foto: LETA
"Ventspils" pašmāju basketbola klasikā saspringtā galotnē pārspēj "VEF Rīga" komandu
"VEF Rīga" un "Ventspils" komandas Latvijas-Igaunijas Basketbola līgas spēlē "Elektrum" Olimpiskajā centrā.
Basketbols
2018. gada 13. oktobris, 20:17

"Ventspils" pašmāju basketbola klasikā saspringtā galotnē pārspēj "VEF Rīga" komandu

LETA

Pagājušās sezonas valsts čempione "Ventspils" sestdien "OlyBet" Latvijas - Igaunijas Basketbola līgas regulārā turnīra mačā viesos ar 90:89 (20:21, 19:16, 30:23, 21:28) uzvarēja principiālos pretiniekus "VEF Rīga".

"Ventspils" sastāvā 18 punktus iemeta Māris Gulbis un Rihards Lomažs, bet 17 punkti Āronam Džonsonam.

Savukārt "VEF Rīga" labā Stīvs Zeks iemeta 19 punktus un izcīnīja deviņas atlēkušās bumbas, kamēr 17 punkti Marekam Mejerim.

Pirmajā puslaikā starp abām komandām dominēja ļoti līdzvērtīga cīņa, vadībā esot te vienai, te otrai. Pirmajā spēles daļā nevienai no vienībām neizdevās iegūt lielāku pārsvaru par pāris punktiem, bet lielajā atpūtā ar divu punktu handikapu devās "Ventspils" (39:37).

Cīņas gaita izmainījās otrajā puslaikā, kad ik pa laikam atrāvienus veica ventspilnieki. Pēc Džonsona un Gulbja veiksmēm uzbrukumā Kurzemes klubs guva sešus punktus pēc kārtas un panāca 50:44. Pakāpeniski "VEF Rīga" gan spēja atspēlēties, cīņas 25.minūtē Artim Atem ar tālmetienu panākot 52:52. Turpinājumā abas vienības vēl apmainījās veiksmīgiem uzbrukumiem, bet trešās ceturtdaļas beigās "Ventspils" atrāvās jau līdz 69:60, ar kādu rezultātu arī sākās pamatlaika noslēdzošās desmit minūtes.

"Ventspils" bija uz viļņa arī ceturtās ceturtdaļas ievadā, jo pa trejacim realizēja Džonsons un Džonatans Erledžs, kurš arī iemeta divus soda metienus. Tas astoņas minūtes līdz pamatlaika beigām ļāva iegūt jau 17 punktu vadību. Vienubrīd "VEF Rīga" basketbolisti izskatījās apjukuši un nespēja rast nekādus pretargumentus pretinieku spēlei, bet noslēdzošajās minūtēs viņi tomēr atguvās, un nepilnas piecas minūtes līdz beigām Stīvs Zeks panāca 73:83.

Sākoties pēdējai minūtei, ļoti svarīgu tālmetienu realizēja pieredzējušais rīdzinieku basketbolists Kristaps Janičenoks, kurš samazināja rezultāta starpību vairs tikai līdz pieciem punktiem (84:89). Pēcāk divus soda metienus trāpīja viņa komandas biedrs Artūrs Ausējs - 41 sekundi līdz beigām "Ventspils" pārsvars bija vairs tikai trīs punkti.

Savā uzbrukumā kļūdījās viens no "Ventspils" līderiem Gulbis, kurš izkāpa no laukuma. Tas nepilnas 20 sekundes pirms mača beigām "VEF Rīga" basketbolistiem ļāva veidot uzbrukumu, bet noteikumi tika pārkāpti pret Ausēju, kurš iemeta vienu no diviem "sodiņiem". Pretējā laukuma galā ar to pašu atbildēja mača beigās ne pārāk sekmīgi spēlējušais Gulbis, bet 10,6 sekundes pirms beigām tiesneši pamanījās piešķirt nesportisku piezīmi ventspilniekiem.

Pēcāk Ate realizēja vienu soda metienu, bet pēc viņa vienu no diviem iemeta Mareks Mejeris, panākdams 89:90. Izšķirošo metienu pēdējās sekundēs nolēma mest Ate, kura pustālais raidījums gan lidoja garām grozam.

"VEF Rīga" apvienotā čempionāta sezonu iesāka ar divām pārliecinošām uzvarām pār Igaunijas klubiem Raplas "Avis Utilitas" (102:68) un Tallinas "Kalev"/TLU (95:56). Tiesa, pēc tam sekoja divi zaudējumi VTB Vienotajā līgā pret Maskavas apgabala "Himki" (67:96) un Permas "Parma" vienībām (76:80).
Tikmēr "Ventspils" apvienotā čempionāta ievadā ar 85:97 zaudēja Igaunijas čempionei Tallinas "Kalev"/"Cramo", bet pēc tam svinēja trīs uzvaras pēc kārtas pār "TalTech" (92:78), Pērnavas "Sadam" (97:62) un "Ogres" (94:92) komandām.

Savukārt starptautisko turnīru sezonu "Ventspils" iesāka Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) Čempionu līgā ar zaudējumu 78:99 Polijas vienībai Vloclavekas "Anwil".
Tāpat kā iepriekšējā sezonā, arī šajā "VEF Rīga" krāsas pārstāv Mareks Mejeris, Kristaps Janičenoks, Artis Ate, Klāvs Čavars un Andris Misters, bet komandas rindas papildinājuši Andrejs Gražulis, Artūrs Ausējs, Roberts Stumbris, Artjoms Butjankovs, Eduards Hāzners, kā arī leģionāri Ostins Lūks, Stīvs Zeks un Vinsents Konsils.

Tikmēr "Ventspils" komandu veido aizvadītās sezonas čempionu sastāvs - Rihards Lomažs, Ingus Jakovičs, Māris Gulbis, Ronalds Zaķis, Roberts Freimanis Artūrs Grīnbergs un Kristaps Ķilps, bet jaunpienācēji ir Lauris Blaus, Jānis Antrops, Jānis Bērziņš, kā arī leģionāri Ārons Džonsons, Entonijs Bīns un Džonatans Erledžs. Sezonas priekšvakarā pievienojās arī Mareks Jurevičus, kurš iepriekš ir bijis ventspilnieku sastāvā un bijis tās kapteinis.

Vēl sestdien zaudējumu piedzīvoja "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" komanda, kas viesos ar 88:100 (24:20, 23:30, 17:22, 24:18) piekāpās Ervīna Jonāta pārstāvētās Raplas "Avis Utilitas" priekšā.

Valmieras komandas sastāvā šajā mačā 22 punktus iemeta Edmunds Elksnis, bet 17 punkti Jānim Kaufmanim un Mārim Ziediņam. Tikmēr Raplas komandā 26 punktus sameta Rains Veidemans, kamēr Jonāts šai cīņai nebija pieteikts.

"Valmiera Glass"/ViA aizvadīja veiksmīgu spēles sākumu, panākot arī sešu punktu pārsvaru, tomēr pēcāk iniciatīva pārgāja Raplas kluba pusē, kas pirmo puslaiku noslēdza ar trīs punktu vadību - 50:47. Savukārt otrajā puslaikā valmierieši vēl tā ievadā spēja līdzvērtīgi spēkoties ar pretiniekiem, bet pēc tam "Avis Utilitas" ieguva lielāku vadību.

Tiesa, vēl nedaudz vairāk nekā trīs minūtes līdz pamatlaika beigām Jānis Engers ar precīzu trejaci panāca 86:86, tomēr turpinājumā Valmieras klubam klājās pieticīgāk, jo tika gūti tikai divi punkti.

Zaudējumu sestdien piedzīvoja arī "Betsafe"/"Jūrmala", kas savā laukumā ar 71:74 (22:17, 14:15, 22:19, 13:23) piekāpās Tallinas "Kalev"/TLU.

Jūrmalnieku sastāvā 17 punktus iemeta Endrū Šmits, bet 15 punktus pievienoja Kristaps Mediss.

"Betsafe"/"Jūrmala" mača beigās neizdevās nosargāt solīdu pārsvaru, jo vēl ceturtajā ceturtdaļā tā atradās vadībā ar deviņiem punktiem. Viesiem panākumu nesošo grozu minūti un 20 sekundes pirms beigām guva Janars Talts, kurš ar precīzu trejaci panāca 71:69.

Turnīra kopvērtējuma ar četrām uzvarām tikpat spēlēs vadībā ir Tallinas "Kalev"/Cramo", kam ar četriem panākumiem piecos mačos seko "Ventspils". Trešā ar trim uzvarām četros mačos seko Tallinas TLU/"Kalev", kam ar divām uzvarām trīs mačos seko "VEF Rīga" un "Tartu Universitāte", noslēdzot pirmo piecinieku.

Tālāk ar diviem panākumiem četros dueļos ir "Ogre", "Betsafe"/"Jūrmala", "Sadam", "Valmiera Glass"/"Vidzemes Augstskola" un "Avis Utilitas". 11.vietā ar vienu uzvaru trīs spēlēs ir Tallinas "TalTech", kam ar vienu panākumu četrās cīņās seko "Liepāja". "Latvijas Universitātei" ir viens zaudējums vienīgajā mačā, kamēr "Jēkabpils"/"SMScredit.lv" un "Valga-Valka"/"Maks&Moorits" cietušas trīs un četrus zaudējumus, noslēdzot turnīra tabulu.
"Kalev"/"Cramo" kopā ar "Ventspili" un "VEF Rīga" tiek uzskatīts par galvenajiem favorītiem uz uzvaru jaunizveidotajā čempionātā.

Jaunizveidotajā Latvijas un Igaunijas līgas čempionātā šosezon piedalās 15 komandas.

Turnīrā komandas aizvadīs divu apļu cīņas, pēc tam astoņām labākajām piedaloties izslēgšanas spēlēs, noskaidrojot četras finālturnīra jeb "Final Four" dalībnieces. Savukārt pēc tam notiks abu valstu čempionātu izslēgšanas turnīri.

Šogad par Latvijas čempioniem pirmo reizi kopš 2014.gada kļuva "Ventspils" basketbolisti, kas finālsērijā ar 4-2 pieveica pagājušās sezonas čempioni "VEF Rīga". Savukārt Igaunijā triumfēja Tallinas "Kalev"/"Cramo", kas finālsērijā ar 4-0 guva virsroku pār "Tartu Universitāti".