foto: imago images / Bildbyran/Scanpx
Zviedru basketboliste, kura pat bija spiesta mainīt uzvārdu, stāsta par šausmām Krievijā
Viena no spēcīgās Zviedrijas basketbola izlases līderēm Amanda Zahui.
Basketbols
2021. gada 14. aprīlis, 04:44

Zviedru basketboliste, kura pat bija spiesta mainīt uzvārdu, stāsta par šausmām Krievijā

Jauns.lv

Viena no labākajām Zviedrijas basketbolistēm Amanda Zahui sarunā ar izdevumu Expresen.se pastāstīja par piedzīvoto Krievijā 2016./17. gada sezonā, kad viņa pārstāvēja Orenburgas “Nadezhda” komandu.

Zviedrijas izlases basketboliste atceras, ka Krievijā izjutusi visai smagas rasisma izpausmes. Vistrakākais bijis kādā izbraukuma spēlē, kad līdzjutēji, Amandai stājoties uz soda metienu līnijas, atdarināja pērtiķu radītās skaņas. Tā brīža komandas galvenais treneris spāņu speciālists Roberto Injuess to neizturēja un metās virsū līdzjutējiem.

Interesanti, ka mača tiesneši, nevis patrieca līdzjutējus vai aizrādīja viņiem, bet gan no mača izraidīja spāņu treneri.

Zahui neslēpj, ka toreiz nodomājusi: “Velns, viņiem š laikam tiešām nepatīk tumšādainie!”

Jauns.lv jau vēstīja, ka Zahui ierašanās Krievijā arī nebija diez ko patīkama, jo viņai nācās nomainīt savu uzvārdu. Dažiem cilvēkiem, kuri prot krievu valodu, uzvārds Zahui var radīt dažādās asociācijas, tāpēc viņa Krievijā spēlēja ar savas mātes pirmslaulību uzvārdu - Bazoku.

Šobrīd 27 gadus vecās basketbolistes tēvs, kura uzvārds ir Zahui, dzimis Kotdivuārā, savukārt māte ar uzvārdu Bazoku ir spāņu-franču izcelsmes.

“Nadezhda” kluba pārstāvji toreiz situāciju skaidroja sekojoši: "Mēs apzinājāmies, ka Amandas uzvārda dēļ nevarēsim izvairīties no jociņiem. Lai līdzjutējiem būtu mazāk pamata humoram, uz spēlētāja krekla norādām uzvārdu Bazoku," vēstīja krievu kluba pārstāvis Jegors Hramkins.

Interesanti, ka šo sezonu "Nadezhda" rindās aizvadīja viena no Latvijas sieviešu basketbola izlases līderēm Elīna Babkina. Sezona Orenburgas klubam gan nebija diez ko sekmīga, jo Krievijas čempionāta ceturtdaļfinālā visai negaidīti tika zaudēts Siktivkaras "Nika" komandai, kura vēlāk Eiropas sieviešu basketbola līgas pusfinālā aizlika kāju priekšā arī sacensību pēdējo gadu čempionēm "TTT Rīga". 

Amanda Zahui tiek uzskatīta par vienu no Eiropas labākajām centra spēlētājām, kura izceļas ar ļoti sīkstu, nepiekāpīgu un brīžiem pat rupju spēli. Viņai nereti gadās arī savainot savas pretspēlētājas. Viens no viņas upuriem savulaik bija arī Latvijas izlases centra spēlētāja Aija Klakocka (tolaik Brumermane), kurai svarīgā FIBA Eirolīgas spēlē Šopronā pret "Uniqa" zviedriete salauza degunu.

Interesanti, ka Amanda Zahui uz īsu brīdi savulaik iesaistījusies arī “TTT Rīga” treniņprocesā. Par viņas sniegumu aizsardzībā ļoti atzinīgi izteicies arī tā brīža “TTT Rīga” galvenais treneris Mārtiņš Zībarts, kurš bija sajūsmā par meistarīgās basketbolistes prasmēm laukumā komunicēt.

Zahui pēdējās sezonas Eiropā spēlējusi Prāgas USK rindās, bet aiz okeāna pārstāvēja Ņujorkas “Liberty”, bet no gaidāmās sezonas kļuvusi par Losandželosas “Sparks” spēlētāju.