foto: Zane Bitere/LETA
Prūsis atklāj, ka bobsleja izlase PK posmam Kēnigszē gatavojas tikai sešu sportistu sastāvā
"Kēnigszē startēsim ar vienu četrinieku un vienu divnieku ekipāžu," paziņoja Latvijas bobsleja izlases galvenais treneris Sandis Prūsis.
Citi sporta veidi
2021. gada 18. janvāris, 14:51

Prūsis atklāj, ka bobsleja izlase PK posmam Kēnigszē gatavojas tikai sešu sportistu sastāvā

Jauns.lv / LETA

Latvijas bobsleja izlase Vācijā nākamajam Pasaules kausa (PK) posmam, kas paredzēts Kēnigszē trasē, gatavojas sešu vīru sastāvā, starp kuriem ir arī nesen traumu izdziedējušais pilots Oskars Ķibermanis, sarunā ar aģentūru LETA atklāja galvenais treneris Sandis Prūsis.

Svētdien Šveicē, Sanktmoricas dabīgajā trasē, Latvijas sportistiem šosezon bija pirmā iespēja savus spēkus izmēģināt četrinieku sacensībās. Tas būtu noticis jau pirmajā etapā Vinterbergā, kur vienlaikus norisinājās arī Eiropas čempionāts, bet vairākiem bobslejistiem noteica saslimšanu ar Covid-19.

Sacensībās nestartēja Ķibermanis, jo sportists iepriekš guva ikra muskuļa savainojumu. Viņš svētdien ieradās Vācijā, bet pilnvērtīgi treniņi nesanāks arī šoreiz, jo Prūša rīcībā ir vien seši bobslejisti.

"Būs grūti kaut ko izkombinēt, jo šonedēļ Sanktmoricā paralēli norisināsies pasaules U-23 čempionāts, kurā piedalīsies deviņi mūsu sportisti. Šī iemesla dēļ Pasaules kausa sacensībām, kas paredzētas Vācijā, gatavosimies sešu vīru sastāvā," par izlases sastāvu stāsta Prūsis. "Kēnigszē startēsim ar vienu četrinieku un vienu divnieku ekipāžu."

Prūsis neslēpa, ka Ķibermanis vēl nav pilnībā izārstējis kājas muskuļa savainojumu, bet par viņa spējām varēs lemt pēc pirmā treniņa, kas gaidāms otrdien. Vēlreiz kamanas uz ledus varēs izmēģināt arī ceturtdien.

"Ķibermanis vēl nav pilnībā gatavs startēt, tāpēc tuvākajās dienās lemsim par sastāvu sacensībās," atklāj Prūsis. "Ar šādām traumām matemātika ir vienkārša - atgūšanās no savainojuma prasa vismaz četras nedēļas. Šobrīd rit tikai trešā nedēļa. Ceru, ka turpmāk viss kļūs tikai labāk, bet apgalvot to es nevaru."

Lai arī treniņi Latvijas izlasei nav daudz, tajos piedalīties varēs visi sportisti, jo nodotie Covid-19 testi uzrādījuši negatīvus rezultātus.

Februāra vidū Altenbergas trasē paredzēts pasaules čempionāts, bet līdz tam atlikušas vairs tikai divas četrinieku sacensības. Gadījumā, ja abos atlikušajos etapos startēs Ķibermanis, viņš pasaules čempionātā četrinieku ieskaitē piedalīsies ar nelielu braukšanas pieredzi šajā sezonā. Līdzīgā situācijā būs arī Melbārdis.

Tieši Melbārdis svētdien Sanktmoricā no Latvijas ekipāžām sasniedza augstvērtīgāko rezultātu - piektā vieta. Prūsis gan neslēpa, ka izlasē ir jūtama nepadarīta darba sajūta.

"Citi ir soli, ja ne divus mums priekšā, jo mēs šogad četrinieku sacensībās nebijām braukuši. Tā manā karjerā laikam ir pirmā reize, kad četrinieku pirmos treniņus aizvadām janvārī," uzsver Prūsis. "Sacensībās būtībā startējām ar 2,5 braucienu praksi, jo iepriekš treniņā kritienus piedzīvoja abas ekipāžas."

Treneris piebilda, ka izlase šobrīd būtībā ir pārmaiņu procesā, jo jaunās "Wallner" kamanas nonākušas pieredzējuša pilota rīcībā, bet starp viņa stūmējiem vēl ir "jaunie zaļie". Tagad sanākusi netipiska situācija - jaunas kamanas un salīdzinoši jauni braucēji. Ja situācija būtu bijusi pretēja, pēc Prūša domām arī rezultāti būtu augstvērtīgāki.

Stūmējam Kristam Lindenblatam šīs bija pirmās četrinieku sacensības Pasaules kausa ieskaitē. Iepriekš viņš vienreiz Siguldā bija startējis arī divnieku sacensībās.

"Pašas sacensības atstājušas nepadarīta darba sajūtu, jo bija tehniskas lietas, ko nepaspējām novērst līdz galam. Kopumā jau bija labi, bet kritiens radīja ierobežotus apstākļus. Arī kamanas gatavojām aukstā garāžā un daudz lietas nenofiksējām, tostarp kamanu regulācijas," skaidro Prūsis, paužot cerību, ka Latvijas izlases rīcībā kādreiz nonāks vēl kādas "Wallner" jaunākās paaudzes kamanas.

Altenbergas trasē, kur pasaules čempionāts divnieku ekipāžām notiks 6. un 7.februārī, bet četriniekiem nedēļu vēlāk, sacensības Eiropas kausa ieskaitē aizvadījis tikai Dāvis Kaufmanis. Vienās divnieku, kā arī četrinieku sacensībās Kaufmanis piedzīvoja kritienu, bet vēl vienā etapā divniekiem izcīnīta astotā vieta.

Divnieku konkurencē kopvērtējumā visaugstāk no Latvijas pilotiem ar Ķibermanis, kurš ar 1534 punktiem ierindojas piektajā vietā. Pozīciju zemāk ar 1416 punktiem ir Ralfs Bērziņš, kamēr septiņos etapos startējušais Melbārdis ar 1136 punktiem noslēdz vadošo desmitnieku. Vienā posmā startējušie Kaufmanis un Emīls Cipulis ar attiecīgi iekrātiem 144 un 128 punktiem ierindojas 25. un 27.vietā.

Četrinieku kopvērtējumā Melbārdis ar 184 punktiem atrodas 16.pozīcijā, bet Bērziņš 21.vietu ieņem ar 68 punktiem, kas nopelnīti par sasniegto 20.rezultātu Sanktmoricā.

Pēc sacensībām Kēnigszē Pasaules kausa noslēgums būs Insbrukā, kas kalendārā aizvietojusi 2022.gada Pekinas olimpisko spēļu trasi. Pēc tam Altenbergā tiks dalītas pasaules meistarsacīkšu medaļas.

Kopš 2006.gada Starptautiskā Bobsleja un skeletona federācija Pasaules kausa posmus rīko kopā, vienā etapā sadalot piecus medaļu komplektus - skeletonā dāmām un kungiem, bobslejā vīriem divniekos un četriniekos, kā arī bobslejistēm divniekos.

Tiesa, Siguldas trase šobrīd nav piemērota bobsleja četrinieku sacensībām, tāpēc Latvijā vienā posmā norisinājās divas vīru divnieku sacensības. Un arī divās sacensību nedēļās Insbrukā bobslejisti katru nedēļu aizvadīja divas sacensības divniekiem.