foto: 15min.lt/Scanpix
Latvijas basketbola izlases galvenā trenera amatam trīs kandidāti, par favorītu izvirzās slavens itāļu speciālists
Luka Bjanki būs viens no trīs treneriem, kurus LBS vadība un Treneru komisija piektdien aicinās uz videokonferenci.
Basketbols
2021. gada 9. marts, 18:53

Latvijas basketbola izlases galvenā trenera amatam trīs kandidāti, par favorītu izvirzās slavens itāļu speciālists

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas Basketbola savienības (LBS) vadība kopā ar Treneru komisiju šodien izskatīja Latvijas vīriešu izlases galvenā trenera amata kandidātus, starp kuriem favorīta statusā pašlaik ir 55 gadus vecais Itālijas speciālists Luka Bjanki.

LBS ģenerālsekretārs Kaspars Cipruss apspriešanai piedāvājis pavisam astoņas treneru kandidatūras. Portāla Jauns.lv rīcībā ir informācija, ka par favorītiem izvirzītas trīs kandidatūras, no kurām vislabākajās pozīcijās esot itāļu speciālists Luka Bjanki. Piektdien ar Latvijas izlases galvenā trenera amata trīs kandidātiem paredzēta "Zoom" videokonference, kurā treneru komisijas pārstāvjiem būs iespēja sīkāk iztaujāt uzrunātos pretendentus.

Jauns.lv rīcība esošā informācija liecina, ka viens no aspektiem Bjanki favorīta statusam ir tāds, ka itāļu speciālists neuzstāj uz savu asistentu līdzdalību, un ir gatavs par palīgiem ņemt Latvijas basketbola tspeciālistus. Iespējams, šāds treneru salikums var būt arī finansiāli viens no izdevīgākajiem.

Februāra izskaņā LBS apstiprināja, ka galvenā trenera amatam ticis uzrunāts turku speciālists Ertugruls Erdogans un horvāts Žans Tabaks, kurš ikdienā trenē Latvijas basketbolistus Rolandu Freimani un Jāni Bērziņu Polijas klubā Zelona Guras "Enea Zastal", kas spēlē arī VTB Vienotajā līgā. Tikmēr LBS vadība šodien kopā ar Treneru komisiju kopumā izskatījusi astoņas kandidatūras.

Kā vēsta portāls Delfi.lv, Tabaks, kurš šobrīd ir arī Slovākijas izlases galvenais treneris, nav spējis garantēt, ka šī gada augustā varēs vadīt Latvijas izlasi 2023. gada Pasaules kausa kvalifikācijas cikla spēlēs. Tāpat portāls vēsta, ka LBS uzrunāja arī Rinalda Mālmaņa pārstāvētās Spānijas komandas Mursijas UCAM speciālistu Sito Alonso.

55 gadus vecais Bjanki trenera karjeru uzsāka pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados savas dzimtās Groseto pilsētas jaunatnes basketbola sistēmā. 1997. gadā Bjanki kā galvenais treneris debitēja profesionālajā basketbolā Itālijas otrās līgas komandā “Livorno” un dažādus dzimtenes klubus vadīja līdz pat 2006. gadam. Pēc tam Bjanki pieņēma Simones Pjandžani piedāvājumu kļūt par palīgu tolaik spēcīgajā Sjēnas “Montepaschi” komandā, ar kuru tika izcīnīti seši Itālijas čempionu tituli un regulāri spēlēts Eirolīgā. Pēc Pjandžani aizbraukšanas uz “Fenerbahce” Bjanki kļuva par Sjēnas kluba galveno treneri un 2013. gadā atkal uzvarēja Itālijas čempionātā, bet gadu vēlāk to pašu paveica jau ar Milānas “Emporio Armani”.
2018. gada sezonā Bjanki atkal strādāja ULEB Eirolīgas līmenī ar Bambergas “Brose”, pēc tam trenējis Atēnu “AEK” un Krasnodaras “Lokomotiv”, bet šo sezonu aizvadīja Bruklinas “Nets” fārmkluba Longailendas “Nets” treneru korpusā NBA G-līgas turnīrā.

LBS vadība apņēmusies valstsvienības galveno treneri atrast līdz maija beigām, taču pēdējo nedēļu aktivitātes un konkrētas sarunas ar iespejamajiem kandidātiem liecina, ka tas tiks izdarīts ātrāk par nosprausto termiņu.

Latvijas izlasei nākamās spēles paredzētas augustā Pasaules kausa izcīņas pirmskvalifikācijas turnīra otrajā kārtā. Ja to izdosies pārvarēt, novembrī būs jāsāk divpakāpju kvalifikācijas turnīrs par iespēju iekļūt starp 12 Eiropas komandām, kas 2023. gada rudenī Filipīnās, Japānā un Indonēzijā cīnīsies par Pasaules kausu.