foto: vtb-league.com
Mareka Mejera recepte, kā piecās minūtēs pieveikt vareno Maskavas CSKA
Mareks Mejeris līksmo pēc neticamas atspēlēšanās spēlē, kurā Permas "Parma" ar 97:95 pārspeja Maskavas "CSKA".
Basketbols
2020. gada 29. septembris, 03:55

Mareka Mejera recepte, kā piecās minūtēs pieveikt vareno Maskavas CSKA

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas izlases basketbolists Mareks Mejeris nedēļas nogalē bija laukumā vienā no trakākajām spēļu galotnēm, kurā viņa pārstāvētā Permas “Parma” VTB Vienotās līgas ietvaros pēdējās piecās minūtēs atspēlēja 20 punktu deficītu, ar pēdējās sekundes metienu aizvedot 97:95 uzvaru no Maskavās pār vareno “CSKA”

CSKA un “Parma” nedēļu pirms sezonas sākuma tikās Gomeļska kausa izcīņas finālā Maskavā un tajā vakarā viss beidzās bez lieliem pārsteigumiem – viens no Eiropas bagātkajiem klubiem pretiniekus no Urālu provinces apspēlēja ar rotaļīgi vieglu 91:51. Tikpat viegli “CSKA” sāka VTB līgas sezonu, Nursultanā ar 93:60 kruīza režīmā, "pārbraucot" pāri cita latvieša Mārtiņa Meiera pārstāvētajai “Astana”. Nekas neliecināja, ka CSKA iznīcinātāju varētu notriekt raķete no tukšām debesīm. Jā, Permas komanda sestdienas spēlē paspirinājās pirmajā ceturtdaļā (rezultāts 18:11 mača 6. minūtē), taču spēle ritēja savu gaitu un nenovēršami tuvojās loģiskam iznākumam – pēc trīs ceturtdaļām CSKA bija vadībā ar 81:61, 34. minūtē – 87:67…

Ātri trāpīt kādu tālmetienu sēriju

“Pēc Gomeļska kausa fināla pasmējāmies, ka pēc tādas sagrāves nākamo maču uzvarēsim. Toreiz bija ceturtā spēle nedēļas laikā, bijām noguruši, zema precizitāte uzbrukumā. Tā sportā notiek. Šoreiz laukumā gājām ar citu noskaņojumu, mums tā bija pirmā oficiālā spēle, atpūtušies un sagatavojušies. Tiesa, ja spēles gaitā bija mīnus 20, tad nav pamats apgalvot, ka spēlējām daudz labāk. Tomēr pēc cīņas gaitas nelikās, ka ir tik liela starpība. Nekāda baigā rēķināšana tobrīd nenotika, nav basketbolā viens metiens, par kuru dotu 20 punktus. Puslaika pārtraukumā mūsu treneris lietuvietis Kazis Maksvītis uzsvēra, ka svarīgi noturēties spēlē, nepalaist viņus pārāk tālu. Tas īsti neizdevās, taču treneris laukumā laida vairāk uz aizsrdzību orientētu sastāvu. Tā arī spēlējām – aizsardzību pēc aizsardzības, uzbrukumu pēc uzbrukuma. Pret CSKA sanācis spēlēt diezgan daudz vēl "VEF Rīga" laikos. Tā recepte iespēju ziņā mazākām komandām ir vienkārša – piecas minūtes līdz spēles beigām būt kaut kur desmit punktu robežās un ātri trāpīt kādu tālmetienu sēriju. Mums sanāca vēl trakāk,” sestdienas notikumus Maskavā sarunā ar Jauns.lv atceras Mareks Mejeris.

Gluži kā bērnu basketbolā

“Parma” uzrāvienu ieguva ar amerikāņa Roberta Džonsona deviņiem pēc kārtas gūtiem punktiem, bet lielās pakaļdzīšanās laikā četrus no tovakar sakrātajiem 11 punktiem guva arī Mejeris. “Parma” vadību atguva 10 sekundes pirms spēles beigām ar Gļeba Šeiko traku metienu, faktiski uzguļoties Danielam Haketam – izgrūstā bumba trāpīja pa vairogu un krita cauri grozam, 94:93! Pēc minūtes pārtraukuma Maiks Džeimss atbildēja ar diviem punktiem, armijnieki uzvarai bija tuvāk par pretinieku, taču atlikušajās piecās sekundēs “Parma” sagādāja brīvu trīspunktu metienu Maksimam Grigorjevam. Viņš to atcerēsies visu dzīvi – 97:95!

“Domāju, kas tāds iespējams tikai bērnu basketbolā, kur vienā spēlē zaudē ar 40 punktu starpību, bet pēc nedēļas uzvari ar +2. Joprojām viss ir kā sapnī. Mēģinājām noturēties spēlē par spīti daudzām kļūdām, sitāmies līdz galam,” treneris Kazis Maksvītis sensacionālajai uzvarai nemeklēja kādus taktiskus skaidrojumus.

Pretinieki bij neizpratnē – ko jūs tur vēl cīnāties

“CSKA spēlēja kā parasti, ar daudz spēlētāju maiņām, mierīgi, nepievēršot uzmanību pretiniekam, neiesaistoties liekās diskusijās. Šķiet, viņi spēli beidza minūtes trīs par agru. Tā tas basketbolā notiek – ja nenoturi tonusu līdz galam, vēlreiz pārslēgties ir ļoti grūti. Viņi bija nesaprašanā, ko mēs vēl tur skrienam, cīnāmies, sedzam presingu. Turpretī mums vairākas minūtes izdevās pabeigt uzbrukumus ar gūtiem punktiem un radās ticība, ka paspēsim. Kad pēdējā minūtē Vils Klaibērns netrāpīja soda metienu, viņu sejās varēja redzēt, ka pārliecība par spēles iznākumu ir zudusi. Jā, mums iekrita viens traks metiens, tomēr lielāko daļu uzbrukumus pabeidzām ar sagatavotām un izspēlētām kombinācjiām. Arī pēdējo,” notikums atceras Mareks.

“Parma” komandai tā bija pirmā uzvara pār CSKA, kas tika nosvinēta turpat laukumā. Tūdaļ pēc  spēles komanda devās uz lidostu, lai ar nakts reisu laimīga un nogurusi atgrieztos Permā. “Mūsu klubam tas ir ļoti nozīmīgs notikums. Lielās uzvaras nāk par labu kluba popularitātei un dod pārliecību pašiem, ka varam apspēlēt jebkuru pretinieku,” saka latviešu basketbolists.  

Nebija iemeslu pateikt "nē"

Mejeris līgumu ar Permas “Parma” pagarināja jau aprīļa vidū, tūdaļ pēc nepabeigtās iepriekšējās sezonas. “Man nebija iemeslu teikt "nē". Patika basketbols, ko spēlējām un ar ko bijām izslēgšanas spēļu zonā. Kluba vadība gribēja saglabāt šo sastāvu, līgums bija arī ar Maksvīti. Mani šeit apmierina visi apstākļi, līdzjutēju ziņā tā ir labākā pilsēta Krievijas basketbolā, ir trenera uzticība. Turklāt aprīlī kopējā situācija pasaulē un arī basketbolā bija pavisam neskaidra,” Mejeris pamato savu izvēli palikt Permā.

Komandas galvenais treneris Kazis Maksvītis tiek uzskatīts par labāko Lietuvas jaunās paaudzes treneri. Viņam ar 1992. gadā dzimušo puišu izlasi, kuras spožākā zvaigzne un stūrakmens bija Jons Valančūns, izdevās uzvarēt Eiropas jauniešu čempionātus visās vecuma grupās un U-19 pasaules čempionātu 2011. gadā Rīgā. Šovasar, pēc Šarūna Jasikeviča pārcelšanās uz “Barcelona”, Maksvīti kā galveno treneri aicināja Kauņas “Žalgiris”. Permas kluba vadība bija nepielūdzama un treneri uz Kauņu nelaida pat pret apsolītu solīdu kompensāciju. Kā galvenais arguments bija tobrīd jau pēc lietuvieša vēlmēm gandrīz pabeigtā sastāva komplektācija.

“Permā ir saglabājies viss pērnais komandas kodols, notikusi tikai viena izmaiņa – no Krasnodaras “Lokomotiv” atnācis centrs Vladimirs Ivļevs. Mums ir jau saspēlējies sastāvs un tas ir viens no priekšnoteikumiem, lai sasniegtu izvirzīto mērķi par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs. Turklāt jācenšas tur nokļūt no pēc iespējami augstākas vietas. Mums ir iepriekšējās sezonas recepte, to mazliet vēl jāuzlabo un rezultātam ir jābūt. Kluba vadība ļoti cenšas, lai “Parma” kļūtu par spēcīgāku un lielāku klubu. Šeit ir sena basketbola vēsture, tiesa, brīžiem šķiet, ka cilvēki dzīvo tālā pagātnē. Nereti uz ielas prasa, vai spēlējam “Ural Great” komandā, kas bankrotēja 2008. gadā,” par ikdienu Permā stāsta Mejeris

“Parma” ir pieteikta arī FIBA Eiropas kausa izcīņai. Covid-19 vīrusa izplatības dēļ pirmās spēles paredzētas tikai janvārī un nevar izslēgt iespēju, ka šis turnīrs tiek atcelts pavisam.
Par pozitīviem koronavīrusa testiem teju ikdienas pienāk ziņas no Kontinentālās Hokeja līgas (KHL)  klubiem, vairākām komandām jau noteikta karantīna. Šajā ziņā Krievijas basketbols pagaidām turas braši, lai gan ierobežojumi ir pat mazāki nekā hokejā. Piemēram, Permas komanda uz izbraukuma spēlēm dodas ar ierastu reisa lidmašīnu kopā ar citiem pasažieriem, spēļu pilsētās nav noteikti kādi īpaši ierobežojumi, vienīgā prasība – pirms katras spēles jābūt negatīvam Covid-19 testam.

Neveicas arī latviešu pārstāvētajai “Himki”

Maskavas “CSKA” pirmais zaudējums (bez Jāņa Strēlnieka, kurš leģionāru limita dēļ pret “Parma” nespēlēja) nav vienīgā sensācija VTB līgas startā. Ar diviem zaudējumiem sezona sākusies ne mazāk ambiciozai divu latviešu pāstāvētajai Maskavas apgabala “Himki” komandai. Ja 67:79 zaudējums pret “Gazprom” atbalstīto Eirolīgas klubu “Zenit” vēl bija izskaidrojams, tad 85:96 Ņižņijnovgorodā ir pārsteigums. “Pirmo reizi manā trenera karjerā bija tik neveiksmīga gatavošanās sezonai, kad savainojumu dēļ pilnā sastāvā nebijām ne reizi,” neveiksmes skaidro treneris Rims Kurtinaitis. No mūsējiem sezonai labāk gatavs ir Dairis Bertāns, kuram Kurtinaitis daudz ļauj spēlēt arī saspēles vadītāja pozīcijā (kamēr savainoti Aleksejs Šveds, Stefans Jovičs un Ēriks Makalums). Bertāns pirmajos mačos guva 12 un 18 punktus, kamēr Jānis Timma ar sešiem un astoņiem punktiem. "Himki" savu pirmo uzvaru izcīnīja vien trešajā spēlē pret Krasnojarskas "Jeņisej", ko pārspēja ar 92:77, kad abi latvieši izcēlās ar 12 punktiem.

Latvijas basketbolisti un treneri ir arī vairākās citās VTB līgas komandās. Polijas kluba “Stelmet” rindās labi spēlē Jānis Bērziņš – pirmajā izbraukumā Sanktpēterburgā pret “Zenit” (74:83) un Krasnodarā pret “Lokomotiv” (76:83) valmierietis guva četrus un 18 punktus.

Valstsvienības centra spēlētājs Mārtiņš Meiers šo sezonu aizvadīs Nursultanas “Astana” komandā – jau pieminētajā spēlē pret “CSKA” (60:93) viņš debitēja ar astoņiem punktiem.
Latvijas izlases galvenā trenera Roberta Štelmahera un Aksela Vairoga trenētā Tallinas “Kalev/Cramo” sezonas pirmo spēli aizvadīja Sanktpēterburgā pret “Zenit” un zaudēja ar 83:91. Igaunijas čempionu rindās Jānis Kaufmanis pierakstījās ar vienu precīzu tālmetienu.

VTB līgas sezonu vēl nav sākusi Minskas “Cmoki” kuras treneru korpusā ir Edmunds Valeiko, bet laukumā Toms Leimanis un Klāvs Čavars. Minskieši pagājušājā nedēļā bija aizņemti FIBA Čempionu līgas kvalifikācijas turnīrā un veiksmīgi to pārvarēja.