foto: Zumapress/Scanpix
Dāvja Bertāna pusmiljons ir drošībā; tiesa turpinās skatīt krietni mazākas summas piedzīšanu
Latvijas otrs pelnošākais sportists iespaidīgu summu tiesas prāvā nezaudēs.
Sporta zvaigznes
2020. gada 23. janvāris, 10:19

Dāvja Bertāna pusmiljons ir drošībā; tiesa turpinās skatīt krietni mazākas summas piedzīšanu

Jauns.lv / LETA

Augstākas tiesas (Senāta) Civillietu departaments ir atstājis spēkā Rīgas apgabaltiesas spriedumu uzņēmēja Mārtiņa Lauvas pārstāvētās "Basketbola Attīstības aģentūra Rīga" ("BAA Rīga") prasībā pret Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komandas Vašingtonas "Wizards" latviešu zvaigzni Dāvi Bertānu daļā, ar kuru noraidīta līgumsoda piedziņa 500 000 eiro apmērā no basketbolista, bet atkārtotai skatīšanai nodevusi lietu daļā par 32 269 eiro piedziņu, lasāms spriedumā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Senāts uzņēmēja Lauvas prasībā par pusmiljona eiro piedziņu no Dāvja Bertāna atkārtotai skatīšanai nodevis tikai daļu par 32 269 eiro piedziņu

Attiecīgi Rīgas apgabaltiesai būs atkārtoti jāvērtē, vai "Baa Rīga" prasība par atlīdzības 19 300 eiro un līgumsoda 12 969 eiro apmērā piedziņu ir pamatota.

Senāta spriedumā skaidrots, ka apelācijas instances tiesa pareizi izvērtējusi, ka prasība par 500 000 eiro piedziņu bijusi nepamatota, jo, cita starp "līgumsods nevar kalpot kā līdzeklis, ar kuru pakalpojumu sniedzējs ir tiesīgs iedzīvoties uz patērētāja rēķina".

Savukārt daļā par 19 300 eiro piedziņu Senāts secinājis, ka apelācijas instances tiesa ir nepilnvērtīgi izvērtējusi lietā esošos pierādījumus.

Žurnāls "Kas Jauns" iepriekš vēstīja, ka "BAA Rīga" savu darbību sāka 2008.gada oktobrī, un tās mērķis bija piedāvāt visus nepieciešamos pakalpojumus, kas vajadzīgi jaunam basketbolistam, lai viņš kļūtu par augstas klases profesionāli. Aģentūras ideja bija piesaistīt jaunos talantus, ieguldīt viņos līdzekļus, bet, kad basketbolists sāks pelnīt ne mazāk par 1500 eiro mēnesī, saņemt 10% no viņa ienākumiem, šos līdzekļus ieguldot nākamajos talantos.

"Kas Jauns" raksta, ka sadarbību ar aģentūru noslēdza daudzi tā brīža talanti, no kuriem daļa šobrīd ir Latvijas izlases spēlētāji. 2010.gadā izcēlās skandāls, dažiem no puišiem atklājot, ka līgums tiek slēgts uz 15 gadiem un tā laušanas gadījumā jāmaksā 500 000 eiro sods. Lauva gan toreiz žurnālam "Sporta Avīze" atklāja, ka līgumu var lauzt arī bez sankcijām un bargais sods ir tikai tāpēc, lai pasargātu basketbolistus no pārsteidzīgu lēmumu pieņemšanas.

Žurnāls atklāj, ka iespēju pārtraukt sadarbību izmantoja Jānis Strēlnieks un Dāvja Bertāna brālis Dairis, bet pats Dāvis palicis aģentūras paspārnē. Sekas šai rīcībai esot tiesvedība jau kopš 2014.gada - Lauva par līgumsoda piedziņu iesūdzēja tiesā Dāvi Bertānu un viņa vecākus, kuri slēdza līgumu ar aģentūru, jo tobrīd basketbolists bija nepilngadīgs.

Līdz tiesai bija jāgaida divi gadi, un šajā laikā, lai nodrošinātu Lauvas prasības maksājumu, Bertāna vecākiem tika bloķēti bankas konti un apķīlāti līdzekļi. Tiesa pirmajā instancē apmierināja Lauvas prasību, piespriežot Bertānam samaksāt prasītos 500 000 eiro, kā arī tiesas izdevumus, bet Bertāni iesniedza apelāciju.

Otrās instances lēmums bija labvēlīgs Bertāniem. Tiesa uzskatīja, ka "BAA Rīga" līgums ir pretrunā ar patērētāja tiesībām, tāpēc atzīstams par spēkā neesošu. Lauva šo spriedumu pārsūdzēja Augstākajā tiesā. Tā aizvadītajā nedēļā izlēma, ka spriedums atceļams un lieta nosūtāma jaunai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

Basketbolista tēvs Dainis Bertāns žurnālam "Kas Jauns" atklāja, ka vienīgais, ko aģentūra piedāvāja, bija fiziskās sagatavotības treniņi un individuālie treniņi pie serbu speciālista.

"Kad Dāvis kļuva pilngadīgs, viņš saprata - lai attīstītos profesionāli, jādodas prom no Latvijas. Viņš pieņēma lēmumu pamest šo aģentūru. Turklāt likumdošana paredz, ka, sasniedzot pilngadību, cilvēks pats var izlemt - parakstīt vai neparakstīt līgumu. Dāvis neparakstīja, uzskatot, ka līdz ar to līgums automātiski vairs nav spēkā. Taču Lauva ar spēcīgiem advokātiem mēģināja pierādīt pretējo," žurnāls citē Daiņa Bertāna teikto.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Basketbolista tēvs arī atklāja, ka vairākas reizes ticies ar Lauvu un piedāvājis atmaksāt trīskārši visas summas, ko aģentūra ieguldījusi Bertānā. Lauva šādam piedāvājumam neesot piekritis.

Turpretī Lauva norāda, ka Bertānam jaunākajam bija iespēja aiziet no aģentūras, taču viņš palicis. "Es savu pozīciju parādīju pret Dairi Bertānu un Jāni Strēlnieku, bet, ja jaunietis pazaudējis mēra sajūtu, domāja, ka visu var izmantot līdz pēdējam un pēc tam aizlaisties, tas nav godīgi. Reāli Dāvis katru dienu nāca un trenējās pie maniem treneriem, kas man izmaksāja milzu naudu. Es viņa dēļ uzturēju basketbola komandu," stāsta Lauva.

Viņš ar Daini Bertānu mēģinājis vienoties kādas trīs reizes, taču neviena no vienošanām neesot pildīta. "Turklāt, pirms vērsos tiesā, personiski piezvanīju Dāvim un teicu: "Vienojamies par simbolisku ziedojumu Latvijas jaunatnes basketbola attīstībai un beidzam šo stāstu!". Dāvis man atbildēja: "Es nevienam neko neesmu parādā!". Divus gadus pirms tam mēģināju visu atrisināt bez tiesas, normāli vienojoties. Taču Bertāni palika pie sava - es esmu kretīns, bet viņi ir tie labie," stāsta Lauva.

Jau ziņots, ka otrdien par Latvijas Basketbola savienības (LBS) prezidentu tika ievēlēts Raimonds Vējonis, kurš biedru balsojumā pārliecinoši pārspēja Aneti Jēkabsoni-Žogotu. Bertāns bija starp Vējoņa atbalstītājiem, bet Lauva - starp Jēkabsones-Žogotas atbalstītājiem.

Bertāns šosezon 33 spēlēs vidēji guvis 15,0 punktus un izcīnījis 4,8 atlēkušās bumbas. No perimetra viņš uzbrucis ar 42,8% precizitāti.

Latviešu basketbolista sezonas alga ir septiņi miljoni ASV dolāru, bet, vasarā parakstot jaunu līgumu, tā varētu ievērojami palielināties.