foto: EPA/Scanpix
Pievilkšanās un spiešana guļus: jaunā slēpošanas zvaigzne Patrīcija Eiduka atklāj iespaidīgus faktus par savu fizisko sagatavotību
Patrīcija Eiduka ceļā pēc labākā rezultāta savā slēpotājas karjerā un Latvijas distanču slēpošanas vēsturē.
Citi sporta veidi
2020. gada 15. decembris, 03:21

Pievilkšanās un spiešana guļus: jaunā slēpošanas zvaigzne Patrīcija Eiduka atklāj iespaidīgus faktus par savu fizisko sagatavotību

Māris Siliņš

Jauns.lv

Patrīcija Eiduka svētdien Pasaules kausa izcīņā slēpošanā 10 kilometru distancē brīvajā stilā izcīnīja astoto vietu, un pati atzīst, ka tā bija viņas sportistes karjeras līdz šim labākā diena.

Patrīcijas Eidukas izcīnīta astotā vieta ir ne vien personiskais rekords, tas ir arī Latvijas distanču slēpošanās vēsturē augstākais sasniegums un labākais pēdējās desmitgades rezultāts starp Baltijas slēpotājām. Patrīcijai pašlaik ir tikai 20 gadu, viņas svarīgākais starts būs pasaules čempionātā līdz 23 gadiem, bet jau tagad izdevies pieklauvēt pie slēpošanas elites durvīm un pārliecinoši tajās ielikt kāju.

“Man tas bija labākais starts ne tikai šosezon, bet arī visā sportistes karjerā. Tas, ka šo posmu izlaida norvēģi, somi un zviedri, nekā nemazina manas izjūtas. Bija ne tikai augsta vieta, arī labs rezultāts, turpat priekšā bija slavenas sportistes un no līderes atpaliku salīdzinoši maz,” sarunā ar Jauns.lv stāsta Patrīcija Eiduka. “Distancē jutu, ka būs labs rezultāts, bet nevienā brīdī nevarēju iedomāties, ka tā būs vieta pirmajā desmitniekā. Pirmais aplis sanāca ļoti labi un tad jutu, ka varu tādā tempā turpināt līdz pat finišam. Man vēl nav tik liela ātruma izturība kā konkurentēm, tomēr šoreiz turējos līdz galam, pēdējos kilometros neko nezaudēju. Tas man nav raksturīgi. Slēpes bija lieliskas, cepuri nost smērētāju komandai. Viss nostrādāja par 100 procentiem, tas bija maksimāli labi paveikts darbs.”

Eiduka var uzspiest vairāk par savu svaru

Eiduka joprojām ir vecumā, kad cilvēks nobriest arī fiziski, turklāt izturības sporta veidos sportiskais briedums iestājas mazliet vēlāk. Šovasar izdevās sarīkot visas iecerētās treniņnometnes un  fiziskās sagatavotības ziņā esot sasniegts liels progress. To neslēpj arī pati sportiste: “Jau pirmssezonas treniņos jutu, ka slīdsolī ir garāks soļa garums, ko varu nobraukt ar vienu kāju pēc katra atspēriena. Varu vairāk pievilkties, vairāk uzspiest svaru no krūtīm. Cik? Pievilkties 25 reizes, bet jūtu, ka varētu vēl. No krūtīm varu uzspiest 60 kilogramus. Ar manu augumu (Patrīcijas ir 1,60 metrus gara un sver ap 50 kilogramiem – aut.) tie ir labi rezultāti. Tās ir tādas mazas lietiņas, kas rada pārliecību, ka fiziskā sagatavotība šosezon ir labā līmenī. Ka darbs ir izdarīts, un tas rada pārliecību.”

Eiduka sevi pieteica jau pirmajās starptautiskajās sacensībās pirms Pasaules kausa izcīņas sākuma Somijas pilsētā Muonio, kur 10 kilometru distancē izcīnīja astoto vietu un aiz sevis atstāja arī iepriekšējā pasaules čempionāta medaļnieci, Krievijas izlases līderi Natāliju Ņeprajevu. Turklāt krievietēm todien tās bija atlases sacensības uz Pasaules kausa izcīņas pirmajiem posmiem.

“Tā sacīkste lika aizdomāties, ka varētu būt labs sezonas sākums, tomēr tad vēl nevarēja saprast, cik būs labi. Cenšos uz vietām neieciklēties, tas rada papildus spriedzi. Vairāk koncentrējos katram atsevišķam startam – lai pati izdarītu visu iespējamo, slēpes būtu sagatavotas. Pirms gada pirmo reizi izdevās iekļūt TOP30 un tikt pie kopvērtējuma punktiem. Domāju, ja šogad izdotos to paveikt vairākas reizes, būtu labi. Astotā vieta – nē, tas sapņos nerādījās,” atklāj Patrīcija.

Darbs olimpiskās čempiones vadībā

Eiduka trenējas kopā ar Polijas izlasi, kur ir iespēja ne tikai iegūt labas treniņu partneres, arī labu tehnisko nodrošinājumu. Tas esot labs un arī pie augstākās raudzes “Fischer” slēpēm izdodas tikt vieglāk nekā iepriekš. Patrīcijas rīcībā sacensībām ir pa astoņiem pāriem slēpju gan klasikai, gan slīdsolim. Komandā ir pieci slēpju smērētāji, divi no tiem no Igaunijas un darbs tiek paveikts visaugstākajā līmenī.

“Polijas komandā esam piecas meitenes, kuras brauc uz Pasaules kausa posmiem un vēl piecas juniores, kurām ir cits sacensību kalendārs. Vasarā strādājām kopā. Labi, ka rezultātu ziņā esam līdzvērtīgas un interesanti ir katrā treniņā,” stāsta Eiduka. Davosas posmā latviete abās distancēs bija ātrāka par visām polietēm un tagad faktiski var justies kā komandas pirmais numurs. Konkurentes pagaidām, izturoties draudzīgi, un apsveikušas ar tik labu rezultātu.

Tomēr lielākā zvaigzne Polijas komandā ir tās trenere, 37 gadus vecā Justīne Kovaļčika. Slēpošanas leģenda, divkārtējā olimpiskā čempione. Viena no divām slēpotājām vēsturē ar trīs pēc kārtas izcīnītiem Pasaules kausa ieguvējas tituliem. Vienīgā, kas četras reizes pēc kārtas uzvarējusi “Tour de Ski” seriālā. Vēl pirms pāris gadiem Kovaļčiku redzējām trasē un tagad viņas zināšanas sevī uzsūc arī Eiduka.

“Treniņos ļoti prasīga un stingra, bet citādāk jau nevar. Tikai tā var sasniegt rezultātu un viņa zina, kā to izdarīt. Treniņi ir interesanti un reizēm viņa ar mums kopā dodas arī trasē. Klasikā joprojām nevaram viņu uzvarēt, slidsolī gan jau sākam braukt garām. Ar gadiem ātrums mazliet zūd, bet izturība viņai ir vienkarši nenormāla,” par savu slaveno trenerīti saka slēpotāja no Vecbebriem Kokneses novadā.

Šonedēļ Eiduka kopā ar komandas biedrenēm aizvadīs nelielu treniņnometni Polijā, bet Ziemassvētkus sagaidīs mājās. Pēc tam sezona atsāksies ar jaunu sparu –1. janvārī notiks pirmās no astoņām “Tour de Ski” seriāla sacensībām. Eiduka neplāno dalību visās distancēs – tās ir kā gaļasmašīna, kas tikko no junioru vecuma izkāpušajai slēpotājai vēl nav vajadzīga. Skaidrs ir tas, ka Eiduka piedalīsies seriāla pirmajās trīs distancēs un tad pēc sajūtām lems par to, vai startēt arī ceturtajā, kas būs Patrīcijas kroņa distance 10 kilometru klasiskajā stilā. Sezonas svarīgākais starts būs februāra sākumā U-23 pasaules čempionātā, kas no Polijas pārcelts uz Vuokati pilsētiņu Somijā.

“Man tas patīk. Esmu tur jau startējusi Skandināvijas kausa izcīņā, ir bijuši labi rezultāti. Tas ir svarīgi, ka ir zināma sacensību trase un Vuokati tā ir ļoti dinamiska, ar sarežģītiem nobraucieniem un grūtiem kāpumiem. Man tādas patīk,” nosaka Eiduka. Lai izdodas Pasaules kausa pirmajos posms uzņemto tempu noturēt arī sezonas turpinājumā.