foto: LETA
Titulētā skrējēja Prokopčuka: "Vairs neesmu profesionāla sportiste, bet laba līmeņa entuziaste"
Jeļena Prokopčuka
Sporta zvaigznes
2020. gada 2. jūnijs, 09:29

Titulētā skrējēja Prokopčuka: "Vairs neesmu profesionāla sportiste, bet laba līmeņa entuziaste"

Jauns.lv / LETA

Pēdējais maratons vēl, iespējams, nav noskriets, taču profesionāles gaitas gan ir noslēgtas, kādēļ šobrīd ir iespēja pievērsties ģimenes dzīvei, sarunā ar žurnālu "Sporta Avīze" teica pieredzes un tituliem bagātā garo distanču skrējēja Jeļena Prokopčuka.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Titulētā garo distanču skrējēja Prokopčuka šobrīd aktīvu sportošanu ir likusi pie malas, jo nodevusies ģimenes dzīvei, kas karjeras laikā bija nolikta otrajā plānā. Sports nav aizmirsts pavisam, taču grafiks nu jau tiek "būvēts" krietni citādāk.

"Vairs neesmu profesionāla sportiste, bet laba līmeņa entuziaste. Mani mērķi vairs nav tik lieli kā iepriekš dzīvē - šogad vairs nebija domas par olimpiskajām spēlēm vai čempionātiem," sarunā ar žurnālu skaidroja Prokopčuka. " Zinu, ka vajag kustēties, veselības dēļ nedrīkstu pārtraukt skriet, bet man nav stingra režīma, stingra treniņu plāna."

Ciemos pie Prokopčukiem

gallery icon
14

"Abi bērni atņem ļoti daudz spēka, enerģijas, laika. Ja to censtos apvienot ar sportu, varētu pazaudēt veselību. Esmu ļoti atbildīga, ja kaut ko daru, vēlos to paveikt ļoti labi, tomēr manam otrajam dēlam joprojām naktīs ir problēmas ar miegu, bet, ja tev nav kvalitatīva miega, nopietnā līmenī nedrīksti trenēties. Man pagaidām vēl nav kvalitatīva miega."

Vēl pirms gada sportiste bija apņēmības pilna noskriet Rīgas maratonu un atgriezties profesionālajā apritē pēc otrā bērna piedzimšanas. Plānus izbojāja veselības likstas, kas ar laiku arī mainīja domas un mērķus.

"Pagājušajā gadā biju ambicioza, varbūt pat par daudz. Problēmas ar miegu man bija arī tad, bet tāpat mēģināju sasniegt savu mērķi, jo ļoti gribēju izpildīt olimpisko kvalifikāciju.Tomēr diemžēl neizdarīju labi savai veselībai un pēc tam ļoti bieži slimoju," teica sportiste, atklājot, ka veselības likstas sākušās pēc pērn pavasarī aizvadītās treniņnometnes Portugālē. 

Prokopčuka gan neizslēdza, ka nākotnē vēl, iespējams, noskries kādu maratonu, taču tuvākajā laikā tādi plāni neesot. Vienīgi rudenī gaidāmajā Rīgas maratonā viņa, iespējams, dosies trasē, bet jau entuziastes statusā.

"Ļoti grūti pateikt. Jā, esmu aizgājusi no profesionālā sporta, bet dzīve ir gara un turpināšu skriet. Rīgas maratona norise pašlaik nolikta oktobrī, nezinām, kādi tad būs apstākļi, bet Aigars Nords ļoti grib, lai maratons notiktu. Varbūt tas būs tikai profesionāliem skrējējiem. Vairs neesmu profesionāla sportiste un par oktobri nevaru pateikt, bet turpināšu trenēties un kāpēc gan lai pēc 2-3 gadiem, ja būs vēlēšanās, es nevarētu noskriet kādu maratonu kā entuziaste?"

"Nekad neesmu skrējusi Berlīnē, tāpēc nevaru teikt, ka pēdējais maratons jau ir aizvadīts."

Sarunā ar žurnālu sportiste arī atklāja, ka lielāko ticību saviem spēkiem ieguvusi 2005.gada Osakas maratonā, kurā izdevies svinēt uzvaru. Dzīvi mainījuši arī sasniegumi Ņujorkas, Bostonas un Čikāgas maratonos.

Pieredzējusī Prokopčuka neslēpa, ka aizvien mīl skriešanu, tāpēc ir gatava dalīties ar savām zināšanām arī turpmāk.

Jeļenas un Aleksandra Prokopčuku ģimenē aug divi bērni - Viktors un Vladislavs. Maratonu distanču speciālistei pieder Latvijas rekordi 3000, 6000, 10 000 metros, kā arī pusmaratonā un maratonā.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

2005. un 2006.gadā viņa svinēja uzvaru Ņujorkas maratonā, 2007. un 2013.gadā šajā pašā pilsētā izcīnot bronzas medaļu. Uz pjedestāla zemākā pakāpiena viņa 2006. un 2007.gadā arī stājās Bostonā, savukārt Čikāgā tas izdevās 2003.gadā.

Bez panākuma Ņujorkā viņa 2005.gadā svinēja uzvaru arī Osakā. Trīs gadus iepriekš Prkopčuka pasaules čempionātā pusmaratonā ieguva trešo vietu.

Prokopčuka karjeras laikā piedalījusies četrās olimpiskajās spēlēs - 1996., 2000., 2004. un 2016.gadā.

No 2005. līdz 2007.gadam viņa tika atzīta par Latvijas labāko sportisti.