Sporta zvaigznes
2020. gada 10. februāris, 23:44

Mūžībā aizgājis hokeja treneris Mihails Beskašnovs

Jauns.lv / LETA

73 gadu vecumā pirmdien miris Latvijas hokeja izlases pirmā sasaukuma treneris Mihails Beskašnovs, vēsta Latvijas Hokeja federācija.

Hokeja apskatnieks Jānis Matulis "sportacentrs.com" slejās atceras, ka Maskavas "Lokomotiv" aizsargs Mihails Beskašnovs Rīgā ieradās 1972.gada vasarā, kad Rīgas "Dinamo" vēl spēlēja PSRS 1.līgā, jo "dinamiešu" galvenais treneris Viktors Tihonovs gribēja pastiprināt aizsardzību.

Rīgas "Dinamo" Pavloposadā dzimušais hokejists nospēlēja piecas sezonas no 1973. līdz 1977.gadam, vismaz divus gadus - arī "Latvijas bērzā".

Pēc spēlētāja karjeras beigām Beskašnovs mācījās Augstākajā treneru skolā Maskavā, pēc tam piecas sezonas no 1981. līdz 1985.gadam bija Vladimira Jurzinova asistents "Dinamo", trenēja "Dinamo" 1973. un 1974.gadā dzimušos jauniešus un juniorus, bet 1992.gada vasarā kļuva par "Dinamo" mantinieces "Rīga/Stars" (vēlāk - "Pārdaugava") galveno treneri Kontinentālās hokeja līgas priekštecī Starpvalstu Hokeja līgā, amatā nostrādājot līdz 1995.gada sākumam.

Matulis uzsver, ka 1992.gada rudenī, kad Latvijai pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā Rīgā bija jāspēlē ar Lietuvu un Igauniju, formāli izlases galvenais treneris bija Helmuts Balderis, bet praktiski visu darbu darīja "Pārdaugavas" galvenais treneris Beskašnovs.

Attiecībās ar spēlētājiem Beskašnovs bija skarbs tāpat kā hokeja laukumā. Iespējams, ar savām trenēšanas un audzināšanas metodēm viņš arī kādam hokejistam karjeru pabeidza pirms laika, taču viņa skolu izturēja, piemēram, Artis Ābols, Igors Bondarevs, Rodrigo Laviņš, Kārlis Skrastiņš un Pēteris Skudra.

Par Beskašnova kā trenera slavas mirkļiem hokeja apskatnieks min uzvaru pasaules čempionāta C grupas čempionātā, iekļūstot B grupā, kā arī Latvijas izlases pirmās draudzības spēles 1992.gada rudenī, kad, Tamperē zaudējot Somijai ar 3:6, Jīveskilā ar tādu pašu 6:3 somi nākamajā dienā tika uzvarēti.

Latvijā speciālists trenēja Ogres ASK un "Mogo", bet pēdējā hokeja darba vieta viņam 2019.gadā bija "Lido". 2003. un 2004. gada U-20 pasaules čempionātā viņš kā galvenais treneris deva pirmo iespēju iemēģināt roku trenera arodā Oļegam Znarokam.