Pēc 20 spožiem gadiem basketbola laukumā Kobe Braients aiziet. FOTO. VIDEO
Basketbola izcilnieks Kobe Braients noslēdz profesionālo karjeru. Pēdējā spēlē viņš guva 60 punktus un atvadās ar "Lakers" uzvaru.
Sporta zvaigznes
2016. gada 14. aprīlis, 08:24

Pēc 20 spožiem gadiem basketbola laukumā Kobe Braients aiziet. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

"Bija pienācis laiks "atbrīvot Mambu," par Kobes Braienta plāniem aiziet no lielā sporta saprotoši sacīja ASV basketbola izlases galvenais treneris Kžiževskis. Izcilais basketbolists ar spēli Losandželosā pielicis punktu savai profesionālajai karjerai. Arī mūsu basketbolists Kristaps Porziņģis feisbukā ievietoja vēstījumu "atā, Mamba", papildinot to ar attēlu, kur abi tikušies spēles laukumā.

Kobi Braientu daudzi dēvē par visu laiku izcilāko basketbolistu tūlīt aiz Maikla Džordana. Naktī uz ceturtdienu ASV tika aizvadīta pēdējā spēle ar Braienta piedalīšanos, un jau ilgi pirms tam pie "Staples Center" pulcējās vairāki tūkstoši cilvēku, lai uz īpaši izveidotas sienas atstātu savu vēlējumu dižajam sportistam. Braienta pēdējais mačs "Lakers" sastāvā gan sarūgtināja kluba fanus, tomēr lielākā daļa no uzticīgajiem līdzjutējiem sava elka lēmumu vērtē kā labu esam, jo Kobe viņos raisa milzīgas cieņas izjūtas.

Braienta pēdējais mačs notika Losandželosā pret Jūtas "Jazz", un spēlē Kobe guva 60 (!) punktus. Vēsturiskais notikums beidzās ar "Lakers" uzvaru - 101:95. Intersanti, ka pirms dažām nedēļām kādreizējais Braienta komandas biedrs un tagadējais basketbola analītiķis Šakils O'Nīls pavaicāja, vai Kobe savā pēdējā spēlē iemetīs 50 punktus, uz ko Braients smejoties atbildēja: "Nē. Nekādā gadījumā!" Leģenārais basketbolists manāmi neticēja, ka viņš uz to būtu spējīgs.

Zimīgi, ka arī Maikls Džordans savu pēdējo spēli Čikāgas "Bulls" kreklā aizvadīja tieši pret "Jazz" komandu, ka finālsērijas sestajā mačā iemeta uzvaru nesošo metienu. Pēc trim gadiem gan Džordans vēl atgriezās laukumā Vašingtonas "Wizards" sastāvā, taču tas vairs nebija tas izcilais spēlētājs.

37 gadus vecais Braients mača pēdējās trijās minūtēs guva 15 punktus, palīdzot "Lakers" komandai atspēlēt desmit punktu starpību un galā izcīnīt uzvaru. Braients visas 20 savas karjeras sezonas aizvadīja "Lakers" komandā, kļūstot par pieckārtēju NBA čempionu, divas reizes iegūstot finālsērijas vērtīgākā spēlētāja balvu, kā arī vienu reizi viņš tika atzīts par regulārā čempionāta labāko spēlētāju. NBA vēsturē Braients ir trešais rezultatīvākais spēlētājs. Savas karjeras laikā vairāk punktus guva vienīgi Karls Melouns un bijusī "Lakers" zvaigzne Karīms Abduls-Džabars.

Savā pēcspēles runā Braients pateicās līdzjutējiem, ģimenei un komandai, kurā viņš pavadīja visu savu karjeru. Atcerējās emocionālākos mirkļus, bet īpaši novērtēja, ka nepameta komandu, par kuru fano jau kopš bērnības, pat brīžos, kad ne viss izdevās. Vēlāk viņš minēja kādu kuriozu faktu, ka visu šo 20 gadu garumā Kobem visi prasīja, lai viņš dod piespēles, bet šodien pilnīgi pretēji - nepiespēlē, bet met pa grozu. Zīmīgi, ka Braients, kuru visas karjeras laikā uzskatīja par spēlētāju, kurš nelabprāt dod saviem partneriem piespēles, kā karjeras pēdējo statistikas ierakstu nopelnīja rezultatīvu piespēli, kad viņš pārmeta bumbu pāri laukumam, bet Džordans Klārksons to ietrieca grozā no augšas.

Kobes Braienta emocionālā atvadu runa:

Pēdējās spēles spilgtākie Kobes mirkļi:

Šaks intervē Braientu un pavaicā, vai viņš pēdējā spēlē iemetīs 50 punktus - video:

Galvenie fakti no 1978.gada 23.augustā dzimušā Braienta basketbolista karjeras

Braients dzimis Filadelfijā, taču bērnībā viņš vairākus gadus pavadīja Itālijā, kur nodarbojās ar basketbolu un futbolu. Viņa tēvs Džo Braients, kurš arī bijis NBA spēlētājs, 1984.gadā savas basketbolista gaitas turpināja Itālijā. 1991.gadā Braientu ģimene atgriezās Filadelfijā un Kobe uzsāka mācības Lovermerionas vidusskolā.

1996.gadā uzreiz pēc vidusskolas Braients pieteicās NBA draftam, kur 17 gadus veco jaunieti ar 13.numuru izvēlējās Šarlotes "Hornets". Neilgi pēc drafta "Hornets" aizmainīja Braientu uz "Lakers" komandu, pretī saņemot slaveno serbu centra pozīcijas basketbolistu Vladi Divaku.

Braients kļuva par gados jaunāko spēlētāju līgas vēsturē, kurš piedalījies NBA mačā. Viņš tobrīd bija 18 gadus un 72 dienas vecs. Vēlāk šo rekordu pārspēja Džermeins O'Nīls un pēc tam arī Endrjū Bainams, kurš septiņas sezonas bija Braienta komandas biedrs "Lakers" sastāvā.

1997.gadā Braients uzvarēja NBA "slam-dunk" konkursā, savukārt nākamajā gadā, līgā aizvadot tikai otro sezonu, līdzjutēji viņu iebalsoja Visu zvaigžņu spēles sastāvā. Braientam tobrīd bija tikai 19 gadi un viņš ir visu laiku jaunākais NBA Visu zvaigžņu spēles dalībnieks. Savas karjeras laikā Braients 18 reizes piedalījies NBA Visu zvaigžņu spēlē.

2000., 2001. un 2002.gadā "Lakers" komanda ar lielisko tandēmu - Braientu un Šakilu O'Nīlu - izcīnīja NBA čempiona titulus. Losandželosas vienību galvenā trenera amatā vadīja Fils Džeksons, kurš tagad ir Kristapa Porziņģa pārstāvētā kluba Ņujorkas "Knicks" prezidents.

2003.gada 7.janvārī Braients viena mača laikā trāpīja 12 trīspunktu metienus, kas ir NBA rekords. Divus gadus vēlāk to atkārtoja Donjels Māršals, bet šosezon tas izdevās arī Goldensteitas "Warriors" līderim Stīvenam Karijam.

2004.gada vasarā "Lakers" aizmainīja O'Nīlu uz Maiami "Heat" komandu un komandas galvenā trenera posteni atstāja Džeksons. Šajā sakarā daudz tika kritizēts Braients, kuram bijušas nesaskaņas ar O'Nīlu, savukārt Džeksons savā grāmatā rakstīja, ka Braientu ir neiespējami trenēt.

Džeksons pēc sezonas pauzes 2005.gadā atgriezās "Lakers" galvenā trenera amatā un Braients aizvadīja savu rezultatīvāko sezonu karjerā, regulārajā čempionātā vidēji mačā gūstot 35,4 punktus.

2006.gada 22.janvārī Braients guva 81 punktu uzvarā ar 122:104 pār Toronto "Raptors". Viņam izdevās pārspēt "Lakers" kluba rezultativitātes rekordu, kas līdz tam piederēja Eldžinam Beiloram, kurš 1960.gadā vienā spēlē guva 71 punktu. Tāpat Braients uzrādīja otru NBA rezultatīvāko sniegumu līgas vēsturē, jo rekords kopš 1962.gada joprojām pieder Viltam Čemberleinam, kurš vienā mačā guva 100 punktus.

Braients kļuva par 2007./2008.gada sezonas regulārā čempionāta MVP jeb vērtīgāko spēlētāju, tomēr "Lakers" komanda finālsērijā ar 2-4 zaudēja Bostonas "Celtics".

2009. un 2010.gadā Braients aizveda "Lakers" līdz čempiona titulam, abas reizes kļūstot arī par NBA finālsērijas vērtīgāko spēlētāju.

Braients ir divkārtējs olimpiskais čempions, izcīnot zelta medaļas ar ASV valstsvienību 2008.gada Pekinas un 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs.

2013.gada aprīlī Braients pārrāva Ahileja cīpslu un visu vasaru rūpīgi strādāja, lai atveseļotos no savainojuma. Nākamajā sezonā viņš nospēlēja vien sešus mačus, jo savainoja ceļgalu un laukumā vairs nevarēja atgriezties.

Arī nākamā sezona Braientam savainojuma dēļ noslēdzās priekšlaicīgi, taču 2014.gada decembrī viņš apsteidza leģendāro Maiklu Džordanu līgas vēsturē rezultatīvāko spēlētāju sarakstā, pakāpjoties uz trešo pozīciju. Braientu daudzi eksperti pielīdzina Džordanam, jo abiem ir gandrīz vienādi auguma parametri, ļoti līdzīgs spēles stils un kustības. Vairāk par Braientu punktus guvuši vien Karls Melouns un Karīms Abduls-Džabars.

Braients pēdējās septiņās sezonās NBA ir bijis apmaksātākais spēlētājs. 20 gadu ilgajā karjerā "Lakers" komanda Braientam samaksājusi nedaudz vairāk par 300 miljoniem ASV dolāru.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: EPA/AFP/LETA/Reuters/Scanpix/LETA