foto: REUTERS/SCANPIX
Rodžers Federers spiests izlaist "Australian Open"
Seškārtējais "Australian Open" uzvarētājs šoreiz Austrālijā nespēlēs.
Citi sporta veidi
2020. gada 28. decembris, 10:10

Rodžers Federers spiests izlaist "Australian Open"

Jauns.lv / LETA

Divdesmitkārtējais "Grand Slam" čempions tenisā šveicietis Rodžers Federers pirmo reizi karjerā izlaidīs Austrālijas atklāto čempionātu, turpinot atlabšanu pēc divām ceļgala operācijām, pirmdien paziņoja sacensību organizatori.

39 gadus vecais šveicietis nav spēlējis kopš februāra, taču nesen atsāka treniņus un bija iekļauts gada pirmā "Grand Slam" turnīra dalībnieku sarakstā.

Federers kopš debijas 2000.gadā nav izlaidis nevienu Austrālijas atklāto čempionātu, sešas reizes izcīnot trofeju.

"Galu galā Federeram pietrūka laika, lai sagatavotos "Grand Slam" cīņām, un viņš ir ļoti vīlies, ka 2021.gadā nestartēs Melburnā," ??tiek citēts turnīra vadītājs Kreigs Tailijs.

"Mēs novēlam viņam visu to labāko, atgriežoties laukumā šogad, un ceram viņu redzēt Melburnā 2022.gadā," piebilst Tailiijs.

Federers nav spēlējis turnīros kopš zaudējuma janvārī turnīra pusfinālā serbam Novakam Džokovičam, izlaižot pārējo Covid-19 izbojāto 2020.gada sezonu.

Federeram atlika tikai noskatīties, kā spānis Rafaels Nadals panāca viņa rekordu - 20 "Grand Slam" vienspēļu tituli vīriešiem - ar 13.uzvaru Francijas atklātajā čempionātā.

Pasaules labākie tenisisti Džokovičs un austrāliete Ešlija Bārtija solās būt ierindā Melburnas turnīrā.

Tikmēr Lielbritānijas tenisists Endijs Marejs saņēmis "Australian Open" turnīra īpašo ielūgumu jeb "wild cards", ziņo raidorganizācija BBC. Marejs Austrālijas atklātajā čempionātā pēdējo reizi spēlēja pērn, kad pirmajā kārtā piecos setos atzina spāņa Roverto Bautistas-Aguta pārākumu. Pēcāk brits pauda bažas, ka iegurņa sāpju dēļ tā viņam, iespējams, bijusi pēdējā spēle karjerā.

Pēc šī dueļa Melburnas arēnā arī tika atainota īpaši izveidota filma par godu Marejam, kurš gan pēcāk atklāja, ka tomēr vēlas turpināt karjeru.

"Ar atplestām rokām gaidām Mareju Melburnā," pauda turnīra direktors Kregs Tailijs. "Viņa atvaļināšanās bija emocionāla, taču viņš pārdzīvojis smagas operācijas un ir gatavs atkal atgriezties tūrē, kas būs nākamā gada "Australian Open" sacensību viens no spožākajiem notikumiem."

Marejs šo sezonu ATP rangā noslēdza 122.pozīcijā, kas nav pietiekami, lai sezonas pirmo "Grand Slam" sasniegtu bez kvalifikācijas. Šogad Covid-19 pandēmijas dēļ turnīrs sāksies aptuveni trīs nedēļas vēlāk - 8.februārī.

Tāpat zināms, ka Marejam "wild card" piešķirti arī Delrejbīčas un Floridas ATP turnīros, kuru norise paredzēta janvāra pirmajā nedēļā. Brits aizvadītajā sezonā iegurņa traumas dēļ aizvadīja vien septiņus mačus, jo piecus mēnešus pavadīja rehabilitācijā.

Pats Marejs pēc savām pirmajām spēlēm 2020.gadā pauda pārliecību, ka karjeras laikā vēl spēs izcīnīt lielas uzvaras, ja vien izdosies atgūt spēļu ritmu un pārliecību par saviem spēkiem.

Dalību Austrālijas atklātajā čempionātā apstiprinājuši serbs Novaks Džokovičs un šveicietis Rafaels Nadals, kā arī amerikāniete Serēna Vilajmsa un Ešlija Bārtija, kura WTA rangā ieņem pirmo vietu.

Organizatori arī iepriekš informējuši spēlētājus, ka pēc ierašanās Austrālijā, viņiem 14 dienas būs jāpavada karantīnā, tomēr šajā laikā būs iespēja trenēties līdz pat piecām stundām dienām. Tenisistiem gan jārēķinās ar regulāriem Covid-19 testiem.

Vispirms no 10. līdz 13. janvārim Dohā norisināsies kvalifikācija, bet pēc tam tenisisti dosies uz Austrāliju, kur divas nedēļas atradīsies "burbulī". Sportisti dzīvos speciāli pielāgotās viesnīcās un piecas stundas dienā varēs aizvadīt treniņus kortos.

Gada pirmais "Grand Slam" turnīrs, kas notiks vismaz 50 procentu ierastā skatītāju pūļa priekšā, ir pārcelts trīs nedēļas vēlāk un sāksies 8. februārī.