foto: Krists Spruksts/LETA
LFF atsauc "Noah" komandas licenci dalībai virslīgas čempionātā
Futbolbumbas.
Futbols
2021. gada 12. marts, 15:43

LFF atsauc "Noah" komandas licenci dalībai virslīgas čempionātā

Jauns.lv / LETA

Latvijas Futbola federācija (LFF) ir atsaukusi Latvijas futbola virslīgas potenciālā jaunpienācēja Jūrmalas "Noah" komandas licenci dalībai "Optibet" virslīgas čempionātā, piektdien paziņoja LFF preses dienests.

LFF Disciplinārlietu komiteja, izvērtējot situāciju, kas skar izmaiņas "Noah" klubā un šo izmaiņu radītās sekas, ir secinājusi, ka klubs neatbilst vairākiem LFF Klubu licencēšanas noteikumu kritērijiem, tajā skaitā obligātajiem, kas ir nepieciešami, lai tas saglabātu LFF-A licenci dalībai 2021.gada "Optibet" virslīgas čempionātā. Līdz ar to klubam piešķirtā licence ir atsaukta, kas nozīmē, ka virslīgas jaunajā sezonā spēkiem mērosies astoņas komandas, vēsta LFF.

Tuvākajā laikā tiks atjaunots virslīgas čempionāta kalendārs un cita ar šo lēmumu saistītā informācija.

Interesanti, ka "Noah" komanda sociālajos tīklos vēsta, ka pati neko nezina par šādu LFF lēmumu un turpina gatavoties piektdien paredzētajai spēlei.

Lēmums pieņemts, iepazīstoties ar 2021.gada 10.marta LFF klubu licencēšanas finanšu kritēriju eksperta atzinumu par "Noah" šī brīža atbilstību klubu licencēšanas finanšu kritērijiem, 2021.gada 9.marta vēstuli no Rīgas "Dinamo" par to, ka no "Noah" puses nav izpildīti 2021.gada 20.janvāra sadarbības līguma finansiālie nosacījumi, 2021.gada 11.marta Tukuma Sporta skolas vēstuli, kurā norādīts, ka Tukuma Sporta skola pārtrauc 2021.gada 21.janvāra īres līgumu starp Tukuma Sporta skolu un "Noah", kā arī ņemot vērā, ka joprojām nav izpildīts LFF DK 28.janvāra lēmums attiecībā uz finansiālo saistību nokārtošanu ar Ilūkstes NSS, pamatojoties uz 2020.gada 14.janvāra sadarbības līgumu starp "Noah" un Ilūkstes NSS.

Pamatojoties uz 10.marta LFF klubu licencēšanas finanšu kritēriju eksperta sniegto atzinumu, LFF DK konstatēja, ka LFF ir saņemta 5.marta vēstule no "Noah" armēņu investora, kurai pielikumā pievienots dokuments, kas apliecina, ka ar 15.februāri ir noslēgta vienošanās par 19.janvāra ziedojuma līguma starp "Noah" un armēņu investoru izbeigšanu. Pēc LFF klubu licencēšanas finanšu kritēriju eksperta sniegtās informācijas minētais līgums nodrošināja LFF Klubu licencēšanas 48.paragrāfa 5 b) punkta izpildi. Saskaņā ar LFF Klubu licencēšanas noteikumu 15.paragrāfa 3.punktu, 48.paragrāfa izpilde ir obligāta, lai licences pretendents varētu iegūt un sezonas laikā saglabāt LFF-A licenci dalībai Latvijas virslīgas čempionātā.

Papildus tam LFF DK konstatēja, ka LFF klubu licencēšanas finanšu kritēriju eksperta atzinums satur norādi, ka 9.martā "Noah" iesniegtie papildu dokumenti finanšu kritēriju izpildei un uzrādītie ienākumu avoti ir nesamērojami ar "Noah" iesniegto 2021.gadā plānoto izdevumu pārskatu (nākotnes finanšu informāciju). Līdz ar to LFF Klubu licencēšanas finanšu kritēriju eksperts konstatēja, ka "Noah" šobrīd neatbilst LFF Klubu licencēšanas noteikumu 48.paragrāfa 1.punktam un 4.punktam.

Iepazīstoties ar 2021.gada 9.marta vēstuli no Rīgas "Dinamo", LFF DK secināja, ka no "Noah" puses nav izpildīti 2021.gada 20.janvāra sadarbības līguma pielikuma Nr.1 finansiālie nosacījumi pret Rīgas "Dinamo". Minētā sadarbības līguma noslēgšana bija viens no nosacījumiem, kurus izpildot, "Noah" tika piešķirts akadēmijas līmeņa kluba statuss, lai "Noah" kā LFF-A licences pretendents varētu nodrošināt LFF Klubu licencēšanas noteikumu 16.paragrāfa 3.punkta izpildi un atbilstoši LFF Jaunatnes futbola klubu akreditācijas nolikumam saņemt akadēmijas līmeņa kluba statusu. Saskaņā ar LFF Klubu licencēšanas noteikumu 15.paragrāfa 3.punktu, 16.paragrāfa izpilde ir obligāta, lai licences pretendents varētu iegūt un saglabāt LFF-A licenci dalībai Latvijas virslīgas čempionātā.

LFF DK ieskatā iepriekšminētā sadarbības līguma nosacījumu nepildīšana, kā arī "Noah" šī brīža konstatētā neatbilstība citiem LFF Klubu licencēšanas noteikumu, tajā skaitā finanšu, kritērijiem rada nepārprotamu risku attiecībā uz to, ka Rīgas "Dinamo" var izmantot sadarbības līguma p.6.2.2. paredzētās tiesības un atkāpties no sadarbības līguma. Sadarbības līguma p.6.2.2. paredz, ka līgums var tikt izbeigts pirms termiņa, ja akadēmija (Rīgas "Dinamo Rīga") vai klubs ("Noah") nav izpildījis klubu licencēšanas prasības atbilstoši LFF noteikumiem.

LFF DK konstatēja, ka nav izpildīti 28.janvāra un 10.marta LFF DK lēmumi attiecībā uz finansiālo saistību nokārtošanu ar Ilūkstes NSS, pamatojoties uz 2020.gada 14.janvāra sadarbības līgumu starp "Noah" un Ilūkstes NSS. Pamatojoties uz LFF Klubu licencēšanas noteikumu 40.paragrāfu 1.a) punktu, lai panāktu atbilstību juridisko kritēriju prasībām, klubam ir jāiesniedz deklarācija dalībai LFF sacensībās un jāapliecina, ka klubs apņemas ievērot Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA), Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) un LFF statūtus, reglamentus un lēmumus, kā arī atzīst Lozannas Sporta arbitrāžas tiesas jurisdikciju, kā tas ir norādīts UEFA un LFF statūtu attiecīgajos paragrāfos.

"Noah" minēto deklarāciju iesniedza 8.janvārī, taču sistemātiska LFF DK lēmumu neizpildīšana liecina par to, ka klubs ir pārkāpis minētās deklarācijas nosacījumus un LFF Klubu licencēšanas noteikumu 40.paragrāfu. Saskaņā ar LFF Klubu licencēšanas noteikumu 15.paragrāfa 3.punktu, 40.paragrāfa izpilde ir obligāta, lai licences pretendents varētu iegūt un sezonas laikā saglabāt LFF-A licenci dalībai Latvijas virslīgas čempionātā.

LFF DK ir iepazinusies ar 11.marta Tukuma Sporta skolas vēstuli, kurā norādīts, ka, izvērtējot Tukuma Sporta skolas futbola laukumu noslogojumu, 2021.gadā nav iespējams nodrošināt "Noah" komandu nodarbības un spēles Tukuma Sporta skolas valdījumā esošajos futbola laukumos un Tukuma Sporta skola pārtrauc 2021.gada 21.janvāra īres līgumu starp Tukuma Sporta skolu un "Noah". Līdz ar to tiek secināts, ka "Noah" šobrīd nav izpildīts LFF Klubu licencēšanas noteikumu 22.paragrāfa 1.punkts, kas nosaka, ka klubam ir jābūt Latvijā pieejamam un LFF organizēto sacensību stadionu komisijas apstiprinātam atbilstošas kategorijas stadionam attiecīgajām klubu sacensībām.

Šobrīd "Noah" neatbilst vairākiem LFF Klubu licencēšanas noteikumu kritērijiem, tajā skaitā obligātajiem, kas ir nepieciešami, lai futbola klubs saglabātu LFF-A licenci dalībai 2021.gada Latvijas virslīgas čempionātā.

2021.gada sezonā Latvijas futbola virslīgā spēlēs čempione "Riga", otrās vietas ieguvēja RFS, bronzas medaļniece "Valmiera", kā arī "Ventspils", "Liepāja", Jūrmalas "Spartaks", "Metta" un "Daugavpils".

Pirmās trīs spēles jaunajā virslīgas sezonā šobrīd paredzētas sestdien.

Pagaidām plānots, ka Latvijas futbola virslīgas 2021.gada sezonas pēdējās vietas īpašniecei šogad būs jāpiedalās pārspēlēs par vietas saglabāšanu augstākajā līgā.

Zināms, ka virslīgas pēdējās vietas ieguvēja divos pārspēļu mačos tiksies ar "Optibet" Nākotnes līgas otrās vietas īpašnieci. Nākotnes līgas uzvarētāji nākamsezon sev būs garantējuši vietu virslīgā.

Pagājušajā sezonā uzvaru trešo reizi pēc kārtas izcīnīja "Riga", bet "Liepāja" virs galvas cēla Latvijas kausu.