foto: EPA/LETA
Krievu hakeri atmasko dopinga apkarotāju Ričardu Maklarenu
Starptautiskās Antidopinga aģentūras izmeklētājs Ričards Maklarens.
2018. gada 10. janvāris, 17:02

Krievu hakeri atmasko dopinga apkarotāju Ričardu Maklarenu

LETA

Ar Krieviju saistītais hakeru grupējums "Fancy Bear" publicējis ziņojumu, kurā tiek apgalvots, ka Starptautiskās Antidopinga aģentūras (WADA) izmeklētāja Ričarda Maklarena mērķis, sākot izmeklēšanu par Krievijas dopinga programmu, bijis nepielaist šīs valsts sportistus dalībai 2016.gada Riodežaneiro un 2018.gada Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, kā arī diskreditēt Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) un olimpisko kustību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Jau vēstīts, ka WADA neatkarīgā izmeklēšanas komisija sagatavoja divus ziņojumus, norādot uz plašu dopinga programmu Krievijā, kurā bija iesaistīti vairāk kā 1000 sportistu. Ziņojumos tika pausts, ka dopinga programmu izveidojušas un atbalstījušas valsts organizācijas.

Phjončhanas olimpisko spēļu sportistu ciemats

Pabeigti 2018.gada Phjončhanas olimpisko spēļu un Paraolimpiādes sportistu ciemati, piektdien paziņoja vietējā organizācijas komiteja POCOG.

gallery icon
25

Maklarena ziņojuma pirmā daļa tika publicēta 2016.gada jūlijā, pēc kā SOK pieņēma lēmumu starptautiskajām federācijām pašām ļaut izlemt, vai pielaist Krievijas sportistus startam Riodežaneiro. Piemēram, Starptautiskā Vieglatlētikas federācija (IAAF) un Starptautiskā Svarcelšanas federācija (IWF) nolēma, ka Krievijas pārstāvjus nepielaidīs startam, kamēr citas federācijas tik kategoriskas nebija.

Savukārt Maklarena ziņojuma otrā daļa tika publicēta pērn, bet SOK pēc tam diskvalificēja 43 Krievijas sportistus, kuri 2014.gadā startēja savā dzimtenē notikušajā Soču Olimpiādē. Ziņojumā, kurš balstīts uz Maskavas Antidopinga laboratorijas bijušā vadītāja Grigorija Rodčenkova liecībām, norādīts, ka Soču olimpiskajās spēlēs daudziem Krievijas sportistiem, tostarp medaļniekiem, tika samainītas pozitīvas dopinga analīzes pret negatīvām.

Krievijas olimpiešu nu jau nederīgo apģērbu prezentācija

Šogad parūpēties par Krievijas olimpiešu apģērbiem tika uzticēts vietējam uzņēmumam "Zasport", kura īpašniece 28 gadus vecā Anastasija Zadorina (Krievijas drošības ...

gallery icon
37

Hakeru grupa "Fancy Bear" tagad publicējusi SOK bijušā juridiskās daļas direktora Hovarda Stapa saraksti ar saviem kolēģiem, kurā viņš apšauba Maklarena ziņojuma patiesos mērķus. Tajā bijušais SOK darbinieks norāda, ka viņam šķiet, ka Maklarena mērķis bijis nevis sodīt konkrētus sportistus, bet nepielaist Krieviju dalībai minētajās divās olimpiskajās spēlēs.

"Tāda sajūta, ka Maklarena ziņojuma pirmā daļa bija ar mērķi nepielaist Krieviju Riodežaneiro spēlēm, bet otrās daļas mērķis ir nepielaist viņus startam Phojčhanā?," februārī rakstījis Staps. "Maklarena ziņojums nav domāts, lai tiktu skaidrībā ar katra sportista individuālu saistību šajā lietā. Iespējams, ka Maklarenam un WADA vajadzēja izdomāt citu plānu, pirms publiskot savu ziņojumu."

Phjončhanas olimpiskā stadiona celtniecība

gallery icon
23

Staps arī norādījis, ka WADA vajadzēja ar SOK detalizētāk apspriest šo situāciju un tālākos rīcības soļus, taču Maklarens nav izrādījis lielu ieinteresētību sadarboties. SOK mērķis bijis izmeklēt katra sportista lietu atsevišķi, kamēr Maklarens pastāvējis uz Krievijas kopīgu atbildību.

"Šāds solis noliek SOK un olimpisko kustību ļoti smagā situācijā," piebildis Staps.

Prezentēti Latvijas olimpiešu tērpi Phjončhanai

Latvijas olimpiešiem, kuri startēs 2018.gada Phojnčhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs, apģērba ekipējums sastāvēs no 45 dažādām vienībām, paredzot apģērbu spēļu atklāšanas ...

gallery icon
171

Tāpat "Fancy Bear", kas izanalizējuši SOK darbinieku saraksti, apgalvo, ka "amerikāņi un kanādieši vēlas "izēst" eiropiešus no vadošajiem amatiem olimpiskajā kustībā". Tas tiekot darīts, lai funkcionāri no Eiropas netiktu klāt SOK daudzmiljonu naudas fondiem.

"Mūsu rīcībā esošie fakti liecina, ka sporta funkcionāri ļoti nopietni cīnās par varu un naudu," norāda "Fancy Bear", kas jau iepriekš ieguva publicitāti, kad nozaga informāciju no WADA, ka virkne slavenu sportistu ir saņēmuši tā dēvētās Terapeitiskās lietošanas atļauju (TUE), kas tiem ļāva medicīniskos nolūkos lietot aizliegtās vielas.

Svinīgā ceremonijā iedegta Phjončhanas olimpisko spēļu lāpa

Senajā Olimpijā otrdien svinīgā ceremonijā tika iedegta 2018. gada Phjončhanas olimpisko spēļu lāpa, sākot stafeti, kas noslēgsies pēc 107 dienām ...

gallery icon
65

"Fancy Bear" apgalvoja, ka TUE saņēmuši tādi sportisti kā tenisistes Venusa un Serēna Viljamsas, četrkārtējā olimpiskā čempione vingrošanā Simonu Bailsa, britu skrējējs Mo Farahs, riteņbraucējs Bredlijs Viginss, spāņu tenisists Rafaels Nadals un citi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jau vēstīts, ka janvāra beigās Sporta arbitrāžas tiesa (CAS) izskatīs 43 Krievijas sportistu apelācijas, kuriem SOK piešķīrusi mūža aizliegumu piedalīties olimpiskajās spēlēs.

Phjončhanas olimpisko spēļu medaļas

Jau šoziem no 9. līdz 25. februārim Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā norisināsies ziemas olimpiskās spēles, kurās par godalgām cīnīsies arī Latvijas ...

gallery icon
40