foto: REUTERS/SCANPIX
Koronavīrusa dēļ nenotiks Eiropas līgas spēles Izraēlā un Igaunijā
Nemmes "Kalju" (rozā formās) pagājušajā sezonā uz savas ādas izbaudīja spēcīgās Glāzgovas "Celtic" varējumu.
Futbols
2020. gada 27. augusts, 16:06

Koronavīrusa dēļ nenotiks Eiropas līgas spēles Izraēlā un Igaunijā

Jauns.lv / LETA

Divas Eiropas līgas pirmās kvalifikācijas kārtas spēles ceturtdien, kurās saimnieku lomā bija jābūt Haifas "Maccabi" un Nemmes "Kalju" no Igaunijas, nenotiks saslimšanas ar koronavīrusu dēļ, vēsta ziņu aģentūra DPA un Igaunijas tīmekļa vietne "delfi.ee".

Haifā šodien, plkst.20, paredzētā spēle starp mājinieku "Maccabi" un Sarajevas "Zeljeznicar" no Bosnijas un Hercegovinas atlikta pēc tam, kad pieciem spēlētājiem no Bosnijas komandas Izraēlā uzrādījusies saslimšana ar koronavīrusu.

Viesu sastāvs tika pārbaudīts pēc tam, kad sešiem "Zeljeznicar" spēlētājiem tika atrasts koronavīruss un viņi palika Bosnijā, vēstīts Izraēlas Veselības ministrijas vēstulē, kas nosūtīta Izraēlas Futbola asociācijas izpilddirektoram Rotem Kameram.

"Šie rezultāti nozīmē, ka turpinās Covid-19 uzliesmojums komandas spēlētāju vidū, un tāpēc plānotā futbola spēle starp "Maccabi" un "Zeljeznicar" apdraud veselību," raksta Veselības ministrijas asociētais ģenerāldirektors Itamars Groto.

Viņš apstiprināja, ka komanda var nekavējoties atgriezties Bosnijā, ja tas notiks ar privāta čartera reisa palīdzību un saskaņā ar nepieciešamajiem piesardzības pasākumiem.

"Maccabi" paziņoja, ka Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) lems par spēles likteni.

Tikmēr Igaunijas Veselības pārvalde lēmusi par mača Tallinā, kam bija jānotiek ceturtdien, plkst.17.30, atcelšanu.

Interneta portāls "delfi.ee" vēsta, ka vispirms viesu komandas no Slovēnijas Murska Sobotas klubs "Mura" pirms šodienas spēles jau atstājis vienu spēlētāju mājās, jo viņa koronavīrusa tests izrādījās pozitīvs.

Tagad arī vienam Nemmes "Kalju" spēlētājam ir konstatēta koronavīrusa klātbūtne organismā.

Veselības pārvaldes preses dienesta vadītājs Simmo Sārs trešdienas vakarā informēja portālu "Delfi.ee", ka Veselības pārvalde plāno atcelt ceturtdienas spēli "Kadriorg" stadionā Tallinā Oficiāls lēmums tika solīts ceturtdien.

Veselības pārvaldes komunikācijas vadītājs Simmo Zārs trešdienas vakarā portālam Delfi sacīja: "Mēs esam pārbaudījuši Slovēnijas futbola izlases dalībniekus, pēc mūsu pašreizējā vērtējuma rītdienas spēle būtu jāatceļ. Plašāku informāciju mēs varam sniegt rīt."

Veselības pārvaldes lēmums ir balstīts uz faktu, ka vienam futbolistam, kurš 22.augustā piedalījās virslīgas spēlē "Kalju" komandā, gan 23., gan 25.augustā izrādījās pozitīvs koronavīrusa tests. Tomēr tā paša spēlētāja 24.augusta koronavīrusa tests bija negatīvs.

Futbolists, kurš 22.augustā piedalījās Slovēnijas līgas spēlē "Mura" sastāvā, arī 24.augustā saņēma pozitīvu Covid-19 testu. Kā norāda Veselības pārvalde, visi futbolisti, kas piedalījās šajās spēlēs, ir bijuši ciešā kontaktā ar saslimušajiem.

"Mura" savā tīmekļa vietnē paziņoja, ka testēšana tika veikta visā komandā saskaņā ar UEFA protokolu, un viens paraugs tika atzīts par pozitīvu. Spēlētājs, kurš inficēts ar vīrusu, tika ievietots karantīnā kopā ar citu komandas locekli (nav norādīts, vai tas ir spēlētājs), kurš bija ciešā kontaktā ar inficēto personu.

"Klubs lūdz sabiedrību ievērot inficēto privātumu," teikts paziņojumā presei.

Kluba vietnē nav norādīts, kurš ir inficētais spēlētājs, taču komandas fani "tviterī" ir ierakstījuši, ka "Mura" publicētajā sastāvā nav iekļauts 27 gadus vecā horvātu uzbrūkošā pussarga Lukas Bobičaneca vārds.

Bobičanecs pagājušajā sezonā Slovēnijas virslīgā guva 12 vārtus un bija rezultatīvs arī pagājušās nedēļas nogalē, kad jaunās sezonas atklāšanas spēlē tika pieveikta "Celje" komanda.

Saskaņā ar protokolu "Atgriezties spēlē", viesu komandām ir jāveic koronavīrusa pārbaude pirms izbraukšanas no savas valsts un otrreiz uzņēmējā valstī, ja to pieprasa uzņēmējas valsts iestādes. Šajā gadījumā testa rezultāti jāzina ne vēlāk kā sešas stundas pirms spēles atklāšanas.

Igaunijas Futbola asociācijas informācijas menedžeris Mihkels Uibolehts trešdien paskaidroja, ka pirms spēles vīrusu testus pasūta UEFA, kurai ir sadarbības līgums ar medicīnas laboratoriju SYNLAB.

Līdz šim UEFA koronavīrusa izraisīto komplikāciju dēļ Eiropas kausos ir fiksēti trīs tehniskie zaudējumi ar 0:3. Divi no tiem tikuši Kosovas klubiem ("Prishtina" un Gilanes "Drita"), viens - Slovākijas komandā Bratislavas "Slovan".