foto: Publicitātes foto
Slovēnis Stojanovičs oficiāli kļuvis par Latvijas futbola izlases galveno treneri
Slaviša Stojanovičs trenera karjeru uzsāka jau 1998. gadā.
Futbols
2019. gada 1. marts, 10:57

Slovēnis Stojanovičs oficiāli kļuvis par Latvijas futbola izlases galveno treneri

Jauns.lv / LETA

Slovēnijas speciālists Slaviša Stojanovičs piektdien oficiāli apstiprināts par Latvijas vīriešu futbola izlases galveno treneri, informē Latvijas Futbola federācija (LFF).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Līgums ar 49 gadus veco treneri noslēgts uz trim gadiem. Informācija, ka tieši Stojanovičs kļūs par izlases stūrmani, bija jau iepriekš, tomēr tikai tagad tā apstiprināta oficiāli.

Latvijā slovēnis ieradīsies nākamnedēļ, taču viņš jau uzsācis darbu ar izlases kandidātu atlasi un novērtēšanu, kā arī valstsvienības darba plāna sastādīšanu.

"Stojanovičs karjeras laikā ieguvis pieredzi darbā ar divu valstu izlasēm, turklāt viņš teicami pārzina vienu no mūsu komandas pretiniekiem gaidāmajā kvalifikācijas turnīrā Slovēniju. Līdzās pieredzei darbā ar valstsvienībām viņa spēcīgo pušu skalā liekama arī izpratne par Latvijas futbolu un mūsu spēlētāju mentalitāti, kā arī spēja izcīnīt lielas uzvaras. To viņš ir pierādījis gan Slovēnijas, gan Serbijas čempionātā," pauda LFF prezidents Kaspars Gorkšs. "Trenera kompetence, pieredze, entuziasms strādāt ar Latvijas izlasi un skaidrs redzējums par tās tālāko attīstību - tas ir spēcīgs vērtību kopums. Mēs vēlējāmies nolīgt treneri ilgtermiņa sadarbībai, un arī šajā punktā mūsu uzskati sakrita."

LFF prezidents piebilda, ka Stojanovičs bijis organizācijas primārais kandidāts uz izlases galvenā trenera amatu.

"Viņu uzrunājām jau pērnā gada decembrī, tomēr situāciju sarežģīja trenera saistības ar iepriekšējo darba vietu, tāpēc izskatījām vēl citus potenciālos kandidātus, kuri visi tika prezentēti LFF valdes locekļiem jau pagājušā gada izskaņā. Esmu patiesi gandarīts, ka notikumu attīstība ļāva mums atgriezties pie mūsu pirmās kandidatūras," prieku pauda Gorkšs.

Treneris pirmoreiz pašmāju medijus un līdzjutējus uzrunās vēlāk martā, nosaucot spēlētājus, kuri Latvijas valstsvienības sastāvā gatavosies pirmajām 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlēm izbraukumā pret Maķedoniju (21. martā) un Poliju (24. martā).

Vēl janvārī Stojanovičs atstāja Bulgārijas futbola kluba Sofijas "Levski" galvenā trenera amatu. Kontrakts viņam bija līdz vasarai.

Stojanovičs trenera karjeru uzsāka jau 1998. gadā, kad trīs gadus vadīja Slovākijas augstākās līgas klubu Bratislavas "Slovan". Visilgāk treneris nostrādāja Slovēnijas spēcīgākā čempionāta klubā "Domžal". Šo komandu Stojanovičs vadīja no 2002. līdz 2008. gadam, 2006./2007. gada sezonā aizvedot to līdz Slovēnijas čempiontitulam.

No 2009. līdz 2011. gadam treneris guva pieredzi Apvienoto Arābu Emirātu izlasē, kur viņš bija galvenā trenera asistents. Pēc tam sekoja viens gads Eiropas mērogā spēcīgās Slovēnijas izlases galvenā trenera amatā. Turpinājumā viņš vadīja Serbijas, Beļģijas un Ķīnas komandas, kuras spēlēja savu valstu augstākajās divīzijās. 2014. gadā Stojanovičs aizveda Belgradas "Crvena zvezda" līdz Serbijas čempionu titulam.

Zīmīgi, ka vēl 2017. gadā Stojanovičs paguva vadīt "Riga" klubu, kad tajā vēl savas spēlētāja karjeras norietā vēl bija LFF prezidents Kaspars Gorkšs.

Latvijas futbola valstsvienība 2020. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā iekļuvusi G grupā ar Polijas, Austrijas, Izraēlas, Slovēnijas un Maķedonijas izlasēm, izvairoties no vairākiem futbola grandiem. Kvalifikācijas turnīrs sāksies martā un noslēgsies novembrī.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Decembra sākumā no izlases galvenā trenera amata nolēma atkāpties somu speciālists Miksu Pātelainens, kurš komandu vadīja vien kopš maija jeb mazāk nekā astoņus mēnešus.