foto: Zumapress/Scanpix
Jaunā tenisiste Kamilla Bartone, kura gribēja Vācijas pilsonību, joprojām pārstāv Latviju
Tenisiste Kamilla Bartone turpina pārstāvēt Latviju, lai gan šī gada februarī solīja drīzumā pieņemt Vācijas pilsonību. Tiesa, viņas "Instagram" kontu jau rotā Vācijas karogs.
Citi sporta veidi
2020. gada 8. oktobris, 03:31

Jaunā tenisiste Kamilla Bartone, kura gribēja Vācijas pilsonību, joprojām pārstāv Latviju

Māris Siliņš

Jauns.lv

Viena no talantīgākajām Latvijas jaunajām tenisistēm Kamilla Bartone februārī paziņoja, ka grasās pieņemt Vācijas pilsonību, tomēr pašlaik notiekošajā Francijas atklātajā čempionātā joprojām pārstāv Latviju.

Bartone ierakstu par savu vēlmi drīzumā pārstāvēt Vāciju pauda februārī sociālajos tīklos. “Tāpēc, ka viņi nodrošina atbalstu, kādu Latvijas federācija nekad nav devusi. Un kopumā mīlu Vāciju kā valsti. Es viņiem rūpu,” toreiz Bartone solīja pavisam drīz pieņemt Vācijas pilsonību.

Latvijas Tenisa savienības toreizējais ģenerālsekretārs Kārlis Lejnieks skaidroja, ka Bartone divus gadus tika aicināta uz Latvijas izlasi, taču allaž atteica, tādējādi netiekot arī pie finansiāla atbalsta. Latvijas tenisa vadība un Bartones komanda (tās galvgalī ir sportistes tēvs) pie kopsaucēja tā arī nenonāca. Tiesa, arī jauni pavērsieni nenotika. Ikdienā jaunā tenisiste trenējas Dortmundē, ir iekļauta “Porsche” tenisa jauno talantu komandā, ko savukārt atbalsta Vācijas tenisa federācija.

Jūnija sākumā Bartone nosvinēja 18. dzimšanas dienu, sasniedza pilngadību, tomēr arī pēc šī notikuma nekādi publiski pavērsieni tenisistes vēlmē pārstāvēt citu valsti nav notikuši. Tiesa, vismaz sociālajos tīklos viņas "Instagram" kontu šobrīd jau rotā Vācijas karogs.

LTS ģenerālsekretārs Konstantīns Zasjadko, kurš šajā amatā ir kopš jūlija, sarunā ar Jauns.lv atklāja, ka ar Bartoni vai viņas pārstāvjiem nav kontaktējies: “Nē, nekādas sarunas ar spēlētāju vai viņas vecākiem man nav bijušas. Tāpat neesam saņēmuši kādu oficiālu dokumentu. Viņa turpina spēlēt zem Latvijas karoga, joprojām ir Latvijas pilsone un, cik zinu, pilsonība nav mainīta. Visticamāk, Bartonei ir savi plāni, un, ja viņa kaut ko izlems darīt, tad mēs par to arī uzzināsim. Protams, mēs vēlētos, lai viņa arī turpmāk pārstāv Latviju, taču teniss ir individuāls sporta veids, un katrs pats izvēlas savu ceļu.”

Pašlaik Bartone piedalās Francijas atklātā čempionāta junioru turnīrā Parīzē. Iepriekšējā gada ceturtdaļfināliste šoreiz no vienspēļu turnīra izstājās jau otrajā kārtā, lai gan bija izlikta ar sesto numuru, bet WTA ranga tabulā ir atrodama 921. vietā. Bartone vēl turpina dalību dubultspēļu turnīrā, kurā kopā ar krievieti Oksanu Seļehmetovu sasniegusi jau ceturtdaļfinālu.
Lai pieteiktos sacensībām, Bartonei nav nepieciešams tiešs kontakts ar LTS pārstāvjiem – katrai spēlētājai ir savs apstiprināts konts, no kura notiek pieteikšanās turnīriem.

Bartone pagaidām turnīros piedalās kā Latvijas pārstāve, tomēr ļoti iespējams, ka pavisam drīz sportiste tomēr pieņems Vācijas piedāvājumu. Šodienas sporta globalizācijā tas nebūs ārkārtējs notikums. LTS prezidents Juris Savickis ziemā, uzzinot Bartones plānus, sprieda, ka sportistes vēlme pārstāvēt citu valsti nav jānosoda, jo tie vienkārši esot centieni nodrošināt sev labākus apstākļus.