foto: Reuters/Scanpix/LETA
Olimpisko spēļu 12. diena: uz starta iziet Latvijas delegācijas jaunākā dalībniece
17 gadus vecā daiļslidotāja Diāna Ņikitina Phjončhanas olimpiskajā spēles krās vērtīgu pieredzi nākotnei.
Citi sporta veidi
2018. gada 21. februāris, 00:01

Olimpisko spēļu 12. diena: uz starta iziet Latvijas delegācijas jaunākā dalībniece

LETA

Phjončhanas olimpisko spēļu 12.dienā trešdien no Latvijas startē tikai daiļslidotāja Diāna Ņikitina, cenšoties uzrādīt augstvērtīgu rezultātu.

Daiļslidošanā dāmām īsā programma sāksies plkst.3 pēc Latvijas laika. Sacensības tiešraidē translēs kanāls "Eurosport 1".

Ņikitinas savu priekšnesumu rādīs kā ceturtā, to izpildot britu dziedātājas Seidas skaņdarba "Soldier Of Love" pavadībā.

Īsajā programmā piedalīsies 30 daiļslidotājas, piektdien gaidāmajai izvēles programmai kvalificējoties 24 sportistēm.

Pašlaik 17 gadus vecās Ņikitinas personīgais rekords oficiālās sacensībās īsajā programmā ir 58,81 punkts, ko viņa sasniedza pirms diviem gadiem Jaunatnes ziemas olimpisko spēlēs Lillehammerē.

Iepriekšējā sezona Ņikitinai potītes traumas dēļ nebija izdevusies, bet šosezon viņa debitējusi pieaugušo konkurencē, turklāt darījusi to veiksmīgi, kas viņai ļāva iegūt ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm. Ceļazīmi pērn ar pasaules čempionātā izcīnītu 22.vietu gan nodrošināja cita Latvijas daiļslidotāja Angelina Kučvaļska, tomēr šosezon krietni sekmīgāk klājies Ņikitinai, tāpēc pie iespējas debitēt Olimpiādē tika tieši viņa.

Pieaugušo sacensībās Ņikitina debitēja septembrī, kad Slovākijā izcīnīja desmito vietu Starptautiskās Slidošanas savienības (ISU) Izaicinājuma sērijas sacensībās, bet oktobrī viņa izcīnīja uzvaru savās otrajās sacensībās starp pieaugušajiem, būdama labākā Horvātijā notikušajās sacīkstēs "Zelta lācis" ("Golden Bear"). Decembrī viņa pieticīgā konkurencē kļuva arī par Latvijas čempioni.

Janvāra vidū notikušajā Eiropas čempionātā viņa ar nepārliecinoši izpildītu īso programmu netika pie iespējas sestdien demonstrēt savu izvēles priekšnesumu, meistarsacīkstes noslēdzot 36.pozīcijā.

Viņas treneris ir slavenais šveicietis Stefans Lambjēls, kurš jau skolo Latvijas vadošo daiļslidotāju Denisu Vasiļjevu.

Kā vēstīts, vīru sacensībās Vasiļjevs izcīnīja 19.vietu.

Latvija Ziemas olimpiskajās spēlēs daiļslidošanā startē pirmoreiz kopš 1994.gada.

Trešdien tiks sadalīti septiņi medaļu komplekti. Agri no rīta pēc Latvijas laika par medaļām cīnīsies kalnu slēpotājas nobraucienā, kā arī notiks izšķirošās cīņas par godalgām slēpošanas krosā vīriem. Pēcpusdienā par medaļām cīnīsies distanču slēpotāji un slēpotājas komandu sprintā, bet ātrslidošanā kungi un dāmas spēkosies komandu iedzīšanas sacensībās. Tāpat par medaļām cīnīsies bobslejistes.

Pirmās medaļnieces kļūs zināmas arī sieviešu hokeja turnīrā, bronzas finālā tiekoties Somijai un Olimpiskajām sportistēm no Krievijas.

Kā vēstīts, pirmdien Latvija tika pie pirmās medaļas Phjončhanā, trešo vietu divnieku sacensībās izcīnot Oskara Melbārža un Jāņa Strengas ekipāžai.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet bobsleja stūmējs Intars Dambis sastāvā iekļauts kā rezervists. Latvija būs pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs ir mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nav kvalificējusies Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis, bet uz starta dosies teju 3000 sportisti.

Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu.

Phjončhana par 2018.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietu tika izraudzīta 2011.gada jūlijā, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 123.Sesijā balsojumā pārliecinoši apsteidzot Vācijas pilsētu Minheni un Ansī pilsētu Francijā. Dienvidkorejā šī būs otrā Olimpiāde, jo 1988.gadā galvaspilsētā Seulā notika Vasaras olimpiskās spēles.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija būs 25.februārī, bet nākamā Ziemas Olimpiāde notiks 2022.gadā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.