Talantīgās sportistes Kučvaļsku un Priedulēnu neiekļauj LOV A sastāvā
17 gadus vecās Angelīnas Kučvaļskas ceturtā vieta Eiropas čempionātā nebija pietiekami panākumi, lai iekļūtu LOV A vienības sastāvā.
Citi sporta veidi
2016. gada 21. aprīlis, 17:05

Talantīgās sportistes Kučvaļsku un Priedulēnu neiekļauj LOV A sastāvā

Jauns.lv

Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) dalībnieku sapulce trešdien vērtēja ziemas sporta veidu atlētu sasniegumus aizvadītajā sezonā un pirmsolimpiskajai 2016./2017.gada sezonai A sastāvā apstiprināja 16 sportistus, kuru vidū nav iekļuvusi šosezon labus panākumus guvusī daiļslidotāja Angelīna Kučvaļska.

A sastāvā iekļauti 16 sportisti - Martins un Tomass Dukuri (skeletons), Andrejs Rastorgujevs (biatlons), Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste, Jānis Strenga, Uģis Žaļims un Intars Dambis (bobslejs), Andris un Juris Šici, Elīza Cauce, Inārs Kivlenieks un Artūrs Dārznieks (kamaniņu sports), Roberto Puķītis (šorttreks) un Haralds Silovs (ātrslidošana).

Finansējuma apjoms sportista treniņu darba un sacensību atbalstam paredzēts līdz 15 950 eiro.

Pašlaik 17 gadus vecā Kučvaļska šosezon Eiropas čempionātā pieaugušajiem negaidīti izcīnīja augsto ceturto vietu, pasaules čempionātā junioriem viņa ieņēma septīto vietu, bet pasaules čempionātā pieaugušajiem viņa ieņēma 15.vietu.

Tomēr Kučvaļska apstiprināta B sastāvā, kur sportistiem tiek atvēlēts mazāks finansiālais atbalsts nekā A sastāvā, jo LOV kritēriji nosaka, ka, lai tiktu A sastāvā, Eiropas čempionātā ir jāiekļūst labāko trijniekā, bet pasaules čempionātā pieaugušajiem jātiek starp astoņiem labākajiem, informēja vienībā.

Tiesa, nosakot sastāvus, veikti arī daži izņēmumi, jo A sastāvā iekļauti Rastorgujevs un Puķītis, kuri šosezon kritērijus neizpildīja. LOV, izvērtējot viņu sniegumu, tomēr lēma, ka abi paliek A sastāvā, jo Rastorgujevs ar savu sniegumu Pasaules kausa posmos un pasaules čempionātā apliecinājis, ka ir elites līmeņa sportists, savukārt Puķītim sezonas pirmajā pusē startēt liedza trauma, bet LOV prakse šādos gadījumos paredz, ka sportists tiek paturēts A grupā un viņam tiek dota iespēja nākamajā sezonā sevi apliecināt.

Kopumā LOV sastāvos apstiprināja deviņu sporta veidu 53 pārstāvjus.

Sastāvos iekļauti sportisti, kuri bija izpildījuši LOV atlases kritērijus 2015./2016.gada sacensību sezonā vai arī tika iekļauti ar atsevišķu lēmumu pēc Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ziemas sporta veidu komisijas un LOK Izpildkomitejas rekomendācijām.

Kā norādīja LOV valdes priekšsēdētājs Einars Fogelis, tika rūpīgi izvērtēti visi ziemas sporta veidu federāciju iesniegtie potenciālie kandidāti, kuri gatavojas 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm un ir rasta iespēja sniegt finansiālu un medicīnisku atbalstu lielākam sportistu skaitam kā iepriekš, kas ir ļoti svarīgi pirmsolimpiskajā sezonā.

B sastāvā apstiprināti 17 sportisti - Lelde Priedulēna (skeletons), Baiba Bendika (biatlons), Oskars Ķibermanis, Vairis Leiboms, Helvijs Lūsis, Raivis Zīrups, Matīss Miknis un Jānis Jansons (visi - bobslejs), Angelīna Kučvaļska un Deniss Vasiļjevs (daiļslidošana), Oskars Gudramovičs, Pēteris Kalniņš, Riks Kristens Rozītis un Kristers Aparjods (visi - kamaniņu sports), Kristaps Zvejnieks (kalnu slēpošana), Artūrs Cukunde un Toms Petrusevičs (snovbords).

Finansējuma apjoms sportista treniņu darba un sacensību atbalstam paredzēts līdz 11 200 eiro.

Bendika, Zvejnieks un Cukunde arī nebija izpildījuši LOV B sastāva kritērijus, taču, izvērtējot viņu sniegumu, nolemts viņus iekļaut šajā sastāvā.

Tikmēr C sastāvā iekļauti deviņi sportisti - Ivo Šteinbergs, Paula Kristiāna Lāce, Krists Netlaus un Dārta Estere Zunte (skeletons), Diāna Ņikitina (daiļslidošana), Kendija Aparjode, Aksels Tupe, Edgars Karnītis un Anda Upīte (kamaniņu sports).

Finansējuma apjoms sportista treniņu darba un sacensību atbalstam paredzēts līdz 2 800 eiro.

Savukārt rezerves sastāvā tikuši 12 sportisti, kurus nosauca attiecīgo sporta veidu federācijas - Vladislavs Ņedaivodins un Ingus Deksnis (biatlons), Endija Lāsma Tērauda (skeletons), Dāvis Spriņģis un Mārtiņš Rūgums (bobslejs), Ulla Zirne un Kristaps Mauriņš (kamaniņu sports), Indulis Bikše un Raimo Vīgants (distanču slēpošana), Lelde Gasūna (kalnu slēpošana), Kārlis Krūzbergs, Roberts un Jānis Zvejnieks (šorttreks).

Finansējuma apjoms sportista treniņu darba un sacensību atbalstam paredzēts līdz 700 eiro.

Tuvākajā laikā LOV sadarbībā ar ziemas sporta veidu federācijām, treneriem un sportistiem slēgs līgumus, lai ar maiju varētu sākt finansēt atlētu gatavošanos pirmsolimpiskajai sacensību sezonai.

LETA/Foto: AFP/LETA