foto: LETA
Vienojas par 5 miljonu eiro lielu atbalstu sporta nozarei
Šo iespēju jau paspējuši izmantot vairāki Latvijas futbola klubi, aizvadot pārbaudes spēles Pērnavā./Ilustratīvs attēls.
2020. gada 2. jūnijs, 22:54

Vienojas par 5 miljonu eiro lielu atbalstu sporta nozarei

Jauns.lv / LETA

Valdošā koalīcija otrdien vienojās par piecu miljonu eiro lielu atbalstu sporta nozarei, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums (LTV) "Sporta ziņas".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Šo naudu sporta organizācijas drīkstēs izmantot iepriekš paredzētiem mērķiem, tostarp sporta infrastruktūras atbalstam, kas vislielāko atvieglojumu sniegs "Elektrum" Olimpiskajam centram.

Sporta būves pārstāvji jau iepriekš norādīja, ka centram nepieciešams atbalsts vairāk nekā 300 000 eiro apmērā, lai paglābtu sevi no bankrota.

"Organizācijām būs noteikti kritēriji, un par izlietotajiem līdzekļiem būs jāiesniedz atskaites," raidījumam teica Saeimas Sporta apakškomisijas vadītājs Sandis Riekstiņš.

"Šobrīd federācijas nopietni strādā pie pieteikumu izstrādes konkursiem, kas saistīti ar pasākumu norisi, izmantojot tieši šos līdzekļus. Šī organizācijām ir iespēja kaut kā jauna radīšanā vai paplašināšanā," piebilda Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis.

Raidījums vēsta, ka pašas federācijas Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) vērsušās ar lūgumu sniegt atbalstu 9,6 miljonu eiro apmērā, tomēr, pētot pamatojumus, radušies vairāki pamatoti jautājumi. Dažas organizācijas, lūdzot atbalstu, bija norādījušas pesimistiskāko ārkārtas situācijas iznākumu.

"Daudzi laikam rēķinājās, ka dīkstāve ilgs līdz gada beigām, bet tā gluži nebūs," skaidroja Riekstiņš. "Zinām, ka vasaras sezonā ierobežojumi pakāpeniski tiks mīkstināti. Tādēļ federācijām jau būs iespēja piesaistīt finansējumu sezonai un licenču iegādei."

"Krīze vairāk vai mazāk ir skārusi visas nozares, tāpēc nevar būt tā, ka valsts atbalsts sportam šajā periodā paliek nemainīgs. Tas ir negodīgi pret visu pārējo sabiedrību."

Fogelis norādīja, ka domstarpības, lūdzot tik lielu finansiālo atbalstu, skaidrojamas ar to, ka pavasara mēnešos vēl nebija iespējams dokumentāli pierādīt vasaras mēnešos nenotikušos pasākumus, kas nu jau īstenojies dzīvē.

Raidījumā vēstīts, ka valdības kuluāros par ārkārtas situācijas pagarināšanu nerunā. Tas nozīmē, ka sports Latvijā drīz atgriezīsies ierastajās sliedēs, taču kādu laiku vēl būs jāievēro daži ierobežojumi.

"Šobrīd runājam, ka āra pasākumus drīzumā varētu apmeklēt 200-300 cilvēku. Ceru, ka jūnija vidū spēsim šo skaitli arī apstiprināt, lai varētu organizēt sacensības un nākotnē vairs nebūtu jāizmaksā kompensācijas," pauda Riekstiņš.

Ierobežojumu mīkstināšana Latvijas sportam būtu ļoti nozīmīga, jo, lai arī skatītāji nenestu peļņu, sporta būvju uzturētājiem būtu iespēja iekasēt naudu no klubiem. Šobrīd lielākās ieguvējas ir kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija, jo tur sporta aktivitātes jau noris ar krietni mazākiem ierobežojumiem.

Šo iespēju jau paspējuši izmantot vairāki Latvijas futbola klubi, aizvadot pārbaudes spēles Pērnavā. Tāpat divas pārbaudes spēles trešdien plānotas arī Lietuvā, kur "Liepāja" tiksies ar "Jelgavu", bet RFS - ar "Valmieru".

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau ziņots, ka Ministru kabinets otrdien lēma dažādām ministriju iniciatīvām pārdalīt 600 miljonus eiro, no kuriem 103,2 miljoni eiro tiks novirzīti veselības infrastruktūras projektiem.