foto: Facebook.com
Vēl viena traģēdija sieviešu boksā: pazīstama sportiste mirst 28 gadu vecumā un atstāj vienu savu 11 gadus veco dēlu
Jūlija Ljasota mūžībā devās jau savas dzīves 29. gadā.
Sporta zvaigznes
2019. gada 25. aprīlis, 13:25

Vēl viena traģēdija sieviešu boksā: pazīstama sportiste mirst 28 gadu vecumā un atstāj vienu savu 11 gadus veco dēlu

Jauns.lv

Vēl viena traģēdija pāršalkusi boksa pasauli, jo negaidīti mūžībā devusies 28 gadus vecā ukraiņu boksere Jūlija Ljasota.

Jūlijai neilgi pirms nāves tika konstatēta aknu vēnu tromboze, kāpēc nācās veikt pēkšņu operāciju.

Jūlija Ljasota bija pazīstama ukraiņu boksere, kura ilgus gadus pārstāvēja savu valsti starptautiskā mērogā. Par viņas nāvi savā feisbukā lapā paziņoja viņas pārstāvētā boksa kluba "Ukrainas lauvenes" vadītāja Miroslava Peganova, kura arī minēja par hospitalizāciju aknu vēnu problēmu dēļ īsi pirms nāves.

Sportiste tika izoperēta un bija kritiskā stāvoklī, tomēr ārstiem viņas dzīvību neizdevās glābt.

Jūlijai Ljasotai bija 11 gadus vecs dēls, kuru viņa audzināja viena. Arī viņas puika nodarbojas ar boksu.

Šis ir vismaz trešais gadījums pēdējā gada laikā, kad traģēdija notikusi sieviešu boksa pasaulē. Šī gada martā sev dzīvību atņēma boksa leģendas Džordža Formena 42 gadus vecā meita Frīda.

foto: CAMERA PRESS/HARRY HOW/Allsport/Newsmakers / Vida Press
Frīda Formena nolēma pamest šo pasauli 42 gadu vecumā.

Pasaules čempions smagajā svarā un olimpiskās zelta medaļas ieguvējs bokseris Džordžs Formens (70) savā „Twitter” profilā ierakstījis aizkustinošus vārdus par savas meitas pāragro aiziešanu mūžībā. Viņš savu vēstījumu iesāk ar atmiņām par to, kā meita vēlējusies sekot tēva pēdās, un citējis Frīdas teikto: „Tēt, es vēlos boksēties.”

Viņš meitai ieteicis, ka „vispirms jāiegūst izglītība” – un ļoti lepojas, ka Frīda šim padomam sekojusi. „Viņa pārnesa mājās grādu,” norāda Formens līdzās fotogrāfijai, kurā abi kopā pozē dienā, kad Frīda absolvēja Sema Hjūstona valsts universitāti.

Pēc tam Frīda sekoja savam senajam sapnim un kļuva par bokseri. 2000. gadā viņa ienāca profesionālajā sportā, bet jau gadu vēlāk - pēc piecām uzvarām sešās cīņās - pameta aktīvās sporta gaitas. Frīda bija mamma divām meitām.

„Pirmā svētdiena 42 gadu laikā bez manas Frīdas,” sociālajos tīklos raksta bijušais bokseris Džordžs Formens. „Viņa tagad ir kopā ar savu radītāju.”

„Es tikai būtu vēlējies vēl vienu dienu,” norāda 12 bērnu tēvs. „Labi, varbūt vēl vienu gadu, vēl vienu desmitgadi...”

Interneta portāls TMZ informē, ka pēc varas iestāžu datiem – Frīda bez dzīvības pazīmēm atrasta savās mājās netālu no Hjūstonas, Teksasas štatā, ASV. Izsaukums veikts 18:13 piektdienas vakarā. Mirušo atraduši viņas ģimenes pārstāvji. Konstatēts, ka 42 gadus vecā boksere pati atņēmusi sev dzīvību.

Savukārt pagājušā gada augustā treniņa laikā Jaunzēlandē, izlaižot sitienu, gāja bojā vietējā boksere Lūsija Brauna.

Kā vēsta Jaunzēlandes mediji, 31 gadu vecā sportiste sparinga laikā dabūja sitienu pa galvu, pēc kura sākotnēji nejutās slikti. Vēlāk viņas pašsajūta krietni pasliktinājās.

Brauna tika nogādāta slimnīcā, kur vairākas dienas bija pieslēgta dzīvību uzturošām iekārtām, tomēr 22. augustā tika konstatēta viņas nāve.

Ar boksu nodarboties Brauna sāka vien 2014. gadā, kad kā onkoloģijas paciente (viņai 2011. gadā tika konstatēts dzemdes kakla vēzis) viņa piedalījās kādā labdarības pasākumā. Pēc šī notikuma viņa aktīvi pievērsās boksam un piedalījās pat prestižajās "zelta cimda" sacensībās Austrālijā.