foto: Ieva Čīka/LETA
"Par nodokļu maksātāju naudu nedrīkst taisīt biznesu!" Sporta apakškomisijas vadītājs Riekstiņš noskaities uz Igo Japiņu
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents Igo Japiņš: „Vienkārši jāpieņem zināšanai, ka tagad tādi laiki, tā tas notiek”.
Sporta zvaigznes
2020. gada 20. augusts, 16:23

"Par nodokļu maksātāju naudu nedrīkst taisīt biznesu!" Sporta apakškomisijas vadītājs Riekstiņš noskaities uz Igo Japiņu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš (JKP) paziņojis, ka šī gada nogalē vairs netiks pasniegta tradicionālā Latvijas gada balva sportā. Tās vietā būs līdzvērtīga balva ar citu nosaukumu – „Trīs zvaigžņu balva”, jo līdzšinējais Gada balvas rīkotājs – riteņbraukšanas treneris, funkcionārs un uzņēmējs Igo Japiņš to ir diskreditējis un „prihvatizējis”.

Valsts grib likvidēt vienas privātas kompānijas monopolu, kas pēc būtības jau 15 gadus rīko valstiski nozīmīgu pasākumu, no tā gūstot peļņu un diktējot savus noteikumus. Zīmolu „Latvijas Gada balva sportā” turētāja ir Igo Japiņa sporta aģentūra, kas arī „nosaka toni”, no aprites izslēdzot vairākus sporta veidus, teic Riekstiņš.

Latvijas Gada balva sportā "prihvatizēta"

foto: Ieva Leiniša/LETA
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājs Sandis Riekstiņš: „Cilvēkam kompass pamatīgi saplīsis!”

Sandis Riekstiņš sarunā ar Jauns.lv pauda sekojošo: „Runa ir par to, ka Igo Japiņa aģentūrai jau 15 gadus valsts no Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) garantēti piešķir finansējumu, naudiņu „piemet” arī Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) un Latvijas Olimpiskā komiteja (LOK). Un viena organizācija visu laiku rullē, un ne tikai – bet arī diktē savus noteikumus, kurš uz pasākumu nāks, kurš nē, kas ko darīs, kas nē. Un vēl ir kaut kāda žūrija, kas kaut ko nolemj.

Sportisti un sporta funkcionāri ballējas pēc "Gada balvas sportā 2019" ceremonijas

gallery icon
62

Manuprāt, nedrīkst par nodokļu maksātāju naudu taisīt biznesu, un pēc tam to visu „prihvatizēt” – zīmolu un visu pārējo. Un nu vēl valstij piedāvā visu šo nopirkt. Piedodiet, cilvēkam kompass pamatīgi saplīsis. Tas absolūti nav godīgi pret nodokļu maksātājiem!

Līdz zīmola pirkšanas-pārdošanas summām sarunās mēs vispār netikām, es saknē netaisos apspriest šo darījumu. Ko mēs tagad iedomājamies? Valsts pirks kaut kādu privātu zīmolu... Runa ir par principiem. Kur tad, kungi, ir tas lielais patriotisms un lielā sporta mīlestība?! Par ko šis stāsts – par mīlestību pret sportu, vai visos iespējamos veidos nopelnīt?

Sportisti un viesi ierodas uz Latvijas "Gada balvu sportā 2019"

Svinīgā ceremonijā šodien tika pasniegtas Latvijas "Gada balvas sportā 2019", apbalvojot aizejošā gada Latvijas labākos sportistus.

gallery icon
111

Skaidrs, ka pasākumam vajadzēja kaut kādas jaunas vēsmas. Pēc pagājušā gada balvas saņemšanas bija daudz mieļu. Sporta sabiedrība uzskatīja, ka Gada balvu vajadzēja saņemt mūsu vadošajam handbolistam Dainim Krištopānam. Bet tas tāds subjektīvs viedoklis...

Bet vai mums vajag gadu no gada taisīt „copy-paste”? Varbūt tas pasākums maksā divreiz lētāk? Neviens to nezina, mēs vienkārši nonstopā dodam summu X,  un neviens tajā stāstā nav iedziļinājies.

Tagad IZM Olimpiskajai komitejai piešķirs finansējumu un tā tālāk sludinās iepirkumu, koncepts plus-mīnus mums jau ir. Nākamnedēļ IZM notiks tikšanās, kurā piedalīsies iesaistītās puses, un tad arī būs zināmas kādas precīzākas lietas, bet lēmums ir pieņemts - gatavojam kaut ko pilnīgi jaunu, citādāku. Strādājam pie tā, lai šogad varētu noorganizēt kvalitatīvu pasākumu sportistiem, nevis kādiem lūgtiem mistiskiem personāžiem, kurus sporta pasākumos neviens nekad dzīvē nav redzējis”.

„Visus savus solījumus pret sponsoriem izpildījām”

foto: Ieva Čīka/LETA
Latvijas Riteņbraukšanas federācijas prezidents Igo Japiņš: „Vienkārši jāpieņem zināšanai, ka tagad tādi laiki, tā tas notiek”.

Savukārt pats Igo Japiņš noraida visus pārmetumus un Jauns.lv sacīja sekojošo: „Šo pasākumu es izdomāju un ieviesu, 15 gadus organizēju. It kā visi bija apmierināti. Mans uzdevums bija uztaisīt labāko pasākumu Latvijā. Manā skatījumā tas izdevās, sportisti to novērtēja, uzstājās visi pazīstamākie Latvijas mūziķi, balvas pasniedza prominentas personas, visos pasākumos bijuši klāt Valsts prezidenti.  

Tas, kas tagad notiek, manā skatījumā ir jokaini. Nu, ko nozīmē monopols? Ja šis pasākums bijis slikts, neapmierinošs, tas nav paticis, ir cita runa, var darīt citādāk. Bet tas jau bija izcils, labs. Visa Latvija iedvesmojas no mūsu pasākuma!

foto: Edijs Pālens/LETA
Decembra beigās vairs nenotiks Latvijas gada balvas sportā pasniegšanas ceremonija, to nomainīs Trīs zvaigžņu balva.

Tagad, dzirdēju, būšot kaut kas jauns, kaut kas cits. Nav bijušas runas, ka valsts vēlas no manis atpirkt pasākuma zīmolu. Saruna bija pavisam īsa – vai nu atdod preču zīmi, vai neko neorganizē, vai uztaisīsim kaut ko paši. Un viss!

Savulaik ar toreizējo LOK prezidentu Aldoni Vrubļevski mums bija noruna, ka pasākumā, galvenokārt, izmantosim tikai LOK sponsorus. Visus savus solījumus pret sponsoriem izpildījām, vienmēr visi bijuši apmierināti.

Nekādu „alternatīvu” pasākumu nerīkošu, šķelšanās nav manā dabā. Vienkārši jāpieņem zināšanai, ka tagad tādi laiki, tā tas notiek”.