foto: Edijs Pālens/LETA
Nesteidzas pieņemt lēmumu, vai Radevičai jāatņem valsts piešķirtā prēmija
Izglītības un zinātnes ministrija vēl nav lēmusi, vai diskvalificētajai olimpietei Inetai Radevičai valstij nāksies atgriezt prēmiju par sasniegumiem Londonas Olimpiskajās spēlēs.
Citi sporta veidi
2019. gada 6. jūnijs, 05:43

Nesteidzas pieņemt lēmumu, vai Radevičai jāatņem valsts piešķirtā prēmija

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Bijusī Latvijas tāllēcēja Ineta Radeviča oficiāli diskvalificēta no 2012. gada Londonas olimpiskajām spēlēm – viņas analīzēs atrastas aizliegtā anaboliskā steroīda oksandrolona pēdas, anulēta sportistes izcīnītā ceturtā vieta un nāksies atdot arī Londonas olimpisko spēļu diplomu un nozīmīti.

Šobrīd gan Radevičai ir citas, daudz patīkamākas rūpes – viņa kļuvusi par daudzbērnu māmiņu un jāsāk audzināt jaundzimušo dēlu Maksimilianu. Pēc tam kad izskanēja, ka Radeviča oficiāli diskvalificēta no 2012. gada Londonas olimpiskajām spēlēm, radās virkne jautājumu par to, vai viņai pienāktos savulaik piešķirtās prēmijas un godi. Savu nostāju, lai arī lakoniski, jau paudusi Izglītības un zinātnes ministrija (IZM).

Bezprecedenta situācija

Pagājušā gada novembrī Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) Vieglatlētikas integritātes vienība (AIU) pavēstīja, ka pēc atkārtotas Londonas olimpiādes pārbaudes Radevičas organismā atrastas aizliegtā anaboliskā steroīda oksandrolona pēdas. Sportistes karjeru Radeviča noslēdza tieši pēc 2012. gada Londonas olimpiskajām spēlēm, kur viņa aizlecot 6,88 metrus palika ceturtā, no bronzas godalgas atpaliekot tikai par centimetru.

Kas Jauns Avīze sazinājās ar IZM, lai noskaidrotu, vai konkrētā diskvalifikācija, kas Latvijā ir radījusi bezprecedenta situāciju, varētu nozīmēt, ka Radevičai būs jāatdod savulaik izmaksātā 21 600 latu (30 734 eiro) prēmija no valsts. IZM Sporta departamenta direktors Edgars Severs par šo gadījumu, atbildēja lakoniski: „Šobrīd pavisam īsi – šis jautājums tiks vērtēts; kad būs precīzāk zināms, dosim ziņu.” Radeviča par 2012. gada sasniegumiem saņēma arī Triju Zvaigžņu ordeni un Goda zīmi.

Arī pāris nedēļu vēlāk IZM Preses dienestā pavēstīja, ka Severs joprojām teic, ka par šo jautājumu joprojām nav lemts, par to vēl tikai „jāsanāk un jālemj”. Konkrēti, kad lemšana notiks ministrijā gan nevarēja pateikt.


Atkāpās no amata

Līdz ar nesen izziņoto diskvalifikāciju 37 gadus vecās Radevičas vietu Londonas olimpiskajās spēlēs ieņems krieviete Ludmila Kolčanova, kas sacensībās bija tikai sestā. Iepriekš gan diskvalifikāciju saņēma arī viņas tautiete Anna Nazarova, kura bija piektā, tādējādi atbrīvojot Kolčanovai ceļu uz vietu tieši blakus goda pjedestālam. No diskvalifikācijas procesa izriet, ka kādreizējai sportistei Radevičai nu jāatdod arī Londonas olimpisko spēļu diploms un nozīmīte.

Radevičai pieder Latvijas rekords tāllēkšanā, jo 2010. gadā Barselonā viņa aizlēca 6,92 metrus tālu, tad arī izcīnot Eiropas čempiones titulu. Savukārt 2017. gada sākumā Radeviča pēc konkurentes diskvalifikācijas par aizliegto vielu lietošanu kļuva par 2011. gada pasaules vicečempioni, lai gan sākotnēji bija izcīnījusi bronzu. Jāpiebilst, ka prēmiju (naudas balvas apmēra starpība) – 6403 eiro (tai skaitā 1145 eiro nodokļu samaksai) – Radeviča saņēma arī par šo sasniegumu. Viņas tobrīd izcīnītā medaļa kļuva par Latvijai pirmo godalgu neatkarīgas valsts vēsturē pasaules čempionātos. Kopš 2017. gada marta Radeviča veica Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidentes pienākumus, bet dažas dienas pēc skandāla nākšanas gaismā atkāpās no amata.

Radeviča tikmēr atrodas ārzemēs, un no Floridas līdz Latvijai nonāca viņai daudz priecīgāka vēsts. Ineta ir kļuvusi par daudzbērnu māmiņu, jo maija sākumā pasaulē nāca viņas un bijušā hokejista Pjotra Ščastļivija dēls Maksimilians. Ģimenē jau aug puika Marks, kas piedzima 2009. gada februārī, un meita Amēlija, dzimusi 2013. gada oktobrī.