foto: Una Kupruka/LETA
Vai ministrs Ģirģens noklusē būtiskus faktus par Romāna Bezzubova slepkavību?
Iekšlietu ministra Sanda Ģirģena publiski paustais diezin vai līdz galam atbilst patiesībai.
Futbols
2021. gada 21. aprīlis, 14:18

Vai ministrs Ģirģens noklusē būtiskus faktus par Romāna Bezzubova slepkavību?

Jauns.lv

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens jau īsi pēc pagājušajā nedēļā Purvciemā notikušās futbola aģenta Romāna Bezzubova slepkavības ļoti operatīvi informēja sabiedrību par notikušo un izmeklēšanas virzieniem. Tomēr ministrs varētu būt ne līdz galam bijis atklāts.

Neraugoties uz policijas sākotnējo versiju, ka noziegums varētu būt bijis pastrādāts saistībā ar Romāna Bezzubova profesionālo darbību, Sandis Ģirģens to ātri vien noliedza, slavējot iekšlietu sistēmas pēdējā laikā paveikto (neņemot vērā to, ka sabiedrība netiek informēta par nekādiem jaunumiem pēdējo gadu skaļākajos noziegumos – Kokneses kokaīna lieta, kā arī Mārtiņa Bunkus un Pāvela Rebenoka slepkavības), kas arī esot patiesais nozieguma iemesls, bet upuris izvēlēts pavisam nejauši.

Ģirģena versija

Jauns.lv jau vēstīja, ka Sandis Ģirģens, kurš pagājušajā gadā kandidēja uz Latvijas Futbola federācijas (LFF) prezidenta amatu, varētu būt labi informēts par Latvijā šajā sporta veidā notiekošo. Tāpat arī tieši par Bezzubova gaitām, jo viņš bija viens no tiem cilvēkiem, kas bija ministra pusē LFF prezidenta vēlēšanās. Tomēr viens no galvenajiem Ģirģena cilvēkiem futbola aprindās ir viņa draugs kādreizējais Latvijas valstsvienības uzbrucējs un tagadējais funkcionārs Vladimirs Koļesņičenko, kurš savukārt bija labos draugos ar nelaiķi.

Īsi pēc cilvēka nošaušanas Purvciemā notikuma vietā darbu veic izmeklētāji

14. aprīļa rītā Purvciemā Rīgā nāvējoši sašauts cilvēks.

gallery icon
73

Šī Ģirģena doma vismaz nelielā mērā saskan ar vēl vienu publiski izskanējušo versiju, ka patiesībā saistība varētu būt nevis ar futbolu, bet ar kontrabandu. VID pirms dažām dienām veica vērienīgu aizturēšanu saistībā ar aizdomām par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā. Aprindās mēļo, ka Bezzubovs varētu būt bijis saistīts ar šo lietu, bet publiskā slepkavība – žesta parādīšana potenciālajiem lieciniekiem.

Pirmais skandāls

Bezzubova vārds sabiedrībā pērn skaļi izskanēja saistībā ar FK “Valmiera” notikušo konfliktu, kad viņa klients Jagodinskis pēc konfliktsituācijas treniņā ar tā brīža komandas biedru tunisieti Motezu Zademu nesagaidīja galvenā trenera Tamaza Pertijas atbalstu. Gruzīnu speciālists neiestājās Latvijas izlases futbolista pusē. Jagodinska spārnoti sacēlās vēl vairāki Vidzemes komandas spēlētāji un vēstulē aicināja nomainīt treneri. Tieši Bezzubovs un kādreizējais Latvijas izlases futbolists un tagadējais funkcionārs Vladimirs Koļesņičenko esot iedvesmojuši šādam revolūcijas mēģinājumam. Treneris amatā palika un izcīnīja trešo vietu virslīgā, kamēr Jagodinskis komandu pameta un šobrīd pārstāv RFS.

Interesanti, ka savulaik, tuvojoties leģendārā Rīgas “Skonto” norietam, kad kluba kontrolpaketi iegādājās čečenu izcelsmes uzņēmējs Bislans Abdulmuslimovs, bet vēlāk to pārdeva Kiprā reģistrētai kompānijai “Tremova Ltd”, par komandas prezidentu tika iecelts Koļesņičenko, kura vadības laikā par vienības galveno treneri kļuva temperamentīgais gruzīnu speciālists Pertija.

Bezzubova slepkavu pamestā un sadedzinātā automašīna Mežaparkā

Uzbrukumā futbola aģentam Romānam Bezzubovam izmantotā automašīna "BMW X5" aizvadītajā naktī uz 15. aprīli, visticamāk, atrasta sadegusi Mežaparkā.

gallery icon
26

Pērn Latvijas Futbola federācijas (LFF) Spēlētāju statusa un pāreju komitejas (SSPK) apmierināja trīs viņa klientu - Andreja Kožuhara, Mikola Musolitina un Jagodinska - prasības par darba algas izmaksu no "Valmieras" kluba.

Īsu brīdi pēc slepkavības sociālajos tīklos sāka klejot informācija, ka kāds aģents un vēl kāds Latvijas futbola funkcionārs esot pamatīgi kaitējuši kādas armēņu uzņēmēju grupas interesēm Latvijas futbolā. Viens no iesaistītajiem esot dabūjis pēc nopelniem, bet cits vēl dabūšot.

Koļesņičenko esot pametis valsti

foto: Edijs Pālens/LETA
Kādreizējais Latvijas izlases uzbrucējs Vladimirs Koļesņičenko ir labos draugos ar iekšlietu ministru Ģirģenu.

Kā vēsta portāls Nra.lv, Koļesņičenko esot bijis cilvēks, kurš lielā mērā ietekmējis Bezzubova rīcību Latvijas futbolā. Sakritība vai nē, bet, kā norāda portāls Nra.lv – kādreizējais Latvijas izlases futbolists 18. aprīlī (Bezzubovs tika nogalināts 14. aprīlī) esot pametis Latviju.  

Futbola aģents Romāns Bezzubovs tika nošauts 41 gada vecumā – deviņus gadus pēc tam, kad bija beidzis savu futbolista karjeru, kas lielākoties tika aizvadīta Latvijas futbola virslīgā. Kopumā Latvijas spēcīgākajā futbola līgā uzbrūkošā pussarga pozīcijā spēlējušais Bezzubovs aizvadīja 139 mačus, kuros izcēlās ar deviņiem vārtu guvumiem.

Bezzubova karjera

Savas karjeras laikā viņš pārstāvēja tādus klubus kā Rīgas “Daugava”, “Jūrmala”, “Jūrmala VV” un pat ambiciozo, bet bēdīgi slaveno Kuldīgas “Venta”, kas, neraugoties uz odiozā īpašnieka Rostislava Štiņa (Latvijā izmantoja vārdu Ross Akmens) grandiozajiem plāniem, ātri vien bankrotēja. Savas karjeras priekšpēdējā sezonā viņš izmēģināja arī veiksmi leģionāra gaitās, kad septiņas spēles aizvadīja Albānijas virslīgas klubā “Bylis Ballsh”.

Pēdējos gados Bezzubovs darbojās kā futbola aģents, pārstāvot “BR-Sport Agency”. Romāna klientu vidū bija tādi pazīstami Latvijas izlases esošie un bijušie spēlētāji kā Vitālijs Jagodinskis, Vladislavs Gabovs un Aleksandrs Fertovs, talantīgie Vladislavs Soloveičiks, Jānis Grīnbergs, Aleksejs Grazjanovs un citi.

LFF Bezzubovu raksturo kā futbola vidē aktīvu un labi zināmu cilvēku ar plašu kontaktu loku. LFF arī sola aģentūras pārstāvētajiem pašmāju futbolistiem juridisko palīdzību, ja tāda būs nepieciešama.

Firmas.lv informācija liecina, ka Bezzubovam ar Viktoriju Mogiļeviču pieder SIA "BR-sport agency". Uzņēmums 2019. gadā apgrozīja 1 750 eiro un strādāja ar 7 688 eiro zaudējumiem. Informācija par pagājušo gadu nav pieejama. Uzņēmuma juridiskā adrese ir netālu no nozieguma vietas Purvciemā Zvaigznāja gatvē 4-13.

Kilometra attālumā no Bezzubova slepkavības vietas sadedzinātas vairākas automašīnas

Šonakt, 15. aprīlī, plkst.03.19 tika saņemts izsaukums uz Detlava Brantkalna ielu, kur dega "BMW X5" markas automašīna. Pēc sākotnējās informācijas ...

gallery icon
24

Futbola dīvainības

Latvijas klubu futbolā pēdējos gados nav trūcis nesaprotamu un aizdomīgu notikumu. Divu virslīgas komandu – pēdējo trīs gadu čempionvienības FC “Riga”, kas šogad sezonai ilgstoši gatavojās teju elitāros apstākļos Dubaijā, un FK “Ventspils” – prezidentu, attiecīgi Vladimiram Putinam tuvā miljonāra Sergeja Lomakina un Adlana Šišhanova, kurš gan tikko sajuties nevēlams un nolēmis pamest Kurzemes klubu, iekļaušanu Iekšlietu ministrijas veidotajā Latvijas melnajā sarakstā ieskaitot.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pērn veica kratīšanas gan Latvijas Futbola federācijā, gan FK Ventspils. Tomēr svaigākā publiski izskanējusī dīvainība noteikti saistīta ar pēkšņi virslīgā iekļuvušo FC “Noah Jūrmala”.

Dienu vēlāk: vieta, kur Purvciemā uzbruka futbola aģentam Romānam Bezzubovam

14. aprīlī nezināmi uzbrucēji Purvciemā nāvējoši sašāva futbola aģentu Romānu Bezzubovu.

gallery icon
25

Visām šīm svaigākajām nedienām ar sporta karali Latvijā pa vidu iet aizdomas par spēļu sarunāšanu gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Netrūkst arī ar Latviju saistītu futbolistu un funkcionāru, kas jau saņēmuši diskvalifikācijas, ir arī attaisnoti, tomēr problēma tā noteikti ir globāla.

Armēņu atgriešanās

Cik pēkšņi armēņu investori izdomāja par vēlmi savu komandu iebīdīt Latvijas virslīgā un savāca konkurētspējīgu sastāvu, tik ātri arī pārdomāja, un meistarsacīkšu priekšvakarā virslīgas tabulā viena komanda jau tika izdzēsta. Futbola aprindās mēļo, ka aiz šīs armēņu nevēlēšanās patiesībā stāv dažu vietējo intereses. Komanda arī bez naudīgo armēņu palīdzības bija gatava spēlēt virslīgā. Mūsu futbola vides pārzinātāji runā, ka komandai nepieciešamo finansējuma garantu (700 000 eiro) bijis gatavs dot saistībā ar dažādiem noziegumiem (tostarp slepkavībām) apsūdzētais un vairākkārt tiesātais uzņēmējs Igors Ivanovs, kurš pēc sarunām ar kādu aģentu un kādu funkcionāru bijis gatavs investīcijām, pastumjot malā armēņu plānus.

Tikšana virslīgā “Noah” arī bija nedaudz savdabīga, jo tika sarunāts, ka viņi piedalīsies Daugavpils “Lokomotiv” vietā. Daugavpilieši bija nopelnījuši vietu virslīgā, bet iekrājuši jau prāvu parādu bagāžu, tāpēc vieta tika nodota naudīgajiem armēņiem. Rezultāts sporta laukumos gan izpalika – komanda Sporta arbitrāžas tiesā cīnās pret LFF par, viņuprāt, negodīgo lēmumu neļaut spēlēt, bet bijušie Daugavpils kluba futbolisti joprojām iekavētās algas nav saņēmuši. Vismaz nelielu uzvaru “Noah” ir guvuši, un jau no čempionāta sestās kārtas plānota viņu debija Latvijas virslīgā.

Futbola aprindās par Romāna Bezzubova nošaušanu uz ielas Purvciemā ir teju vienprātība. Slepkavība esot bijusi saistīta ar naudas lietām – vai runa par likmēm, vai nespēja sadalīt kāda spēlētāja transfēra procentus, vai gadīšanās ceļā kāda cita vēlmei nopelnīt. Tomēr skaidrs ir viens – futbols daudziem nav tikai sporta spēle.