foto: Ieva Lūka/LETA
Jaunajai sporta balvai valsts piešķirs 51 000 eiro. Par to nu lems LOK, nevis Igo Japiņa aģentūra
Savu tortes gabaliņu no Gada balvas sportā ceremonijas visdrīzāk vairs nevarēs nogriezt Igo Japiņa Sporta aģentūra.
Citi sporta veidi
2020. gada 25. augusts, 03:28

Jaunajai sporta balvai valsts piešķirs 51 000 eiro. Par to nu lems LOK, nevis Igo Japiņa aģentūra

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Latvijas gada sasniegumu Gada balvai sportā, ko šogad pirmo reizi aizstās ar “Trīs zvaigžņu balvu” Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) caur Latvijas olimpisko komiteju (LOK) plāno atvēlēt tikpat, cik pērn – 51 000 eiro, Jauns.lv informēja Izglītības un zinātnes ministrijas Komunikācijas nodaļa. Tikai tagad to vairs neuzticēs privātkompānijai, kas balvu pēc būtības bija “monopolizējusi”. 

Jauns.lv jau rakstīja, ka kopš 2005. gada Latvijas Gada balvu sportā rīkoja Igo Japiņa Sporta aģentūra, kas balvas nosaukumu bija reģistrējusi kā savu preču zīmi. Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš (JKP) Jauns.lv pastāstīja, ka šī gada nogalē tradicionālā balva sportā tiks nodēvēta par „Trīs zvaigžņu balvu”, jo līdzšinējais Gada balvas rīkotājs – riteņbraukšanas treneris, funkcionārs un uzņēmējs Igo Japiņš to ir diskreditējis un „prihvatizējis”.

Sportisti un viesi ierodas uz Latvijas "Gada balvu sportā 2019"

Svinīgā ceremonijā šodien tika pasniegtas Latvijas "Gada balvas sportā 2019", apbalvojot aizejošā gada Latvijas labākos sportistus.

gallery icon

IZM Komunikācijas daļa Jauns.lv informēja: “Pasākums “Gada balva sportā” nemainīgā formātā notiek jau vairāk nekā 15 gadus un visu šo laiku to organizē Igo Japiņa Sporta aģentūra, kuru kā šī pasākuma organizatoru un preču zīmes īpašnieci piesaista LOK. Pasākuma organizēšanai katru gadu tiek piešķirti arī valsts budžeta līdzekļi (2019. gadā – 51 000 eiro), kas tika piešķirti LOK.

Sportisti un sporta funkcionāri ballējas pēc "Gada balvas sportā 2019" ceremonijas

gallery icon

Pēdējos gados arvien biežāk sporta nozarē tiek diskutēts par iespējamām nepieciešamajām izmaiņām pasākuma formātā, kandidātu izvirzīšanas un balsošanas procedūrā, par žūrijas lomu, nepieciešamību palielināt sabiedrības iesaisti nominācijas procesā un citiem jautājumiem. Tāpēc 2020. gadā, lemjot par valsts sporta budžeta sadali, tika paredzēts atbalsts sporta nozares 2020. gada noslēguma svinīgam pasākumam (51 000 eiro), bet līdz turpmākām diskusijām ar sporta nozares sociālo partneru iesaisti netika noteikts finansējuma saņēmējs. LOK sadarbībā ar Latvijas Sporta federāciju padomi un Latvijas Paralimpisko komiteju uzsākusi darbu pie svinīgā pasākuma attīstības koncepta izstrādes.

Latvijas sporta spīdekļi un ekselences svin panākumus "Latvijas Gada balva sportā 2018" ceremonijā

Piektdien norisinājusies "Latvijas Gada balva sportā 2018" ceremonija, kurā tika apbalvoti aizvadītā gada nozīmīgākie sporta cilvēki. Par 2018. gada labākajiem ...

gallery icon

Jaunā koncepcija Latvijas sporta sasniegumu godināšanai tika prezentēta ministrijai un iesniegta arī oficiālas vēstules veidā. Tuvākajā laikā iesniegtā koncepcija tiks izvērtēta un tiks pieņemts lēmums par pasākuma formātu. Plānots, ka IZM slēgs līgumu ar LOK, kura savukārt rīkos publiskā iepirkuma procedūru pasākuma organizēšanai un ceremonijas norisei atbilstoši jaunajam konceptam”.

Sandis Riekstiņš sarunā ar Jauns.lv par gada sasniegumu sportā godināšanas pasākuma formāta maiņu pauda: „Runa ir par to, ka Igo Japiņa aģentūrai jau 15 gadus valsts no IZM garantēti piešķir finansējumu, naudiņu „piemet” arī Latvijas Sporta federāciju padome un Latvijas Olimpiskā komiteja. Un viena organizācija visu laiku rullē, un ne tikai – bet arī diktē savus noteikumus, kas uz pasākumu nāks, kas nē, kas ko darīs, kas nē. Un vēl ir kaut kāda žūrija, kas kaut ko nolemj.

Skaidrs, ka pasākumam vajadzēja kaut kādas jaunas vēsmas. Pēc pagājušā gada balvas saņemšanas bija daudz mieļu. Sporta sabiedrība uzskatīja, ka Gada balvu vajadzēja saņemt mūsu vadošajam handbolistam Dainim Krištopānam. Bet tas tāds subjektīvs viedoklis...

Bet vai mums vajag gadu no gada taisīt „copy-paste”? Varbūt tas pasākums maksā divreiz lētāk? Neviens to nezina, mēs vienkārši nonstopā dodam summu X, un neviens tajā stāstā nav iedziļinājies”.