foto: Edijs Pālens/LETA
Latvijas hokeja izlasei agrais mačs pret zvaigžņoto Krieviju
Latvijas hokeja izlases spēlētāju ekipējums.
Hokejs
2019. gada 18. maijs, 08:05

Latvijas hokeja izlasei agrais mačs pret zvaigžņoto Krieviju

Jauns.lv / LETA

Latvijas hokeja izlase šodien Bratislavā pasaules čempionāta piektajā spēlē tiksies ar spēcīgo Krievijas valstsvienību, kas šajā turnīrā cīnās bez zaudējumiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

B apakšgrupas mačs daiļslidotāja Ondreja Nepala vārdā nosauktajā arēnā sāksies plkst.13.15 pēc Latvijas laika, tiešraidē to translējot Latvijas Televīzijas 7.kanālam.

Vēlāk šajā apakšgrupā plkst.17.15 tiksies Norvēģija un Itālija ("360 TV Hokejs") bet četras stundas vēlāk būs pērnā gada finālistu Šveices un Zviedrijas duelis ("360 TV").

Tikmēr A apakšgrupā dienas pirmajā spēlē cīnīsies Dānija un ASV ("360 TV") otrajā mačā nūjas krustos Kanāda un Vācija ("360 TV"), bet dienas noslēgumā būs Slovākijas un Lielbritānijas duelis (LTV 7).

Latvijas hokejisti rāda meistarību pret līdz šim neuzvarētajiem čehiem

Latvijas hokeja izlase Bratislavā pasaules čempionāta ceturtajā spēlē mērojas spēkiem ar spēcīgo Čehijas izlasi.

gallery icon
26

B grupas kopvērtējumā Šveicei un Krievijai ir maksimāli iespējamie 12 punkti četros mačos, 12 punktus piecās cīņās guvusi Čehija, bet deviņi punkti ir Zviedrijai. Sešus punktus iekrājusi Latvija, savukārt aiz pirmā piecinieka ar trim punktiem ir Norvēģija, bet pie punktiem nav tikušas Austrija un Itālija.

A grupas kopvērtējumā līdere ar 13 punktiem piecos dueļos ir Somija, tālāk ar maksimāli iespējamiem 12 punktiem četros mačos seko Vācija, bet deviņi punkti ir Kanādas kontā, kamēr ceturtā ar astoņiem punktiem ir ASV. Piekto vietu ar sešiem punktiem ieņem Slovākija, sestā ar pieciem punktiem ir Dānija, kamēr viens punkts ir Francijas, bet neviens - Lielbritānijas kontā.

Jau ziņots, ka Latvija turnīru iesāka ar uzvaru 5:2 pār Norvēģiju, pēc tam sekoja zaudējums 1:3 Šveicei, otrdien tika gūts panākums 3:0 pār Itāliju, bet ceturtdien ciesta neveiksme pret Čehiju.

Pasaules čempionāts hokejā: Latvija - Itālija

gallery icon
48

Tikmēr krievi turnīra ievadā ar 5:2 uzveica Norvēģiju, bet pēc tam sekoja "sausās" uzvaras pār Austriju (5:0), Čehiju (3:0) un Itāliju (10:0).

Krievijas hokeja izlases vārtus sestdien mačā pret Latviju sargās Andrejs Vasiļevskis, kurš ir labi pazīstams latviešu vārtsargam Kristeram Gudļevskim. Viņš šajā čempionātā trīs mačos divreiz nostāvējis "sausā", vidēji ielaižot 0,67 ripas un atvairot 96,9% metienu.

Jau ziņots, ka Latvijai šajā duelī jāiztiek bez aizsarga Ralfa Freiberga, kurš par pārkāpumu iepriekšējā duelī saņēmis vienas spēles diskvalifikāciju. Aizlāpot robu aizsardzībā, Latvija turnīram pieteikusi 23 gadus veco aizsargu Jāni Jaku, kuram šis būs trešais čempionāts karjerā.

Pasaules čempionāts hokejā: Latvija - Šveice

gallery icon
28

Latvijas izlases rindām ātrāk kā citus gadus pievienojās šogad Nacionālajā hokeja līgā (NHL) debitējušie Rūdolfs Balcers un Teodors Bļugers. Uzbrucēji šosezon hokeja Mekā izcēlās attiecīgi ar 14 un desmit rezultativitātes punktiem. Tāpat sastāvā šogad ir pieredzes bagātais Lauris Dārziņš, kurš iepriekšējo reizi pasaules čempionātā spēlēja 2015.gadā, kad izcēlās ar trīs gūtiem vārtiem un septiņām rezultatīvām piespēlēm. Savukārt otrdien NHL Stenlija kausā zaudējumu piedzīvoja vārtsarga Elvja Merzļikina pārstāvētā Kolumbusas "Blue Jackets" un viņš izlasei pievienojās Bratislavā.

Debija pasaules čempionātos ir uzreiz sešiem hokejistiem - vārtsargam Gustavam Grigalam, kā arī uzbrucējiem Oskaram Batņam, Emīlam Ģēģerim, Tomam Andersonam, Rihardam Marenim un Mārtiņam Dzierkalam. Tiesa, Andersons tā arī vēl nav pieteikts čempionātam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Slovākijā notiek pasaules čempionāts hokejā: Latvija cīnās pret Austriju

gallery icon
29

Pēc spēles ar Šveici pirksta lūzuma dēļ čempionāts beidzās uzbrucējam Rodrigo Ābolam, kura vietā meistarsacīkstēm tika pieteikts cits uzbrucējs Māris Bičevskis, kurš vēl aprīlī tika atskaitīts no valstsvienības, taču vēlāk tika izsaukts atpakaļ.

Latvijas hokeja izlases kapteinis čempionātā ir pieredzējušais uzbrucējs Lauris Dārziņš, kura asistenti ir aizsargs Kristaps Sotnieks un uzbrucējs Roberts Bukarts.

Sotniekam šis ir 11.pasaules čempions pēc kārtas, bet vispieredzējušakais ar savām nu jau 13.meistarsacīkstēm ir Guntis Galviņš. Devīto reizi čempionātā piedalās Dārziņš un Gints Meija, astotās meistarsacīkstes ir Mikam Indrašim un Ronaldam Ķēniņam, bet savu septīto turnīru elites divīzijā sagaidījuši Oskars Cibuļskis un Roberts Bukarts.

Latvijas hokeja izlases treniņš Ondreja Nepelas ledus hallē Bratislavā

Latvijas hokeja izlases treniņš Ondreja Nepelas ledus hallē Bratislavā.

gallery icon
74

Šogad čempionātā izlasei jāiztiek bez vairākiem pamatsastāva spēlētājiem. Jau priekšlaicīgi bija zināms, ka šogad nevarēs palīdzēt pieredzējušais uzbrucējs Mārtiņš Karsums, kurš pērn atgriezās valstsvienībā. Tāpat izlasē neredzēsim NHL un AHL spēlējošos uzbrucējus Zemgu Girgensonu un Ņikitu Jevpalovu, jo abi sportisti šovasar vēlas koncentrēties jaunu līgumu noslēgšanai. Šogad būs jāiztiek arī bez vārtsargiem Jāņa Kalniņa, Ivara Punnenova un uzbrucējiem Andra Džeriņa, Edgara Kuldas, Vitālija Pavlova un Miķeļa Rēdliha, tāpat pēdējā dienā pirms došanās uz čempionātu noskaidrojās, ka valstsvienības ilggadējais līderis Kaspars Daugaviņš potītes traumas dēļ nedosies uz meistarsacīkstēm.

Zīmīgi, ka šogad tikai otro reizi kopš 2002.gada izlasē nav redzams neviens no brāļiem Rēdlihiem, jo ne Miķelis, ne Jēkabs, ne Krišjānis tajā nespēlē, lai gan pēdējais no viņiem centās iekļūt komandā.

Latvijas hokeja izlases oficiālā fotografēšanās Nepelas ledus hallē Bratislavā

Latvijas hokeja izlases oficiālā fotografēšanās Nepelas ledus hallē Bratislavā.

gallery icon
22

Krievija sastāvā iekļāvusi vairākas NHL zvaigznes. Tampabejas "Lightning" uzbrucējs Ņikita Kučerovs ar 41 vārtiem un 87 piespēlēm šosezon bija regulārā čempionāta rezultatīvākais spēlētājs. "Lightning" izstājās jau Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā, tādējādi Kučerovs devies talkā Krievijas izlasei.

Tāpat Krievijas izlasē ir NHL regulārā čempionāta labākais vārtu guvējs Aleksandrs Ovečkins. Vašingtonas "Capitals" uzbrucējs pretinieku vārtsargu pārspēja 51 reizi.

Krieviem talkā dosies arī regulārajā čempionātā 72 punktus guvušie Jevgēņijs Malkins un Jevgēņijs Kuzņecovs. Tāpat valstsvienībā iekļauts vārtsargs Andrejs Vasiļevskis, kurš regulārajā čempionātā ar 39 panākumiem bija uzvarām bagātākais ripu ķērājs.

Latvijas un Krievijas izlases pasaules čempionātā tikušās deviņas reizes, latviešiem svinot vien divas uzvaras - 2000.gadā 3:2 un 2003.gadā 2:1. No pēdējām četrām spēlēm Latvija trīs zaudējusi "sausā".

Pirms pasaules čempionāta Latvijas izlase aizvadīja sešas pārbaudes spēles, divreiz tiekoties ar Francijas, Krievijas un Šveices izlasēm. Sagatavošanās ciklu valstsvienība iesāka viesos 19.aprīlī ar uzvaru 3:2 pēcspēles metienos pār Franciju, bet pēc divām dienām izlase atzina šīs pašas komandas pārākumu ar 0:2. Nākamās divas spēles tika aizvadītas uz "Arēnas Rīga" ledus, kur Boba Hārtlija trenētā komanda spēkojās ar zvaigžņoto Krievijas izlasi, pirmo spēli zaudējot ar 2:4, bet dienu vēlāk, 25.aprīlī Latvijas izlase ar 2:1 svinēja savu otro uzvaru. Pēdējās divas pārbaudes spēles valstsvienība aizvadīja Šveicē, abos mačos tika piedzīvoti zaudējumi ar 1:4 un 0:2.

Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, Latvijas izlases bilance pārbaudes spēlēs ir nedaudz labāka. Ja pērn pirms gaidāmā pasaules čempionāta izlase bija zaudējusi 11 pārbaudes mačos pēc kārtas, šogad sešās aizvadītajās cīņās izdevās gūt divus panākumus un demonstrēt saturīgu spēli arī pret tādu hokeja grandu kā Krievija.

Pagājušajā gadā Latvijas izlase pasaules čempionātā izcīnīja četras uzvaras un cieta trīs zaudējumus, kas ļāva kvalificēties ceturtdaļfinālam, tomēr tajā tika piedzīvots zaudējums ar 2:3 tā čempionāta uzvarētājai Zviedrijai. Valstsvienība planētas meistarsacīkšu labāko astoņu komandu pulku sasniedza pirmo reizi kopš 2009.gada.

Pērn pasaules čempionāta finālā Zviedrijas izlase pēcspēles metienos ar 3:2 uzvarēja Šveices izlasi, gūstot otro titulu pēc kārtas, savukārt bronzu ieguva ASV izlase, kas čempiontitulu nav izcīnījusi jau kopš 1960.gada.

Turnīrā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgs līdz 21.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju.

To vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna, kura augstākajā divīzijā nav spēlējusi trīs gadus, un Baltkrievija. Abas komandas ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs:

vārtsargi - Elvis Merzļikins (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Kristers Gudļevskis (Rīgas "Dinamo"), Gustavs Grigals (Aļaskas-Fērbenksas Universitāte, NCAA);

aizsargi - Uvis Balinskis, Kristaps Zīle, Kristaps Sotnieks (visi - Rīgas "Dinamo"), Ralfs Freibergs (Zlīnas "PSG Berani", Čehija), Artūrs Kulda (Čerepovecas "Severstaļ", KHL), Oskars Cibuļskis (Hradeckrālovas "Mountfield", Čehija), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskās koledža, NCAA), Edgars Siksna (Karagandas "Sarjarka", VHL), Guntis Galviņš (Tršinecas "Ocelārži", Čehija);

uzbrucēji - Rodrigo Ābols ("Orebro", Zviedrija), Miks Indrašis (Maskavas "Dinamo", KHL), Rihards Bukarts (Diseldorfas EG, Vācija), Gints Meija, Oskars Batņa, Emīls Ģēģeris, Mārtiņš Dzierkals, Rihards Marenis, Lauris Dārziņš (visi - Rīgas "Dinamo"), Roberts Bukarts (Prāgas "Sparta", Čehija), Ronalds Ķēniņš ("Lausanne", Šveice), Teodors Bļugers (Pitsburgas "Penguins", NHL), Rūdolfs Balcers (Otavas "Senators", NHL), Toms Andersons ("Langenthal", Šveice), Māris Bičevskis ("Mountfield").

Krievijas hokeja izlases sastāvs:

Vārtsargi: Andrejs Vasiļevskis (Tampabejas "Lightning", NHL), Aleksandrs Georgijevs (Ņujorkas "Rangers", NHL), Iļja Sorokins (Maskavas CSKA, KHL);

Aizsargi: Dinārs Haifizuļins (Sanktpēterburgas SKA, KHL), Vladislavs Gavrikovs (Kolumbusas "Blue Jackets", NHL), Dmitrijs Orlovs (Vašingtonas "Capitals", NHL), Mihails Sergačovs (Tampabejas "Lightning", NHL), Ņikita Ņesterovs (Maskavas CSKA, KHL), Ņikita Zaicevs (Toronto "Maple Leafs", NHL), Bogdans Kiseļevičs (Vinipegas "Jets", NHL), Ņikita Zadorovs (Kolorādo "Avalanche", NHL);

Uzbrucēji: Ivans Teļegins, Kirils Kaprizovs, Mihails Grigorenko, Sergejs Andronovs (visi - Maskavas CSKA, KHL), Aleksandrs Ovečkins, Jevgēņijs Kuzņecovs (abi - Vašingtonas "Capitals", NHL), Jevgēņijs Malkins (Pitsburgas "Penguins", NHL), Ņikita Kučerovs (Tampabejas "Lightning", NHL), Artjoms Aņisimovs (Čikāgas "Blackhawks", NHL), Sergejs Plotņikovs, Aleksandrs Barabanovs (abi - Sanktpēterburgas SKA, KHL), Ņikita Gusevas (Vegasas "Golden Knights", NHL), Jevgēņijs Dadonovs (Floridas "Panthers", NHL), Iļja Kovaļčuks (Losandželosas "Kings", NHL).