22, 30:18) uzvarēja Krasnojarskas "Jeņisej".

Tallinas kluba pieteikumā bija iekļauts latviešu basketbolists Jānis Kaufmanis, bet viņš bija vienīgais spēlētājs, kurš nedevās laukumā.

Markuss Kīns uzvaru sekmēja ar 28 punktiem, bet vēl 16 punkti Markīsam Taunsam. "Jeņisej" komandā 16 punkti un sešas bumbas zem groziem Taiusam Beitlam.

Visbeidzot Maskavas CSKA bez Jāņa Strēlnieka ierindā mājās ar 85:84 (22:22, 24:25, 22:14, 17:23) sīvā cīņā pārspēja "Ņižņij Novgorod".

CSKA marta sākumā Strēlnieku izņēma no sastāva dalībai VTB Vienotajā līgā, tāpēc viņš laukumā nedevās arī svētdien.

Maskavas klubā 20 punkti Gabrielam Lundbergam, bet Ivans Uhovs pievienoja 14 punktus un piecas atlēkušās bumbas. Viesu komandā 19 punkti Antonam Astapkovičam.

CSKA ar 17 uzvarām 24 spēlēs turnīra tabulā ieņem ceturto vietu, Tallinas klubs ar deviņiem panākumiem ierindojas desmitajā pozīcijā, bet "Cmoki" ar trim panākumiem ieņem pēdējo jeb 13.vietu.

Tāpat kā iepriekšējā sezonā, arī šajā regulārajā turnīrā startē 13 komandas - deviņas no Krievijas, kā arī pa vienai vienībai no Igaunijas, Baltkrievijas, Kazahstānas un Polijas. Otro sezonu pēc kārtas turnīrā nepiedalās "VEF Rīga" komanda.

2019./2020.gada līgas sezona sezona priekšlaicīgi noslēdzās koronavīrusa radītās pandēmijas dēļ, čempionu nenoskaidrojot. Čempionāta pārtraukšanas brīdī pirmajā vietā bija Maskavas apgabala "Himki", bet otro vietu ieņēma Maskavas CSKA.

Savukārt Andrejs Gražulis Itālijas A sērijas regulārā čempionāta spēlē izcēlās ar sešiem punktiem un palīdzēja Triestes "Allianz" uzvarēt Artūra Strautiņa pārstāvēto Varēzes "Openjobmetis".

"Allianz" viesos ar 79:73 (15:20, 25:17, 13:16, 20:26) uzvarēja Varēzes "Openjobmetis" un svinēja otro panākumu pēc kārtas.

Gražulis nospēlēja desmit minūtes, kuru laikā guva sešus punktus un izcīnīja četras atlēkušās bumbas. Viņš grozā raidīja vienīgo divpunktu metienu un visus četrus "sodiņus". Tāpat basketbolists reizi bloķēja metienu, nopelnīja četras personīgās piezīmes, pretiniekus izprovocēja uz diviem pārkāpumiem un spēli noslēdza ar pozitīvu +/- rādītāju 3.

Strautiņš Varēzes kluba rindās laukumā pavadīja 24 minūtes, guva divus punktus un izcīnīja trīs atlēkušās bumbas. Viņš grozam garām raidīja trīs divpunktu un vienu trīs punktu metienu, taču realizēja abus "sodiņus". Strautiņš nopelnīja personīgo piezīmi, pretiniekus izprovocēja uz diviem pārkāpumiem un spēli noslēdza ar otro sliktāko +/- rādītāju komandā -15.

Miltons Doils uzvarētāju labā guva 16 punktus, bet mājinieku rindās 19 punkti Entonijam Bīnam.

A sērijas turnīru turpina 15 komandas. Gražuļa pārstāvētais klubs ar 13 uzvarām 27 spēlēs ieņem septīto vietu, bet "Openjobmetis" ar desmit panākumiem ir pirmspēdējā.

Tikmēr Artjoms Butjankovs Krievijas superlīgas finālsērijas otrajā spēlē guva 17 punktus un palīdzēja "Samara" klubam panākt neizšķirtu.

"Samara" ar 91:70 (24:22, 27:18: 18:14, 22:16) uzvarēja Jekaterinburgas "Uralmash" un sērijā līdz trim uzvarām panāca neizšķirtu 1-1.

Butjankovs laukumā pavadīja 22 minūtes un 56 sekundes, kuru laikā guva 17 punktus un izcīnīja piecas atlēkušās bumbas. Basketbolists grozā raidīja četrus no pieciem divpunktu un trīs no pieciem trīspunktu metieniem, būdams sava kluba otrs rezultatīvākais spēlētājs.

Tāpat viņš divreiz rezultatīvi piespēlēja, pārtvēra vienu bumbu, pieļāva vienu kļūdu, nopelnīja četras personīgās piezīmes un spēli noslēdza ar labāko +/- rādītāju komandā +31.

"Samara" komandā rezultatīvākais ar 20 punktiem un septiņām bumbām zem groziem bija Vladimirs Pičkurovs, bet otrā laukuma pusē pa 11 punktiem iemeta Džastins Robersons un Aleksandrs Šerbeņevs.

Piektdien pirmajā finālsērijas mačā "Samara" zaudēja ar 84:85, Butjankovam izceļoties ar 15 punktiem un sešām atlēkušajām bumbām.

Trešdien abi klubi aizvadīs fināla trešo spēli.

Pagājušajā sezonā Krievijas superlīgā uzvarētājs netika noskaidrots, bet vēl sezonu iepriekš par čempioni tika kronēta "Samara", kuru tolaik pārstāvēja Iļja Gromovs.