Citi sporta veidi
2021. gada 15. februāris, 13:42

Pieticīgā miljardiere Pegula turpina neticamo uzvaru gājienu "Australian Open"

Jauns.lv / LETA

Planētas piektā rakete sieviešu tenisā Jeļina Svitoļina no Ukrainas pirmdien cieta negaidītu zaudējumu Austrālijas atklātā tenisa čempionāta ceturtajā kārtā.

Astotdaļfināla mačā ukrainiete ar rezultātu 4-6, 6-3, 3-6 piekāpās neizsētajai amerikānietei Džesikai Pegulai (WTA 61.). Pegula pirmo reizi karjerā spēlēja "Grand Slam" astotdaļfinālā, bet tagad debitēs arī ceturtdaļfinālā.

Toreiz un tagad: kā Covid-19 mainījis "Australian Open"

Toreiz un tagad: kā Covid-19 mainījis "Australian Open" tenisa turnīru.

gallery icon
33

Tajā viņai būs gaidāma tikšanās ar tautieti Dženiferu Breidiju (WTA 24.), kura ceturtajā kārtā ar 6-1, 7-5 uzveica horvātieti Donnu Vekiču (WTA 33.). Breidijai turnīrā ir 22.numurs, bet Vekiča bija izsēta ar 28.numuru. Breidija savu labāko rezultātu "Grand Slam" turnīros sasniedza pērn, kad "US Open" iekļuva pusfinālā.

Tāpat kā Pegula, savas spēles favorītu uzvarēja arī čehiete Karolīna Muhova (WTA 27.), kura ar rezultātu 7-6 (7:5), 7-5 bija pārāka pār beļģieti Elīzi Mertensu (WTA 16.). Muhova izsēta ar 25.numuru, bet Mertensai turnīrā bija 18.numurs. Muhova "Grand Slam" ceturtdaļfinālā spēlēja arī 2019.gadā, šo fāzi sasniedzot Vimbldonas čempionātā. Viņa pirmajā kārtā apturēja Latvijas tenisisti Aļonu Ostapenko.

Cīņā par pusfinālu viņai būs ļoti smags pārbaudījums, jo pretī stāsies planētas pirmā rakete Ešlija Bārtija. Austrāliete astotdaļfinālā ar 6-3, 6-4 apspēlēja amerikānieti Šelbiju Rodžersu (WTA 57.). 2019.gada "French Open" uzvarētāja Bārtija savā dzimtenē labāko astoņniekā iekļuvusi trešo gadu pēc kārtas. Pērn viņa sasniedza pusfinālu.

Jauns.lv jau ziņoja, ka 26 gadus vecā Džesika Pegula pašlaik WTA rangā ieņem rekordaugsto 61. pozīciju, bet pēc “Australian Open” būs vēl augstāk. Šobrīd viņa savā karjerā nopelnījusi nepilnus 1,4 miljonus ASV dolāru (1,16 miljoni eiro).

Miljardiere tenisā - Džesika Pegula

Džesikas Pegulas tēvs Terenss tālajā 1983. gadā aizņēmās 7500 ASV dolāru (6200 eiro), lai dibinātu uzņēmumu “East Resources”. Uzņēmums attīstījās, ...

gallery icon
42

Viņas ceļš pretī tenisa virsotnēm bijis ļoti pakāpenisks un ASV tenisistēm neraksturīgs.

Savu karjeru viņa sāka jau tālajā 2009. gadā, bet WTA līmeņa sacensību pamatturnīrā pirmo reizi tika vien pēc trīs gadiem. Savukārt “Grand Slam” pamatturnīrā pirmo reizi iekļuva vien 2015. gadā. Visai neierasti, ņemot vērā, cik daudz dažāda līmeņa WTA sacensību notiek ASV, kurās regulāri īpašus uzaicinājumus saņem pašmāju sportistes. Uz Pegulu tas nav attiecies, jo viņa pati spējusi izcīnīt vietas pamatturnīros, nevis cerējusi uz īpašiem uzaicinājumiem, kas miljardiera meitai varētu nebūt pārāk grūti nopelnāmi.

Džesikas tēvs Terenss tālajā 1983. gadā aizņēmās 7500 ASV dolāru (6200 eiro), lai dibinātu uzņēmumu “East Resources”. Uzņēmums attīstījās, Terenss Ņujorkas un Virdžīnijas štatos iepirka zemi, kuras slāņos atrada gāzi. Viņš 2010. gadā pārdeva lielāko daļu sava uzņēmuma par 4,7 miljardiem ASV dolāru (aptuveni 3,88 miljardi eiro), bet 2014. gadā atlikušo daļu par vēl 1,75 miljardiem dolāru  (1,45 miljardi eiro). Pašlaik viņš praktiski pilnīgi ir atgājis no uzņēmējdarbības un pievērsies sporta un izklaides industrijai, esot Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Bufalo “Sabres”, ko pārstāv Zemgus Girgensons, un Nacionālās futbola līgas (NFL) komandas Bufalo “Bills” īpašnieks. Interesanti, ka 2014. gadā, cīņā par “Bills” komandas pirkšanu, viņš pārspēja nākamo ASV prezidentu Donaldu Trampu, kurš vēlāk sociālajos tīklos bija “ļoti laimīgs, ka neizdevās nopirkt tik nerentablas līgas komandu”.

Džesika Pegula neslēpj, ka ģimenes bagātība, protams, viņai palīdzējusi, tā dod viņai iespēju attīstīties. Viņas tēvs agrā vecumā deva mācību: „Viņš teica, ka neviens neko nedos par velti, tāpēc ir smagi jāstrādā un viss. Tēvs piecēlās no nulles. Un man arī vienmēr bija jāstrādā. Vecāki neļāva man degunu celt debesīs, un es to ļoti novērtēju.”

Ģimene Džesikai palīdz mācīties, radot apstākļus, jo viņai tiek atrasti labākie speciālisti. Piemēram, karjeras sākumā viņu trenēja Maikls Džoiss - tūlīt pēc sešarpus gadu ilga darba ar Mariju Šarapovu. Džoiss neslēpj, ka viņš pusgadu apsvēris šo darba priekšlikumu. Tagad viņu trenē Deivids Vits, kurš 11 gadus strādājis ar Venusu Viljamsu. Divi no labākajiem speciālistiem tenisa pasaulē

Protams, piecu sporta komandu īpašnieka meitai ir iespēja tikt pie vērtīgas mācības ne tikai no tenisistiem. Viņas ģimene NFL komandu nopirka laikā, kad Džesika ar cilmes šūnām ārstēja ceļgala traumu, tad nu Pegula no labāko speciālistu skatu punkta varēja redzēt, kā viss darbojas. “Protams, tikai dažiem cilvēkiem ir šāda iespēja, tāpēc tas bija lieliski,” sacīja Džesika.

Aplūkojot amerikāņu futbolistu dzīvi, viņa saprata, ka teniss ir ļoti grūts: “Viņiem tas ir daudz vieglāk. Viņi atnāk uz stadionu, kur, piemēram, ir uztura speciālisti, kas katram sagatavo specializētas pusdienas. Tenisā mums nekā tāda nav.” Un vecāki daudz neatvieglo smago tenisa ikdienu. Piemēram, viņa nelido uz turnīriem ar privātu lidmašīnu: “Es gribētu. Bet nē, es lidoju ekonomiskajā klasē, blakus tualetei, tāpat kā visi pārējie.”

Sezonas pirmais "Grand Slam" turnīrs speciālos "burbuļa" apstākļos norisināsies līdz svētdienai.