foto: Evija Trifanova/LETA
Šogad Rīgas maratonam starts būs pie Brīvības pieminekļa
"Rimi" Rīgas maratona direktors Aigars Nords piedalās preses konferencē, kurā informē par 2020. gada skrējiena jeb 30. jubilejas sezonas jaunumiem.
Citi sporta veidi
2020. gada 10. marts, 16:56

Šogad Rīgas maratonam starts būs pie Brīvības pieminekļa

Jauns.lv / LETA

Šogad "Rimi" Rīgas maratonam starts būs pie Brīvības pieminekļa, otrdien preses konferencē paziņoja sacensību rīkotāji.

30.jubilejas sezonā Rīgas maratons sarūpējis jaunas trases, visu distanču dalībniekiem startējot pie Brīvības pieminekļa. Zīmīgi, ka arī pirmā Rīgas maratona starta šāviens 1991.gadā atskanēja tieši pie Brīvības pieminekļa.

Maratona trase, kas ietvers Brīvības ielu, Rīgas centru, Jauno teiku un Mežaparku, šķērsos Vanšu un Akmens tiltus, kā arī paviesosies Pārdaugavas Dzegužkalna un Āgenskalna apkārtnes ieliņās, vairāk demonstrēs Rīgas pilsētu un tās dažādību un būs atbilstoša starptautiskajiem standartiem.

"Rimi" Rīgas maratons otro gadu pēc kārtas norisināsies Pasaules Vieglatlētikas asociācijas ("World Athletics") Zelta kvalitātes zīmē.

Koronavīrusa izplatības un ietekmes uz pasaules tūrismu rezultātā sagaidāms, ka 17.maijā Rīgas maratons piedzīvos pēdējos gados zemāko maratontūristu skaitu. Organizatoru novērojumi liecina, ka ārvalstu dalībnieki šogad līdz minimumam ierobežos savu ceļošanu, būtiski samazinot maratontūristu skaitu ne tikai Rīgā, bet visā Eiropā.

"Rūpīgi sekojam notikumu attīstībai pasaulē. Par iespējamo koronavīrusa ietekmi, kā arī lēmumiem, kas nepieciešami, lai maksimāli parūpētos par dalībnieku veselību, labklājību un drošību, konsultējamies ar savu ilgtermiņa partneriem Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestu (NMPD) un Slimību profilakses un kontroles centru (SPKC) un strādājam, lai pasākums 16. un 17.maijā varētu notikt pilnā apmērā. Mūsu aicinājums dalībniekiem ir gatavoties, būt aktīviem un sportot, kā arī ievērot epidemiologu profilakses norādījumus," komentēja Rīgas maratona direktors Aigars Nords.

Ar "Rimi" atbalstu maratons šajā sezonā ir aizsācis jaunu virzienu "Kustību par kustību". Kopā ar Bērnu Slimnīcas fondu, maratona organizatori aicina ikvienu, kurš reģistrējas maratonam, ziedot 5, 20 vai 100 eiro bērniem ar kustību traucējumiem. Savāktie ziedojumi pēc maratona tiks nodoti Bērnu Slimnīcas fondam.

Maratona zaļās iniciatīvas tiks īstenotas sadarbībā ar vairākiem partneriem. Turpinot uzsākto sadarbību ar Latvijas Zaļo punktu, šogad visos enerģijas punktos tiks nodrošināts pilsētas ūdens un pārstrādājamas glāzītes. Starta somas, kas ražotas no pārstrādāta materiāla, tiks izsniegtas tikai tiem dalībniekiem, kuri būs izteikuši nepieciešamību mantas nodot mantu glabātuvē maratona dienā.

Tāpat tiks atcelti finiša maisiņi un finiša labumu zona būs organizēta jaunā veidolā, bet maratona organizatori digitalizēs Dalībnieka ceļvedi, būtiski samazinot izdrukāto bukletu skaitu. Visbeidzot, kopā ar "Neste" tiks radīta jauna ilgtspējīgos risinājumos balstīta enerģijas stacija ar minimāli saražotiem atkritumiem, kas garo distanču skrējējiem ļaus ieskatīties nākotnē un izmēģināt pavisam citu pieredzi.

Februāra izskaņā tika atklāts Latvijas Skolu kauss, aicinot skolēnus no visas Latvijas izmantot iespēju pieteikties maratonam par simbolisku dalības maksu 1,5 eiro apmērā. Šogad, pateicoties Izglītības un zinātnes ministrijai, kvota skolēniem ar samazinātu dalības maksu divkāršota līdz 5000. Līdz 15 000 ir palielināts arī ģimeņu un pašu jaunāko maratona dalībnieku skaits, kuri Bērnu dienā varēs piedalīties gan Ģimeņu skrējienu 4,2 kilometru garumā, gan arī ierastās 200 metru un 400 metru trasītes un šķēršļu joslu "Happy" mazuļiem, kā arī 60 metru distanci Sprinta Karalis un Karaliene.

Maratons Rīgā notiek jau kopš 1991.gada, un šogad tas notiks no 16.maija līdz 17.maijam.

2019.gadā pasākums pulcēja 38 398 dalībniekus, tostarp 4 632 ārvalstniekus no 82 pasaules valstīm un teju 13 000 bērnu "Rimi Bērnu dienas" ietvaros.

Šī gada Rīgas maratona pirmo piecu vietu ieguvēji kvalificēsies Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Tokijai, Londonai, Ņujorkai un citām pasaules megapolēm par godu "World Athletics" šogad pirmoreiz ieviesusi Platīna zīmi ("Platine Label"), kurā iekļausies 12 maratoni. To būtiskākā atšķirība no Zelta zīmes ir vismaz 15 000 dalībnieku maratona distancē.

Zelta zīmē Rīgai kompāniju sastādīs tādi elites maratoni kā Parīze, Vīne, Prāga, Sidneja, Roterdama, Sevilja, Mumbaja un citi, aiz muguras jeb Sudraba zīmē atstājot, piemēram, Romu, Barselonu, Milānu, bet Bronzas zīmē nostumjot Buenosairesu, Varšavu, Kopenhāgenu, kā arī, piemēram, Tallinu.

Zīmīgi, ka 2019.gada rezultāti (kungiem Andualem Šiferavam, 2:08:51, bet dāmām - Birkei Debelei Bejenei, 2:26:18) Rīgai nodrošina arī ātrākā maratona statusu Ziemeļeiropā, tādējādi pastiprinot to profesionāļu interesi, kuri Rīgā startēs, lai kvalificētos Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Lai izskrietu olimpiskos normatīvus, kungiem maratons jānoskrien ātrāk par 2:11:30, dāmām - ātrāk par 2:29:30 vai arī jāiekļaujas Zelta zīmes maratona pirmajā pieciniekā. Līdzīgā veidā, iekļaujoties 2019.gada Rīgas maratona pirmajā desmitniekā, ceļazīmi uz pasaules čempionātu Dohā izcīnīja Latvijas maratonists Dmitrijs Serjogins.

Būtisks kritēriju papildinājums, ko "World Athletics" ieviesusi 2020.gadā, ir saistīts ar vērienīgas antidopinga programmas ieviešanu. Zelta maratonu, tajā skaitā Rīgas maratona ieguldījums dopinga programmas īstenošanā 2020.gadā laikā sasniegs teju 25 000 ASV dolārus (apmēram 22 700 eiro), bet kopējais jaunās antidopinga programmas budžets būs vismaz 2,5 miljoni ASV dolāru (apmēram 2,3 miljoni eiro).