Citi sporta veidi
2020. gada 1. septembris, 21:38

Latvijas vīriešu volejbola izlase uzvar Kipru un izvirzās D apakšgrupas vadībā

Jauns.lv / LETA

Latvijas vīriešu volejbola izlase otrdien Kipras galvaspilsētā Nikosijā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē pārliecinoši uzvarēja mājiniekus un izvirzījās D apakšgrupas vadībā.

Latvija ar 3-0 (25:17, 26:16, 25:11) uzvarēja Kipru, kas cieta trešo neveiksmi pēc kārtas.

Rezultatīvākais Latvijas izlases rindās ar 15 punktiem bija Atvars Ozoliņš, pa desmit punktiem Hermanam Egleskalnam un Romānam Saušam, bet Toms Švans pievienoja vēl deviņus punktus. Sešus punktus sakrāja Zigurds Adamovičs, kamēr "libero" Deniss Petrovs atzīmējās ar trim punktiem.

Kipras komandā rezultatīvākais ar deviņiem punktiem bija Sotiris Siapanis.

Egleskalns guva Latvijas izlases pirmo punktu, bet Ozoliņš neilgi pēc tam jau panāca 3:1. Drīz vien latvieši ieguva jau sešu punktu pārsvaru, bet Sauša prasmīgā spēle pie tīkla viņa pārstāvēto valstsvienību pēcāk izvirzīja vadībā ar 13:5.

Seta turpinājumā kiprieši nedaudz atguvās, veiksmīgi spēlējot blokā, kā arī prasmīgi uzbrūkot, taču Petrova viltīgā serve drīz vien Latvijai nodrošināja deviņu punktu pārsvaru 21:12. Pie rezultāta 21:13 spēlē tika ieturēta neliela tehniskā pauze, bet uzreiz pēc tās kiprieši guva punktu pēc netveramas serves. Latvijas izlase pēcāk divās izspēlēs pieļāva kļūdas (16:22), taču Ozoliņa un Adamoviča precīzās darbības uzbrukumā un pie tīkla, ļāva uzvarēt setu ar 25:17.

Otrā seta sākumā Egleskalns sākotnēji panāca 3:2, bet brīdi vēlāk pieslēdzās blokam, latviešiem panākot divu punktu pārsvaru - 4:2. Setam tuvojoties noslēgumam, Ozoliņš ar spēcīgu sitienu panāca 10:6, bet uzreiz pēc tam kiprieši atbildēja ar diviem precīziem uzbrukumiem (10:8). Seta turpinājumā 25.punkta izspēle ieilga, bet pēc Švana bloka, bumba uzlidoja augstu gaisā un apmānīja Kipras "libero", piezemējoties uz laukuma līnijas. 

Ar netveramu servi 19:13 panāca Egleskalns, bet pēc vairākām veiksmīgām darbībām aizsardzībā, Saušs guva Latvijas 20.punktu. Seta pašā galotnē divus punktus uzbrukumā guva Kristaps Šmits, bet Švana bloks pielika punktu otrajam setam - 25:16.

Trešajā setā latvieši ātri ieguva vadību 6:1, bet brīdi vēlāk Renārs Jansons ar otro piegājienu panāca 10:3. Vēl pirms Latvijas izlase sasniedza desmit gūto punktu robežu, Kipras "libero" spēlētājs Antonis Antonio guva traumu, tāpēc tika nomainīts.

Trešā seta vidū Latvija jau bija drošā vadībā ar 15:4, kā rezultātā vairākiem rezerves spēlētājiem izdevās gūt lielāku spēles laiku. Latvijas izlase 17.punktu guva pēc Edvīna Skrūdera lieliskas piespēles Ozoliņam, kurš "iznira" virs tīkla un izpildīja netveramu sitienu. Uzreiz pēc tam 18:4 tika panākts pēc Švana un Kristapa Platača veiksmīgās darbības blokā.

Līdz spēles beigām kiprieši atguva dažus punktus, bet Latvijas izlase galotni aizvadīja bez lielām kļūdām un trešajā setā svinēja uzvaru ar 25:11. Uzvaru nesošais punkts tika iegūts pēc kipriešu kļūdas servē.

Vladislavs Blumbergs un Markuss Cielavs bija vienīgie Latvijas izlases spēlētāji kuri nedevās laukumā.

Jau ziņots, ka pirmajā spēlē Latvija svētdien ar rezultātu 3-0 (25:10, 25:21, 25:20) pārspēja Moldovas izlasi, bet pirmdien ar 1-3 (22:25, 21:25, 25:16, 19:25) piekāpās grupas favorītei Spānijai. Kipra pirmajā spēlē ar 1-3 (22:25, 27:25, 17:25, 17:25) atzina Spānijas pārākumu, bet otrajā mačā ar 0-3 (22:25, 22:25, 22:25) zaudēja Moldovai.

Dienas pirmajā duelī Moldova pārsteidzoši ar 3-1 (23:25, 25:20, 25:21, 25:19) uzvarēja Spāniju.

D grupā līdere ar sešiem punktiem trijās spēlēs ir Latvija, kurai ar tikpat punktiem seko Moldova un Spānija, bet Kipra ir bešā.

Latvijai ir izdevies kvalificēties finālturnīram 1995.gadā, bet Avo Kēlam ar Igaunijas izlasi - divreiz. Galvenā trenera Kēla vadībā šis latviešiem ir otrais mēģinājums iekļūt Eiropas čempionāta finālā.

2019.gadā Latvija Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā apakšgrupā spēlēja kopā ar igauņiem un Izraēlas valstsvienību. Vienīgo uzvaru pēdējā mačā izdevās izcīnīt pār izraēliešiem, taču apakšgrupā nācās samierināties ar pēdējo, trešo, pozīciju.

Tikmēr Kipra ne reizi nav spēlējusi finālturnīrā.

Vēl pirms došanās uz Kipru Latvijas izlase Igaunijā aizvadīja trīs pārbaudes spēles ar vietējo valstsvienību, visos dueļos ciešot neveiksmi. Tāpat bija plānoti dueļi ar Polijas komandu Radomas "Cerrad Enea Czarni", taču Covid-19 pandēmijas dēļ tie bija jāatceļ.

Otrais aplis sāksies 4.septembrī pret Moldovu, bet nākamajās divās dienās jācīnās ar spāņiem un kipriešiem.

Eiropas čempionāta atlases turnīrs D grupā notiks Kipras galvaspilsētā Nikosijā, kur spēles divos riņķos tiks aizvadītas no 30.augusta līdz 6.septembrim. Tajā bez Latvijas un mājinieces Kipras piedalīsies arī Spānija un Moldova.

Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrs D grupā būs vienīgais, kurā vienā valstī uzreiz aizvadīs abus riņķus, turklāt vienīgais, kuru spēlēs augusta beigās un septembra sākumā, pārējās grupās finālturnīra dalībniekus noskaidrojot nākamā gada janvārī.

Finālturnīrs plānots 2021.gada augustā un septembrī Polijā, Čehijā, Somijā un Igaunijā. Četras mājinieku izlases un astoņas labākās iepriekšējo Eiropas meistarsacīkšu komandas Serbija, Slovēnija, Francija, Krievija, Itālija, Ukraina, Vācija un Beļģija vietu finālturnīra Eiropas 24 labāko komandu skaitā jau ir nodrošinājušas. Atlikušās 12 vietas finālturnīrā ieņems septiņu grupu uzvarētāji un pieci labākie otro vietu ieguvēji.

Latvijas volejbola izlases sastāvs:

cēlāji - Deniss Petrovs (Ņižņijnovgorodas ASK, Krievija), Edvīns Skrūders (Jēkabpils "Lūši");

otrais temps - Romāns Saušs ("Argo de Sete", Francija), Kristaps Šmits ("Limbaži"/MSĢ), Atvars Ozoliņš ("Parnu", Igaunija), Markuss Cielavs ("Savo Volley", Somija);

diagonāle - Hermans Egleskalns (Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Edvarts Buvids (Amrisvilas "LINDAREN Volley I", Šveice), Kristaps Platačs ("Parnu", Igaunija), Renārs Jansons (RTU/"Robežsardze");

pirmais temps - Toms Švans ("Parnu", Igaunija), Vladislavs Blumbergs, Zigurds Adamovičs (abi - Jēkabpils "Lūši");

libero - Ingars Ivanovs (RTU/"Robežsardze").