foto: Reuters/Scanpix/LETA
Krievija lūdz pielaist olimpiskajām spēlēm Tretjakovu un vēl 14 pārstāvjus
Aleksandrs Tretjakovs ar Sočos izcīnīto zelta medaļu.
Citi sporta veidi
2018. gada 1. februāris, 20:22

Krievija lūdz pielaist olimpiskajām spēlēm Tretjakovu un vēl 14 pārstāvjus

LETA

Krievijas Olimpiskā komiteja (OKR) lūgusi Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) līdz piektdienai, 2.februārim, pielaist Phjončhanas olimpiskajām spēlēm 15 šīs valsts sportistus un trenerus, vēsta "Sport Express".

Jau ziņots, ka Sporta Arbitrāžas tiesas (CAS) nepietiekamu pierādījumu dēļ ceturtdien atcēla SOK piespriestās mūža diskvalifikācijas 28 no 39 Krievijas sportistiem, atjaunojot arī viņu gūtos rezultātus Soču olimpiskajās spēlēs.

"Balstoties uz CAS lēmumu, SOK vajadzētu atgriezties pie jautājuma par šo 28 sportistu dalību olimpiskajās spēlēs," paziņoja Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) viceprezidents Staņislavs Pozdņakovs.

OKR lūgusi SOK ne vēlāk par 2.februāri uz olimpiskajām spēlēm ielūgt 15 Krievijas sportistus un trenerus. OKR lūgumā iekļauti Aleksandrs Tretjakovs, Sergejs Čudinovs, Jeļena Ņikitina, Marija Orlova (visi skeletons), Tatjana Ivanova, Alberts Demčenko (abi - kamaniņu sports), Aleksandrs Ļegkovs, Jevgēņijs Belovs, Maksims Viļegžaņins, Aleksandrs Bezsmertnijs, Jevgēņija Šapovalova, Natālija Matvejeva (visi - distanču slēpošana), Olga Fatkuļina, Aleksandrs Rumjancevs un Artjoms Kuzņecovs (visi - ātrslidošana).

foto: Reuters/Scanpix/LETA
Aleksandrs Tretjakovs ar Sočos izcīnīto zelta medaļu.

Tiesa, SOK jau iepriekš ceturtdien pauda, ka ar uzaicinājumu izsūtīšanu nesteigsies, uzsverot, ka atbrīvošana no soda nenozīmē nevainību.

Tikmēr Starptautiskā Slēpošanas federācija (FIS) pēc CAS lēmuma paziņojusi, ka atceļ pagaidu diskvalifikācijas astoņiem Krievijas distanču slēpotājiem. Diskvalifikācijas atceltas Ļegkovam, Belovam, Viļegžaņinam, Bezsmertnijam, Šapovalovai, Matvejevai, Aleksejam Petuhovam un Ņikitam Krjukovam.

FIS decembra beigās lēma neaizliegt Krievijas sportistiem piedalīties sacensībās, kuras tiek rīkotas zem šīs organizācijas karoga, taču brīdināja Krieviju un aicināja to pilnībā sadarboties dopinga skandāla ietvaros izskatāmo lietu izmeklēšanā, kā arī respektēt SOK pieņemtās sankcijas.

"Olimpisko sportistu no Krievijas" tērpi Phjončhanai

Starptautiskā olimpiskā komiteja akceptējusi "olimpisko sportistu no Krievijas" tērpus Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

gallery icon
20

Starp ceturtdien CAS attaisnotajiem sportistiem bija arī skeletonists Tretjakovs, kurš saglabās Soču Olimpiādes zeltu, kas citādāk būtu tikusi Martinam Dukuram, kurš pirms četriem gadiem bija otrais, kamēr viņa brālis Tomass palika ceturtais, tagad netiekot pie bronzas.

Tikmēr 11 Krievijas sportistu apelācijas CAS apmierināja tika daļēji, atstājot spēkā diskvalifikācijas un anulētos rezultātus. Starp šiem sportistiem ir arī bobslejisti Aleksandrs Zubkovs un Aleksandrs Kasjanovs, kas nozīmē, ka par olimpiskajiem čempioniem kļūst Latvijas bobsleja pilota Oskara Melbārža četrinieks, kurā startēja Daumants Dreiškens, Jānis Strenga un Arvis Vilkaste, bet divniekos Melbārdim ar Dreiškenu tagad pienākas bronza.

Kopumā Krievijas delegācijai, kas uzvarēja Soču olimpisko spēļu medaļu vērtējumā, tika atņemtas 13 no 33 iegūtajām godalgām, kas tai tobrīd kopvērtējumā lika atkrist uz ceturto vietu aiz Norvēģijas, Kanādas un ASV, taču pēc CAS lēmuma krievi atgriezušies pirmajā vietā.

Krievijas olimpiešu nu jau nederīgo apģērbu prezentācija

Šogad parūpēties par Krievijas olimpiešu apģērbiem tika uzticēts vietējam uzņēmumam "Zasport", kura īpašniece 28 gadus vecā Anastasija Zadorina (Krievijas drošības ...

gallery icon
37

SOK decembrī piesprieda diskvalifikāciju visai Krievijas Olimpiskajai komitejai, kas tai liegs piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Krievijas sportisti varēs startēt zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas".

Ziemas olimpiskās spēles Phjončhanā, Dienvidkorejā, norisināsies no 9. līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos.