foto: REUTERS/SCANPIX
Vasarā smagā avārijā cietusī paralimpiskā zvaigzne Dzanardi jau kustina galvu, spēj saredzēt un saklausīt
Autosportists Alekss Dzanardi pēc smagas avārijas sacīkstēs pievērsās paralimpiskajam sportam.
Sporta zvaigznes
2020. gada 27. decembris, 10:18

Vasarā smagā avārijā cietusī paralimpiskā zvaigzne Dzanardi jau kustina galvu, spēj saredzēt un saklausīt

Jauns.lv / LETA

Jūnijā smagā satiksmes negadījumā cietušais Itālijas parasportists un bijušais Pirmās formulas (F-1) pilots Alekss Dzanardi jau spēj saredzēt, saklausīt un arī kustina galvu, ziņo viņa pārstāvji.

Jau ziņots, ka 54 gadus vecais Dzanardi ārstu aprūpē ir kopš 19.jūnija, kad viņš Toskānā stafetes laikā cieta avārijā, ar savu velosipēdu saduroties ar pretimbraucošo kravas automašīnu.

Viņam Sjēnā un pēc tam arī Milānā tika veiktas vairākas operācijas, lai stabilizētu stāvokli un veiktu sejas rekonstrukciju.

"Redzēt, to viņš. Arī dzirdēt jau spēj, bet ne runāt," vēsta laikraksts "Corriere della Sera".

Laikraksts arī ziņo, ka Dzanardi vajadzības gadījumā jau spēj sakļaut pirkstus dūrē un arī parādīt "Ok" simbolu ar īkšķi. Tāpat nelielas kustības paralimpiskais čempions spēj veikt arī ar sejas muskuļiem.

Novembrī viņu no slimnīcas Milānā pārvietoja uz Paduju turpmākai rehabilitācijai, jo ārsti norādīja, ka Dzanardi fiziskais un neiroloģiskais stāvoklis ir stabils.

Dzanardi sportā slavu iemantojis ar savu neatlaidību un pašaizliedzību. 2001.gada 15.septembrī CART sērijas sacensībās Vācijā Dzanardi mašīnā, kas devās ārā no boksiem, apmēram ar 320 kilometru stundā lielu ātrumu ietriecās Aleksa Taljāni auto.

Taljāni avārijā neguva nopietnus savainojumus, taču Dzanardi dzīvība vairākas dienas bija apdraudēta. Ārstiem izdevās glābt viņa dzīvību, tomēr Dzanardi zaudēja abas kājas. Viņš karjeras laikā kļuva par divkārtēju CART čempionu.

Jau nākamajā gadā pēc avārijas viņš bija atpakaļ trasē un 2007.gadā pievērsās parasportam. Itālis pēdējās divās paralimpiskajās spēlēs izcīnījis četras zelta un divas sudraba medaļas sacensībās ratiņkrēslā, un mērķēja arī uz Tokijas paralimpiskajām spēlēm. Viņš ir arī divpadsmitkārtējs pasaules čempions.

Laika posmā starp 1991. un 1999.gadu Dzanardi piedalījās 41 F-1 pasaules čempionāta sacīkstē, pārstāvot "Jordan", "Minardi", "Lotus" un "Williams" komandas.