foto: Marco Iacobucci/IPA/Shutterstock/ Vida Press
Kailums uzvar šariatu: pludmales volejbolistes drīkstēs spēlēt bikini
Pludmales volejbolistes arī Dohā drīkstēs spēlēt bikini.
Citi sporta veidi
2021. gada 26. februāris, 04:35

Kailums uzvar šariatu: pludmales volejbolistes drīkstēs spēlēt bikini

Jauns.lv

Kataras Volejbola asociācija un vietējā vara piekāpusies starptautiskajam spiedienam un paziņojuši, ka martā sākumā gaidāmajā Pasaules tūres posmā Dohā visas dalībnieces pašas varēs izvēlēties, kā kādos apģērbos spēlēt.

Jauns.lv jau vēstīja, ka Vācijas pludmales volejbolistes Karla Borgere un Jūlija Zūde bija nolēmušas boikotēt nākammēnes Kataras galvaspilsētā Dohā plānoto Pasaules tūres posmu, jo Tuvo Austrumu zeme bija lēmusi sportistēm aizliegt ģērbties bikini. Pagaidām gan nav zināms, vai Borgere un Zūde, kuras olimpisko spēļu kvalifikācijas rangā pašlaik ieņem augsto desmito vietu, būs pārdomājušas un piedalīsies sacensībās.

Neilgi pēc Vācijas sportistu paziņojuma Kataras Volejbola asociācija nāca klajā ar paziņojumi, ka sportisti Pasaules tūres posmā, kas norisināsies Dohā no 3. līdz 12. martam, drīkstēs ģērbties, kā vien vēlas. Sportistēm būs atļauts vilkt arī bikini, ko ikdienā nepieļauj Katarā strikti ievērotā islāma tiesību sistēma – šariats.

foto: imago images / Beautiful Sports/Scanpix
Karla un Jūlija tomēr visērtāk jūtas tērpušās bikini.

Trešdien arī no sacensību oficiālās mājaslapas pazudis iepriekš ievietotais aicinājums sportistēm sacensībās piedalīties ar T-krekliem mugurā un sporta biksēm ne īsākām par celi.

Starptautiskā Volejbola federācija (FIVB) radušos situāciju skaidroja, ka Kataras oficiālie pārstāvji apstiprinājuši, ka pludmales volejbolistu apģērbam netiks noteikti nekādi ierobežojumi. “FIVB stingri atbalsta viedokli, ka sieviešu pludmales volejbolā un visos citos sporta veidos sportisti ir jāvērtē pēc snieguma laukumā, nevis apģērba. Tāpēc Dohā notiekošo sacensību laikā sportisti droši varēs vilkt tādu sporta apģērbu, kādu viņi vēlas.

Vācijas pludmales volejbolistes Karla Borgere un Jūlija Zūde par pieņemtajiem noteikumiem bija sašutušas, neraugoties uz to, ka pašas sacensībās nereti spēlē iepriekš minētajam reglamentam atbilstošos apģērbos. Tiesa, ne laikapstākļos, kādi marta sākumā būs gaidāmi Katarā.

foto: REUTERS/SCANPIX
Burka pret bikini! Zīmīgs attēls no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm, kad Ēģiptes pludmales volejbolistes spēkojas ar Vāciju.

 “Mēs vēlējāmies piedalīties sacensībās, bet mums neļauj vilkt darba drēbes. Mēs spēlējam +30, +40 grādu temperatūrā pēc Celsija un esam pieradušas vilkt bikini. Šī ir vienīgā valsts, kas mums diktē veidu, kā mums jādara savs darbs. Mēs neesam ar to mierā. Protams, komandas tur piedalīsies, jo daudziem ir nepieciešami punkti, lai cīnītos par iespēju piedalīties Tokijas olimpiskajās spēlēs,” sarunā ar portālu VG stāsta Karla Borgere.

foto: imago images/Beautiful Sports/Scanpix
Interesanti, ka citās sacensībās Karla un Jūlijai nav problēmu spēlēt bez bikini, tomēr, domājams, ka Katarā gaisa temperatūra varētu būt daudz augstāka.

2019. gadā Dohā notika pasaules čempionāts vieglatlētikā, kurā sprinterēm izņēmuma kārta tika atļauts pārkāpt vietējos ģērbšanās paradumus, un viņas drīkstēja startēt ierastajos apģērbos. Tāpat sportistēm ģērbt bikini bija atļauts arī 2019. gadā Dohā notikušajās 1. Pasaules pludmales spēlēs.

“Mēs bijām nonākušas izvēles priekšā, un nolēmām atteikties no dalības turnīrā,” piebilda pirms izmainītā nolikuma piebilda Zūde.
FIVB sākotnēji aicināja dalībniekus ievērot vietējās tradīcijas. FIVB, piebilst, ka līdz vāciešu iebildumiem, nebija saņēmuši nekādas negatīvas atsauksmes par gaidāmo turnīru Katarā.