foto: LOK "Twitter".
"Sporta muzejā" pieminēta Latvijas sporta leģenda Jānis Lūsis
2020. gada 25. septembris, 17:55

"Sporta muzejā" pieminēta Latvijas sporta leģenda Jānis Lūsis

Jauns.lv / LETA

Sirsnīgā gaisotnē "Sporta muzejā" pieminēta Latvijas sporta leģenda, Olimpiskais čempions škēpmešanā Jānis Lūsis, savā "Twitter" kontā vēsta Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

LOK prezidents Žoržs Tikmers: "Jānis bija un ir elks visai šķēpmešanas sabiedrībai ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē." 

Jau vēstīts, ka Latvijas Sporta muzejā šodien notika izcilā šķēpmetēja Jāņa Lūša atceres pasākums.

Pasākumu Latvijas Sporta muzejā, Alksnāja ielā 9, plkst.13. Sarīkojumu vadīja žurnālists Anatolijs Kreipāns.

Ar savu klātbūtni pasākumu pagodināja valsts sporta dzīves vadītāji no Izglītības un zinātnes ministrijas, Latvijas Olimpiskās komitejas un Olimpiskās akadēmijas, Latvijas Sporta Federāciju padomes, Latvijas Vieglatlētikas savienības, Latvijas Sporta Veterānu Savienības, Latvijas Šķēpmetēju kluba pārstāvji, rakstošie un stāstošie sporta žurnālisti, sportisti, draugi un Jāņa Lūša ģimene.

Lūša dzīve noslēdzās šā gada 29.aprīlī. Viņš bija olimpiskais čempions, pasaules rekordists, XX gadsimta izcilākais Latvijas sportists.

Pasākumu bagātinās izstāde "Gadsimta leģenda. Šķēpmetējs Jānis Lūsis", dokumentālo filmu fragmenti, sporta izdevumi, laikabiedru pieredzējumi un atmiņu stāsti.

Lūsis ir četru olimpisko spēļu dalībnieks, kā arī triju olimpisko medaļu - zelta, sudraba un bronzas - ieguvējs. Viņš ir četrkārtējs Eiropas čempions, divpadsmitkārtējs PSRS čempions, desmitkārtējs Latvijas čempions un divkārtējs pasaules rekordists šķēpa mešanā.

1987.gadā Starptautiskā Vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF) savā 75 gadu jubilejā Lūsi atzina par pasaules visu laiku izcilāko šķēpmetēju.

2014.gadā IAAF iekļāva Lūsi IAAF Slavas zālē.

Latvijas šķēpmešanas leģenda bija precējies ar 1960.gada olimpisko čempioni, Eiropas eksčempioni un pasaules eksrekordisti šķēpa mešanā Elvīru Ozoliņu. Dēls Voldemārs Lūsis arī kļuva par šķēpmetēju un 2000.gada olimpiskajās spēlēs Sidnejā atklāšanas parādē nesa Latvijas karogu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās