foto: Sputnik/Scanpix
Ledus princese hidžābā pārsteidz un iedvesmo pasauli. FOTO
Apvienoto Arābu Emirātu daiļslidotāja Zahra Lari ir iemesls, kāpēc daiļslidošanu iepazīst arī Arābu pasaule.
Citi sporta veidi
2019. gada 13. marts, 05:24

Ledus princese hidžābā pārsteidz un iedvesmo pasauli. FOTO

Jauns.lv

Vakar pēc 11 dienu sacensībām Krievijas pilsētā Krasnojarskā noslēdzās 29. Ziemas Universiāde - studējošo sportistu lielākās sacensības.

Medaļu kopvērtējumā lielu pārsteigumu nebija un mājinieku dominance bija neapšaubāma. Tomēr vienā no rīkotāju galveno cerību disciplīnām - sieviešu daiļslidošanā - nācās samierināties ar bronzas godalgu. Mājinieku galvenā cerība Staņislava Konstantinova piekāpās gan japānietei Maiai Miharai, gan miniatūrajai kazahietei (augums vien 147 centimetri) Elizabetai Tursinbajevai.

Tāpat ar atzīstamiem rezultātiem (devīto un desmito vietu) startēja divas baltietes: igauniete Gerli Līnamē un Angelina Kučvaļska, kura ar augstvērtīgu sniegumu nebija izcēlusies jau pēdējos pāris gadus. Tomēr šīs dāmas uzmanības ziņā palika ēnā aiz kādas citas sportistes - šķietami necilās 29. vietas ieguvējas (34 dalībnieču konkurencē) Zahras Lari.

Ledus princese hidžābā daiļslidotāja Zahra Lari

Apvienoto Arābu Emirātu daiļslidotāja Zahra Lari ir iemesls, kāpēc šo sporta veidu iepazīst arī Arābu pasaule.

gallery icon

Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) sportiste nemaz nekvalificējās īsajai programmai un, patiesību sakot, viņai, lai iekļūt starp labākajām 24 dalībniecēm, pietrūka visai daudz. Tomēr viņa ir piemērs, ka visi mērķi ir sasniedzami. Divkārtējā AAE čempione ir kļuvusi par pirmo savas valsts daiļslidošanas pārstāvi, kura piedalās starptautiskās sacensībās ārzemēs.

Zahras Lari māte ir no Ziemeļkarolīnas štata ASV un viņa pievērsās islāmticībai, iepazīstot savu nākamo vīru, kurš bija no Emirātiem. Pati Zahra arī ir praktizējoša musulmaniete, kura vēlas kļūt par paraugu sievietēm visā pasaulē.

Apbrīnojami, ka šobrīd 24 gadus vecā sportiste pirmo reizi uz slidām kāpa vien 11 gadu vecumā, kad tikko bija noskatījusies Volta Disneja filmu "Ledus princese". Divus gadus vēlāk viņa uzsāka treniņus daiļslidošanā. Lieki piebilst, ka vairums slidotāju tajā vecumā jau ir iekrājušas milzu pieredzi uz ledus un dažādās sacensībās, bet Zahra tajā laikā sāka praktiski no nulles.

No šī biogrāfiskā fakta arī radusies viņas iesauka "Ledus princese hidžābā". Zahra Lari no 2017. gada arī kļuvusi par sporta zīmola "Nike" musulmaņu apģērbu līnijas modeli un vēstnesi.

Zahra pašlaik trenējas pie kādreizējās krievu daiļslidotājas Aleksandras Jevļejevas.

Zahra Lari, sacenšoties Krasnojarskā, kļuva par pirmo AAE sportisti, kas piedalījusies ziemas Universiādē. Interesanti, ka viņa Sibīrijā divas dienas pirms īsās programmas arī atzīmēja savu 24. dzimšanas dienu. Pie svinībām ārpus mājām viņa ir pieradusi un bija ļoti gandarīta, ka brīvprātīgie viņai uzdāvināja kūku.

Zahra neslēpj, ka brīdī, kad sāka nodarboties ar daiļslidošanu viņa bija vienīgā valstī, bet tagad jau esot vairāk nekā 100 meiteņu, kuras slido. Pēc daiļslidotājas karjeras beigām viņa plāno kļūt par treneri.