foto: AP/Scanpix
Semenja: "Pie velna nē, es nelietošu nekādus medikamentus"
Netiek izslēgts, ka Kastera Semenja pēc pretrunīgo IAAF noteikumu ieviešanas varētu arī lemt par karjeras noslēgšanu.
Citi sporta veidi
2019. gada 4. maijs, 17:12

Semenja: "Pie velna nē, es nelietošu nekādus medikamentus"

Jauns.lv / LETA

Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) vidējo distanču skrējēja Kastera Semenja pēc piektdien Dohā izcīnītās uzvaras pirmā Dimanta līgas posma 800 metru skrējienā atzīst, ka medikamentus lietot netaisās un viņas darbi runā skaļāk par vārdiem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau ziņojām, ka olimpiskā čempione Semenja, kurai ir 28 gadi, 800 metros finišu sasniedza pēc vienas minūtes un 54,98 sekundēm, uzrādot arī sezonas labāko rezultātu pasaulē. Otrā, atpalikdama teju trīs sekundes, bija Riodežaneiro olimpisko spēļu un pasaules vicečempione Fransīne Nijonsaba no Burundi.

Trešdien Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) noraidīja viņas prasību pret IAAF jaunajiem noteikumiem saistībā ar paaugstinātu testosterona līmeņa noteikšanu. Nākamajā ceturtdienā jaunie IAAF noteikumi stājas spēkā, kas nozīmē, ka Semanja visticamāk vairs nedrīkstēs startēt distancēs, kuru garums ir līdz vienai jūdzei. Tai skaitā 800 un 1500 metru skrējienos.

foto: AP/Scanpix
Netiek izslēgts, ka Kastera Semenja pēc pretrunīgo IAAF noteikumu ieviešanas varētu arī lemt par karjeras noslēgšanu.

Netiek izslēgts, ka Semenja pēc pretrunīgo IAAF noteikumu ieviešanas varētu arī lemt par karjeras noslēgšanu. Skrējējām, kuras neatbilst šiem noteikumiem, būs jāstartē citās disciplīnās vai jāsacenšas ar vīriešiem, ja viņas atteiktos lietot medikamentus, kas pazemina testosterona līmeni.

Pēc piektdienas sacensībām sportistei tika vaicāts vai viņa būtu ar mieru lietot medikamentus, uz ko sportiste atbildēja ar viennozīmīgu nē.

"Pie velna nē, nekādā gadījumā. Es nezinu kas notiks tālāk, bet neviens man neteiks, ko man darīt. Ja cilvēki vēlas, lai es kaut ko nedaru, tā ir viņu problēma," teica sportiste.

Sasniedzot izcilo rezultātu, sarunā ar britu raidsabiedrību BBC sportiste atklāja: "Darbi runā skaļāk par vārdiem. Kad tu esi izcils čempions, tu vienmēr spēj uzlabot rezultātus."

"Mana dzīve ir bijusi vienkārša. Es startēju priekš cilvēkiem, kuri mīl un atbalsta mani un, tāpēc es izbaudu katru dzīves mirkli, jo man netrūkst mīlestības no maniem līdzcilvēkiem," piebilda Semenja.

Pati sportiste uz nākamās nedēļas jaunumiem raugās ar neizpratni. "Šī ir kas vairāk kā tikai spēle vai sports, ar šo es iedvesmoju pasauli. Šis ir par cilvēka godu un pašcieņu. Zināt, kad aiziet ir gudrība. Spēt to izdarīt ir drosme, bet aiziet ar paceltu galvu - pašcieņa," ar pārdomām sociālajos tīklos dalās sportiste.

Semenja, kura pēkšņi skrejceļā uzradās 2009.gadā, kad uzvarēja pasaules čempionātā 800 metros, tikusi pakļauta dzimuma pārbaudēm, jo aizdomas radīja gan viņas zemā balss, gan vīrišķīgais izskats. Precīzi dati nav publiskoti, taču testosterona līmenis viņas organismā ir augstāks kā citām sievietēm.

IAAF un Pasaules antidopinga aģentūra (WADA) atzinušas, ka sievietēm ar augstāku testosterona līmeni ir ievērojamas priekšrocības. To apstiprinājuši rezultāti 2011. un 2013.gada pasaules čempionātos.

IAAF uzsvērusi, ka jauno noteikumu mērķis nav vērsts uz sportisti dzimuma identitātes apšaubīšanu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās