foto: Zane Bitere/LETA
Mārtiņš Gulbis stāsta par izlases gatavību svarīgajām spēlēm pret Vāciju un Horvātiju
Latvijas sieviešu valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.
Basketbols
2020. gada 11. novembris, 12:25

Mārtiņš Gulbis stāsta par izlases gatavību svarīgajām spēlēm pret Vāciju un Horvātiju

Jauns.lv / LETA

Latvijas sieviešu basketbola izlasei 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas mačā pret Vāciju uz pretinieču spēli jābūt gatavai atbildēt ar gudru agresivitāti, trešdien notikušajā attālinātajā preses konferencē uzsvēra valstsvienības galvenais treneris Mārtiņš Gulbis.

Latvijas basketbolistes Rīgā gaidāmajā miniturnīrā 12.novembrī tiksies ar Vāciju, bet divas dienas vēlāk paredzēta cīņa ar Horvātiju.

"Interesants laiks, bet cenšamies to izmantot lietderīgi. Ir gandarījums, ka esam sapulcējuši visas labākās  spēlētājas. Diemžēl arī mūs piemeklēja traumas, pat ciklam nesākoties. Esam pieraduši pie tā, kā notiek procesi "burbuli". Viss ir augstākajā līmenī, tāpēc jāsaka paldies Latvijas Basketbola savienībai par to, kā pret mums šeit izturas," stāstīja Gulbis.

Latvijas izlase aizvadījusi četrus treniņus, bet trešdien ieplānoti vēl divi treniņi.

"Izvēlējāmies trenēties vairāk nekā parasti, lai nebūtu jāpavada ilgs laiks dīkstāvē - viesnīcā, kur varam darboties tikai savā stāvā. Katrs treniņš ir kļuvis vieglāks un mazāk intensīvs. Vērojam paši sevi un treniņu procesu, lai nepalaistu garām svarīgas nianses," atzīmēja Gulbis.

Nedēļas sākumā treneru kolektīvs veltījis daudz laika, lai atrādītu spēlētājām video ar pretinieču pēdējām spēlēm.

"Ir dažādas nianses, piemēram, viena Vācijas izlases basketboliste spēlē ar dažāda veida aizsardzībām. Esam papētījuši Vācijas izlases galvenā trenera [Volta Hopkinsa] spēles stilu, kāds viņam bija vasarā, vadot Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas komandu. No tā cenšamies izveidot spēles portretu, kas varētu būt redzams rītvakar. Domāju, ka esam atraduši pietiekami daudz informācijas un nodosim spēlētājām svarīgākās nianses," uzsvēra Gulbis.

Latvijas izlases pretinieces Vācija un Horvātija ieradušās ar 14 spēlētājām sastāvos, kamēr pašmāju valstsvienībai pieejamas 12 basketbolistes. Tas saistīts ar to, ka "burbulī" basketbolistes drīkst piedalīties tikai pēc trim negatīviem Covid-19 testiem, bet mājinieces pēdējā brīdī piemeklēja savainojumi.

"Ja viss būtu kārtībā, mēs būtu 14 spēlētāju sastāvā, vienkārši fiziski nevarējām vairs neko piesaistīt. Ketija Vihmane vēl saslima, taču tā bija parasta saaukstēšanās, nevis Covid-19, turklāt viņa tagad ir izveseļojusies. Tās ir lietas un apstākļi, ko nevaram ietekmēt un kas jāņem vērā," skaidroja Gulbis.

No pirmās pretinieces Vācijas Latvija sagaida ļoti agresīvu spēli, haosa veidošanu laukumā un spiedienu uz mazajām spēlētājām.

"Jābūt gataviem atbildēt ar gudru agresivitāti. Protams, garajā galā gan Marija Giliha, gan Sonja Grainahere būs spēlētājas, kuras jāpieskata. Mums jākoncentrējas uz saviem trumpjiem un uz to, kā mēs gribam spēlēt. Mēs nevaram par 100% zināt, kas mūs sagaida, jo pretiniecēm ir nomainījies treneris. Ja būtu tas pats treneris, varētu skatīties iepriekšējā cikla spēles un saprast, kā viņas vēlas spēlēt," stāstīja Gulbis.

Šoruden vairākām Latvijas izlases basketbolistēm bija jāpavada laiks pašizolācijā, dažām no viņām klubu līmenī aizvadot vien pāris mačus.

"Elīna Babkina Krievijā pavisam nesen iznāca no pašizolācijas un aizvadīja vienu spēli, tāpat arī Paula Strautmane Ungārijā bija karantīnā. Arī "TTT Rīga" komandai pēdējā laikā nav daudz spēļu. Mums bija ļoti svarīgi, lai tās spēlētājas, kuras fiziski nav gatavas, nepārslogotu, bet tās, kuras jūtas labāk - pārāk daudz nenogurdinātu. Darba process fiziskajā sagatavotībā ir ļoti individuāls. Katrai basketbolistei pirms "burbuļa" tika izsūtīta informācija, tāpat arī šajā laikā notiek nepārtraukta komunikācija, lai saprastu, kā viņas jūtas. Mēģinājām ar treniņu procesa palīdzību variēt ar sastāviem. Mums bija ļoti daudz darba šajā aspektā. Centāmies saprast, kādā fiziskajā formā spēlētājas ir līdz šim bijušas un nepārslogotu viņas pirms rītdienas cīņas," stāstīja Gulbis.

Treneris neslēpa, ka šajos apstākļos basketbolistes var arī nebūt savā optimālajā formā.

"Spēles apstākļos nāk klāt gan adrenalīns, gan noguruma faktors, ko nevaram dabūt treniņu procesā. Cerēsim, ka tās, kuras nebūs optimālā formā, to kompensēs ar ko citu," uzsvēra Gulbis.

Pēc pāris gadu pārtraukuma Latvijas izlasē atgriezusies tās ilggadējā līdere Anete Šteinberga.

"Anete ir augstas klases spēlētāja, tāpat kā daudzas citas mūsu basketbolistes, kuras ir šajā divpadsmitniekā. Esam ļoti apmierināti un priecīgi, ka viņa ir pievienojusies izlasei. Centīsimies izmantot visus viņas lielākos plusus, tāpat kā visām citām spēlētājām," teica Gulbis.

Pēc divām kārtām I grupā Horvātijas izlasei ir divas uzvaras, Latvijai un Vācijai pa vienai, kamēr Ziemeļmaķdonija palikusi bešā.

Finālturnīram, kas paredzēts 2021.gada jūnijā Spānijā un Francijā, kvalificēsies deviņu grupu uzvarētājas un piecas labākās otro vietu ieguvējas.

Jau ziņots, ka šī gada beigās un nākamā gada sākumā valstsvienības FIBA rīkotās spēles aizvadīs vienā norises vietā, nevis mājās vai viesos, kā tas notika ierasti. FIBA Izipildkomiteja lēmumu par izlašu spēlēm, kas paredzētas šī gada novembrī un nākamā gada februārī, pieņēma, izvērtējot veselības riskus un saņemot ieteikumus no medicīnas un sacensību komisijām.

Jaunie noteikumi paredz, ka spēles netiks aizvadītas viesos vai mājās, bet gan vienā norises vietā, par ko iepriekš FIBA būs jāvienojas ar konkrēto valsti, kas apņēmusies uzņemt mačus. Norises vietā būs jāveic Covid-19 testi, kā arī jāievēro strikts pārvietošanās režīms, jo komandas dzīvos "burbulī".

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs dalībai 2021.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā:

Elīna Babkina (Orenburgas "Nadežda", Krievija), Ilze Jākobsone, Ieva Pulvere, Kitija Laksa, Karlīne Pilābere (visas - "TTT Rīga") Kate Krēsliņa ("Castors Braine", Beļģija), Paula Strautmane (Pēčas "Pecs", Ungārija), Luīze Šepte ("Latvijas Universitāte"), Anete Šteinberga (Stambulas "Galatasaray: , Turcija), Zenta Meļņika (Upsalas "KFUK-KFUM", Zviedrija), Kristīne Vītola (Miškolcas DVTK, Ungārija), Laura Meldere (Venēcijas "Umana Reyer", Itālija).