foto: EPA/Scanpix
Viss, kas jāzina par Gada balvu sportā 2019
Par gada sportisti pērn kļuva Anastasija Sevastova - viņai ir cerības panākumu atkārtot arī šogad.
Citi sporta veidi
2019. gada 11. decembris, 06:28

Viss, kas jāzina par Gada balvu sportā 2019

Jauns.lv

Līdz 2019.gada Latvijas Gada balvas sportā pasniegšanas ceremonijai atlikusi nedaudz vairāk nekā nedēļā, tādēļ īstais brīdis ieskatīties, kas tad gaidāms šoreiz.

Latvijas Gada balva sportā 2019 notiks ceturtdien, 19. decembrī. Ceremonija pirmo reizi risināsies Latvijas Televīzijā un tā tiešraidē tiks translēta no plkst. 21:00. Starp citu, dienu pirms tam, 18. decembra plkst. 23:59, noslēgsies līdzjutēju balsojums par populārāko sportistu. Savu balsi par kādu no 12 kandidātiem vari atdot šeit:

Kāpēc tiek pasniegtas šādas balvas?

Latvijas Gada balvas sportā mērķi palikuši nemainīgi arī šogad - ne tikai noteikt un godināt labākos valsts sportistus, trenerus un komandas, bet arī popularizēt sportu Latvijas iedzīvotāju vidū un veicināt sporta prestižu starp citām nozarēm.

Kas mainījies?

Igo Japiņa sporta aģentūra (IJSA) nodevusi tiesības uz Latvijas Gada balva sportā preču zīmi Latvijas Olimpiskajai komitejai, kā rezultātā šī gada ceremoniju organizē LOK, ciešā sadarbībā ar Latvijas Televīziju. LOK prezidents Aldons Vrubļevskis atklāj, ka līgums par preču zīmes nodošanu noslēgts uz vienu gadu.

Gada balvas sportā izdevumus šogad, salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem, esot izdevies samazināt teju uz pusi. Tai pat laikā, tas nenozīmē, ka pats pasākums ko zaudēs, tieši pretēji - ņemot vērā, ka atrasts radošs risinājums un viss notiks Latvijas Televīzijas studijā, skatītājiem varētu būt vēl baudāmāka pārraide, nekā jebkad iepriekš.

''Pēc iepriekšējo divu gadu pieredzes, zinot, ka līdzekļu tik daudz nebūs, mēs domājām par citu formu, kā ar pieejamajiem līdzekļiem tikt galā, un sarīkot pasākumu, kas būtu ne mazāk svinīgs un ne mazāk skatāms televīzijas skatītājiem un sportistiem, kuri saņem balvas,’' stāsta LOK prezidents Vrubļevskis. ''Runājot ar Latvijas Televīziju un iepriekšējo gadu režisoru, sapratām, ka pasākums televīzijas studijā varētu būt gan tāds, kas ietaupa līdzekļus, gan skatītājiem nodrošina vizuāli visaugstāko līmeni.''

Ja agrāk Gada balvas sportā ceremoniju klātienē apmeklēja ap 500-600 cilvēki, tad šogad tie būšot ne vairāk kā 200, no kuriem nominanti veido jau gandrīz pusi.

“Vienmēr ir bijis mērķis uzrīkot kaut ko labāku,’' saka Igo Japiņš. ''Vienam patīk izklaides programma, otram, ka pasākums ir nopietnāks. Tas ir gaumes jautājums. Bet pamatā visu nosaka uzvarētāji – kādas viņiem ir emocijas, saņemot balvu, vai tas ir pārsteigums, vai arī saņem desmito reizi.’'

''Es redzu, ka šis pasākums pašiem sportistiem ir vajadzīgs,’' norāda Japiņš, paužot, ka Gada balva sportā spējusi pacelt augstu latiņu arī citiem šāda veida gada beigu apbalvojumu pasākumiem Latvijā. ‘’Tie, kuri vēl nav saņēmuši šādu balvu, viņi tomēr grib to atzinību.’'

foto: LOK
Balva, ko saņems labākie sportisti.

Kādas ir nominācijas un kā notiek to noteikšana?

Tiesības uz nominantu un žūrijas noteikšanu joprojām saglabājusi IJSA. Nominācijas un speciālbalvas šogad ir 14: Labākais Latvijas sportists; Labākā Latvijas sportiste; Labākais Latvijas treneris; Labākais Latvijas sportists(-e) tehniskajos sporta veidos; Labākā Latvijas sporta spēļu komanda; Labākā Latvijas komanda inividuālajos sporta veidos; Gada uzlecošā zvaigzne; Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalva; Mūža ieguldījums sportā; Par cīņas gribu; Gada sporta notikums Latvijā. Tāpat Latvijas Izglītības un Zinātnes ministrija pasniegs Gada sporta skolotāja balvu, bet Artura Vaidera balvu labākajam sporta žurnālistam pasniegs viņa vārdā nosauktais fonds. Visbeidzot, Latvijas populārāko sportistu(-i), kā jau minēts augstāk, nosaka līdzjutēju balsojumā.

Kā liecina Latvijas Gada balvas sportā 2019 reglaments, vērtēšana sākusies jau pagājušā gada 1. decembrī un noslēdzās šī gada 28. novembrī.

Vērtēšanas process noritējis trīs kārtās. Pirmajā tos izvirzīja Latvijas sporta federāciju un organizāciju amatpersonas, kā arī Latvijas Nacionālās Sporta padomes locekļi un visu Latvijas mediju sporta redakcijas. Otrajā kārtā balsojumu veica LOK, Latvijas Sporta federāciju padomes un Nacionālās Sporta padomes pārstāvji, kā arī Latvijas mediju sporta nodaļu pārstāvji un žūrijas komisijas locekļi. Savukārt trešajā kārtā par nomināciju kandidātiem balsoja žūrija, kā rezultātā tika noteikti visi balvu ieguvēji. Ja balsojuma rezultātā rodas vienāds balsu skaits, izšķirošā balss ir Žūrijas komijas priekšsēdētājam Igo Japiņam.

Kas 2019. gadā veido žūriju?

Šogad Latvijas Gada balvas sportā žūrijas sastāvu veido:

1.    Igo Japiņš, IJSA vadītājs, žūrijas komisijas un tās prezidija priekšsēdētājs;
2.    Aldons Vrubļevskis, LOK prezidents, žūrijas komisijas un tās prezidija loceklis;
3.    Einars Fogelis, LSFP prezidents, žūrijas komisijas un tās prezidija loceklis;
4.    Edgars Severs, IZM Valsts sektretāra vietnieks – Sporta departamenta direktors;
5.    Žoržs Tikmers, LOK ģenerālsekretārs, žūrijas komisijas loceklis;
6.    Juris Binde, SIA „Latvijas Mobilais Telefons” prezidents, žūrijas komisijas loceklis;
7.    Inita Kresa – Katkovska, Latvijas Radio sporta raidījumu producente, žūrijas komisijas locekle;
8.    Andris Ušackis, LTV sporta redakcijas vadītājs, žūrijas komisijas loceklis;
9.    Jānis Celmiņš, “Sportacentrs.com” galvenais redaktors, žūrijas komisijas loceklis;
10.    Dina Vīksna, LSFP valdes locekle un Rīgas Domes Sporta departamenta vadītāja, žūrijas komisijas locekle;
11.    Guntis Keisels, sporta žurnālists, žūrijas komisijas loceklis;
12.    Kristers Serģis,  pieckārtējs Pasaules čempions Motokrosā ar blakusvāģi, žūrijas komisijas loceklis.

Viens uzvarētājs jau zināms

Balvu par Mūža ieguldījumu Latvijas sportā šogad saņems hokeja entuziasts Imants Ziediņš. Viņš ir pirmās mākslīgās ledus halles ārpus Rīgas izveidotājs, Talsu hokeja kluba dibinātājs un vadītājs, kā arī vairāku Latvijas hokeja izlases dalībnieku audzinātājs.

LOK prezidents Aldons Vrubļevskis stāsta, ka šogad šai nominācijai bija izvirzīti četri kandidāti, kurus vispirms vērtē žūrijas prezidijs - viņš pats, Igo Japiņš un LSFP prezidents Einars Fogelis. Gadījumā, kad visi trīs vienojas par vienu kandidātu, tad balsojums komisijas sēdē vairs nenotiek. Tā bijis arī šogad.

''Domāju, ka izvēle ir izdarīta pareiza,’' stāsta Vrubļevskis, atklājot, ka Ziediņa kandidatūrai bijis simtprocentīgs atbalsts arī Latvijas hokeja aprindās. ''Visi, kas bija izvirzīti būtu pelnījuši, bet diemžēl balva ir tikai viena.’’

''Šogad aprit tieši 30 gadi kopš halles atklāšanas, kura bija pirmā mākslīgā ledus halle Latvijā, ārpus Rīgas. To Ziediņš panāca ar savu entuziasmu un Talsos iedibināja tādas hokeja tradīcijas, kuras turpinās arī joprojām. Neskaitāmi viņa audzēkņi spēlējuši Latvijas izlasē, tostarp viņa dēls Māris Ziediņš, kurš valsti pārstāvēja Ziemas Olimpiskajās spēlēs Turīnā un tagad strādā par treneri Talsu sporta skolā,’' izvēli komentē LOK prezidents. ''Ir tik pilna buķete, ka nekādas šaubas nevarētu rasties, ka balva ir pelnīta.''

Runājot par balvu, kura tiek pasniegta nu jau 14 gadus, Aldons Vrubļevskis norāda, ka par katru no tās saņēmējiem var pateikt, ka ''katrs no viņiem kaut ko Latvijā ir izdarījis pirmais, vai pat vienīgais''.

Uzvarētāju noteikšanā piedalīties vari arī tu

Kā jau minēts, Latvijas populārāko sportistu vai sportisti nosaka līdzjutēju balsojuma rezultātā. Tas nozīmē, ka arī tu vari pielikt savu artavu balvu sniegšanas procesā. Šogad šajā nominācijā izvirzīti Jānis Baumanis, Mairis Briedis, Martins Dukurs, Tīna Graudiņa, Pauls Jonass, Rebeka Koha, Anastasija Kravčenoka, Dainis Krištopāns, Oskars Ķibermanis, Jeļena Ostapenko, Anastasija Sevastova un Kaspars Stupelis.

Pērn līdzjutēju balsojumā uzvarēja motokrosa braucējs Jonass. Kā būs šogad? Nobalso jau tagad!