foto: Anatoliy Medved/SIPA/Scanpix
Timmam nesaskaņas ar “Himki” treneriem; klubs parādā jau vairāk nekā 2,8 miljonus eiro
Jānis Timma aizvada vienu no savām smagākajām sezonām profesionālā basketbolista karjerā.
Basketbols
2021. gada 5. marts, 05:10

Timmam nesaskaņas ar “Himki” treneriem; klubs parādā jau vairāk nekā 2,8 miljonus eiro

Jauns.lv

Latvijas vīriešu basketbola izlases uzbrucējam Jānim Timmam radušās nopietnas nesaskaņas finansiālo krīzi piedzīvojušā Krievijas kluba Maskavas apgabala “Himki” treneriem, ieskaitot vienības galvenā trenera vietas izpildītāju Andreju Maļcevu. Notiekošais liek domāt, ka arī Timma drīzumā varētu pievienoties Dairim Bertānam un pamest Piemaskavas klubu.

Maskavas apgabala “Himki”, kas pirms sezonas tika iekļauta starp sešām turīgākajām ULEB EIrolīgas komandām, bija pulcējuši ļoti talantīgu un uzbrukumā spējīgu sastāvu, kas komandu noteikti likta pieskaitīt pretendentiem uz iekļūšanu izslēgšanas spēlēs (tur piedalīsies labākās 8 no 18 komandām) un varbūt pat dalību finālčetriniekā, tomēr realitāte izrādījās daudz skumjāka. Sākotnēji Rima Kurtinaiša vadītajai komandai pamatīgi patraucēja vairāku līderu traumas sezonas sākumā, kam vēlāk pievienojās teju visa sastāva saslimšana ar Covid-19, kas liedza iespēlēties. Rezultāts gaužām bēdīgs – nestabils un vienveidīgs uzbrukums, pārliecinoši vājākā aizsardzība turnīrā un neapstrīdama pēdējā vieta turnīrā.

Arī krietni zemāka līmeņa sacensībās – VTB Vienotajā līgā – ierastā fināliste “Himki” šobrīd ir uz robežas, lai vispār iekļūtu izslēgšanas spēlēs. Uzvaras un zaudējumu vairāk nekā uzvaru un astotā vieta turnīra tabula 13 komandu konkurencē. Jā šī brīža situācija liecina, ka Piemaskavas klubam nāksies krietni paspēkoties ar Saratovas “Avtodor” un Mareka Mejera pārstāvēto Permas “Parma” par pēdējām divām ceļazīmēm uz VTB līgas izslēgšanas spēlēm.

“Himki” problēmas nebeidzās arī pēc ilgi gaidītās galvenā trenera Rima Kurtinaiša atlaišanas. Kuluāros tiek runāts, ka lietuviešu speciālists bijis labos draugos ar kluba vadību, kāpēc arī, neraugoties uz sastāva komplektācijai neatbilstošo sniegumu laukumā, tik ilgi palicis pie ULEB Eirolīgas komandas stūres.

Drīz pēc tam klubā iezīmējās nopietnas finanšu problēmas, ar kurām nav tikts vai varbūt nav gribēts tikt galā vēl līdz šim brīdim. Vienību jau pametuši Jūnass Jerebko, Gregs Monro un Dairis Bertāns. Kluba rīcībā šobrīd nav arī Stefans Jovičs un Devins Bukers, bet Džordans Mikijs, Ēriks Makalums, Jānis Timma, Aleksejs Šveds, Sergejs Karasjovs, Sergejs Moņa un Vjačeslavs Zaicevs turpina treniņus ar komandu.

Kā norāda “RIA Novosti”, “Himki” spēlētāji jau aptuveni trīs mēnešus nav saņēmuši algu pilnā apmērā. Kopējais parāds esot pārsniedzis jau 250 000 000 rubļu (Vairāk nekā 2,82 miljoni eiro). Šī iemesla dēļ komandai ir aizliegts Eirolīgas turnīrā piesaistīt jaunus basketbolistus. Pēdējā laikā vairāku “Himki” spēlētāju spēles laiks bieži vien nav atbildis basketbolistu spējām laukumā, īpaši jau brīdī, kad sastāvā vērojami šādi iztrūkumi. Iespējams, šis ir viens no veidiem, lai spēlētājus pamudinātu lauzt līgumus pēc viņu iniciatīvas, kas atkal ļautu komandai ietaupīt naudu un atmaksāt daļu iekrājušos parādu.

Vien šīs nedēļas sākumā “Himki” visai pārsteidzoši spēja pārtraukt ULEB Eirolīgas sacensību visu laiku garāko zaudējumu sēriju, kas bija ievilkusies jau līdz 17 spēlēm. “Himki” negaidīti pieveica Spānijas grandu Madrides “Real”, bet Jānis Timma par sodu šajā spēlē nepiedalījās.

Anna Sedokova un Jānis Timma 2020. gada jūlijā Amerikā

gallery icon
52

Krietni paplucinātais “Himki” sastāvs un pamatīgie iztrūkumi garajā galā varētu likt domāt, ka šī ir lieliska iespēja Latvijas izlases basketbolistam Timmam tiek pie ilgām minūtēm, atgūt spēles garšu un rādīt krietni aktīvāku un produktīvāku sniegumu laukumā, nekā tas tika darīts sezonas sākumā. Netrūkst basketbola ekspertu, kas uzskata, ka tieši Timmas pasīvais un vienveidīgais sniegums bijis viens no galvenajiem iemesliem, kāpēc ambiciozais klubs parādījis vien mazu kripatiņu sava šīs sezonas potenciāla. Jebkurā gadījumā cerības uz jūtamu spēles laika pieaugumu neattaisnojās.

Vēl jo vairāk Timma pēdējā laikā arvien biežāk spēles iesāk uz rezervistu soliņa un laukumā reti kad pavada kaut pusi spēles. Sezonas sākumā Jānis nereti varēja lepoties ar lielāko spēles laiku komandā. Pirmajā spēlē pēc atgriešanās no valstsvienību pauzes, kur Timma bija rezultatīvākais Latvijas izlases basketbolists sāpīgajā zaudējumā pret Bulgāriju, Jānis laikam bija cerējis, ka kaut kas mainīsies. Tomēr, kā vēsta Sports.ru, viņš pamatīgi noskaities pirms spēles Vienotajā līgā pret Rolanda Freimaņa un Jāņa Bērziņa pārstāvēto (arī potenciālā Latvijas izlases nākamā galvenā trenera Žana Tabaka trenēto) Zelona Guras “Enea Zastal”, ka izdzirdējis, ka viņam atkal nav atradusies vieta “Himki” sākumsastāvā. Jānis gatavojies spēlei, bet tad pēkšņi, nevienam neko neteicis, pametis zāli. Kluba treneri pēc šī izgājiena nolēma Jāni nepieteikt Eirolīgas mačam pret “Real”, kurā negaidīti izdevās uzvarēt.

Anna Sedokova un Jānis Timma uz sarkanā paklāja un ikdienā

gallery icon
48

Ne “Himki”, ne Jānis šo situāciju nav publiski komentējuši, tomēr latviešu basketbolista aģents Staņislavs Rižkovs “Telegram” kanālā “Perehvat” pastāstīja savu skatījumu uz situāciju Maskavas apgabala klubā.

“Ja tas nonācis presē, būtu muļķīgi noliegt, ka pastāv problēma. Tomēr komentēt detaļas ir neētiski - tas ir pārpratums starp spēlētāju un treneru korpusu, un viņiem tas būtu jāatrisina kā cilvēkam kā pieaugušajiem, privātās sarunās. Komanda nonāca pamatīgā bedrē, šī ir unikāla nelabvēlīgu apstākļu kombinācija ar Covid-19 sezonas sākumā. Profesionālajā sportā tā notiek: dažām komandām ir neticami paveicies, bet citām, šķiet, kāds uzlicis lāstu, kam seko virkne smagu un apkaunojošu sagrāvju, trenera maiņa. Visiem ir stress, no tā arī rodas konflikti, jo ir ārkārtīgi grūti saglabāt vēsu prātu. Es ceru, ka uzvara pār Madrides "Real" kalpos kā labs iemesls, lai dzēstu visus pārpratumus un cienīgi noslēgtu sezonu, sekmīgi nospēlējot Vienotās līgas izslēgšanas spēlēs. Es domāju, ka neviens negribētu zaudēt spēcīgu Krievijas komandu, kuru tik lielai valstij jau tā ir maz,” uzskata Rižovs.