Citi sporta veidi
2020. gada 8. decembris, 11:21

Parīzes olimpiskajās spēlēs riteņbraukšanas disciplīnās startēs vienāds skaits vīriešu un sieviešu

Jauns.lv / LETA

Pēc nākamā gada Tokijas olimpiskajām spēlēm turpmāk četrgades nozīmīgajā sporta pasākumā riteņbraukšanas disciplīnās vīriešu un sieviešu konkurencē būs vienāds dalībnieku skaits, pirmdien atklāja Starptautiskā Riteņbraukšanas savienība (UCI).

Par jaunajiem noteikumiem vienojušās UCI valde un Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK), abām pusēm tikšanos aizvadot pirmdien.

UCI norāda, ka tās attīstības plāns "Agenda 2022" paredz lielāku dzimumu vienlīdzību riteņbraukšanas pasaulē. Zināms, ka Parīzes olimpiskajās spēlēs, kas gaidāmas pēc četriem gadiem, riteņbraukšanā piedalīsies 514 sportisti jeb 257 vīrieši un tikpat sieviešu.

Iepriekš vienāds dalībnieku skaits abos dzimumos jau bija kalnu riteņbraukšanā, BMX un BMX brīvā stila sacensībās. Līdz ar jaunajiem noteikumiem pirmo reizi vēsturē vienāds dalībnieku skaits abu dzimumu sacensībās būs arī šosejas riteņbraukšanā.

Parīzē par uzvaru šosejas riteņbraukšanas disciplīnā gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē cīnīsies 90 sportisti. Tokijā vīriešu konkurencē piedalīsies 130 sportisti, bet dāmu 67.

Pateicoties atņemtajām kvotām vīru konkurencē, izdevies izlīdzināt dalībnieku skaitu abu dzimumu sacensībās.

Šosejas riteņbraukšana olimpiskajā programmā ir jau kopš sākta gala - 1896.gada. Pēdējās izmaiņas dalībnieku skaita ziņā dāmu konkurencē tika veiktas 2004.gadā pirms Atēnu olimpiskajām spēlēm, kad sportistu skaits no 45 tika palielināts līdz 67. Tieši tik daudz riteņbraucēju pašreiz spēkojas olimpiskajās spēlēs.

Vīru konkurencē 1996.gadā Atlantā sacensībās piedalījās 184 sportisti, bet 2004.gadā kvotu skaits tika samazināts līdz 145 riteņbraucējiem. Tikmēr pirms Tokijas olimpiskajām spēlēm kvotu skaits tika samazināts vēl par 15 vietām - 130.

Tāpat izmaiņas notikušas arī treka riteņbraukšanas disciplīnā, kurā turpmāk sprinta disciplīnā abu dzimumu konkurencē varēs piedalīties par septiņiem sportistiem vairāk nekā līdz šim. Tāpat katru valsti sprintā varēs pārstāvēt trīs, nevis divi sportisti. Tādējādi zināms, ka Parīzē treka riteņbraukšanā kopumā startēs 95 vīrieši un tikpat sievietes.

Arī treka riteņbraukšana olimpisko spēļu programmā ir jau kopš 1986.gada. Kalnu riteņbraukšanas disciplīna olimpiskais kross programmai pievienojās 1996.gadā, bet BMX riteņbraukšana 2008.gadā, ko spilgti atcerēsies Latvijas līdzjutēji, jo vēsturē pirmais olimpiskais čempions šajā ieskaitē bija valmierietis Māris Štrombergs.

Olimpiskajās spēlēs riteņbraukšanas disciplīnās kopumā tiks sadalīti 22 medaļu komplekti.