foto: EPA
Sensācija! Ostapenko pirmo reizi karjerā uzvar pasaules ranga līderi
Citi sporta veidi
2017. gada 28. septembris, 19:55

Sensācija! Ostapenko pirmo reizi karjerā uzvar pasaules ranga līderi

LETA

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko ceturtdien Uhaņas WTA "Premier" sērijas turnīra ceturtdaļfināla mačā pēc neveiksmīga sākuma ar 1-6, 6-3, 6-2 uzvarēja planētas pirmo raketi Garvinji Mugurusu no Spānijas, šo pretinieci pieveicot pirmo reizi karjerā.

Ostapenko šī ir jau astotā uzvara pēc kārtas.

Latvijas tenisiste par iekļūšanu Uhaņas turnīra pusfinālā nopelnījusi jau 350 WTA ranga punktus, bet nākamajā cīņā viņa mērosies spēkiem ar pasaules ranga 37.vietas īpašnieci Ešliju Bārtiju no Austrālijas, kura savā ceturtdaļfināla mačā ar 4-6, 7-6 (7:3), 7-6 (7:2) negaidīti uzvarēja planētas ceturto raketi Karolīnu Plīškovu no Čehijas.

Zīmīgi, ka Ostapenko savas karjeras laikā vēl nebija tikusies ar kādu no pasaules ranga pirmā trijnieka spēlētājām. Tādējādi viņa ar pirmo piegājienu spējusi pieveikt planētas pirmo raketi.

Šis mačs sākās ar līdzvērtīgu cīņu, tomēr pēc pirmajiem geimiem Mugurusa pārņēma iniciatīvu. Spānijas tenisiste ļoti veiksmīgi "atgrieza" Ostapenko servi, kas viņai ļāva lauzt Latvijas pārstāves servi trešajā, piektajā un septītajā geimā, uzvarot pirmo setu ar graujošo 6-1. Pirmajā setā Ostapenko neieguva nevienu breikbumbu.

Otrajā setā spēle jau ieguva citādu ritējumu, jo pirmajā geimā Ostapenko ieguva savas pirmās breikbumbas spēlē, tiekot uzreiz pie trim un izmantojot pirmo no tām. Tiesa, jau nākamajā geimā Mugurusa breiku atspēlēja, taču sekojošajā geimā Latvijas tenisiste vēlreiz lauza spēcīgās spānietes servi un pēc tam izvirzījās vadībā ar 3-1.

Ostapenko bija uzlabojusi savu servi, turklāt piektajā geimā viņa pēc grūtām izspēlēm ieguva kopumā trīs breikbumbas, tomēr nevienu no tām viņai neizdevās izmantot. Tikmēr Mugurusa bija atguvusi ritmu un sestajā geimā, laužot pretinieces servi, panāca izlīdzinājumu 3-3. Lai arī Spānijas sportiste bija šķietami atkal pārņēmusi iniciatīvu, cīņas turpinājums tik un tā bija spraigs, un Ostapenko nākamajā geimā atguva viena breika pārsvaru.

Tas jau Ostapenko ļāva justies pārliecinošāk par savu sniegumu. Grūtā cīņā nosargājot savu servi, jo Mugurusa tika pie divām breikbumbām, Latvijas tenisiste devītajā geimā skatāmā cīņā vēlreiz ieguva breiku un otro setu uzvarēja ar 6-3.

Tādējādi šī mača liktenis tika izšķirts trešajā - izšķirošajā - setā, ko Ostapenko iesāka neveiksmīgi, jo Mugurusa lauza viņas servi. Pēcāk spāniete izvirzījās vadībā ar 2-0, tomēr turpinājumā Latvijas tenisiste nebija apturama - viņa divas reizes lauza sāncenses servi un izvirzījās vadībā ar 4-2.

Mugurusa tā arī nespēja rast pretargumentus Ostapenko spēlei, jo Latvijas pirmā rakete uzvarēja arī nākamajos divos geimos. Līdz ar to viņa šo maču noslēdza ar sešiem uzvarētiem geimiem pēc kārtas.

Abu spēlētāju mačs Uhaņā beidzās krietni pāri pusnaktij pēc vietējā laika.

Nākamajā nedēļā Ostapenko būs vismaz pasaules ranga astotajā vietā, savukārt uzvara šajā turnīrā Latvijas tenisistei ļautu sasniegt pat pasaules ranga pirmo piecinieku.

No Latvijas tenisistiem pasaules pirmo raketi iepriekš bija spējis uzvarēt tikai Ernests Gulbis, kurš 2010.gadā pārspēja leģendāro šveicieti Rodžeru Federeru. Tikmēr valsts otrajai raketei Anastasijai Sevastovai ir divi panākumi pār tā brīža ranga trešo pozīciju, turklāt viens no tiem ir tieši pret Mugurusu - pērn ASV atklātajā čempionātā.

Tiesa, Mugurusas zaudējumu savā ziņā var uzskatīt par pašsaprotamu, jo no Uhaņas turnīra izstājušās visas galvenās favorītes, bet no pusfinālā iekļuvušajām Ostapenko ir vienīgā, kura ir izliktās spēlētājas statusā.

Zīmīgi, ka Ostapenko šosezon WTA tūrē ir visvairāk trīs setu mačus aizvadījusī tenisiste.

Pasaules ranga desmitā rakete Ostapenko aizvada ļoti veiksmīgu posmu, jo uzvarējusi astoņās spēlēs pēc kārtas, aizvadītajā nedēļā triumfējot Seulas WTA "International" sērijas turnīrā un tiekot pie sava otrā titula karjerā. Šī ir otrā garākā uzvaru sērija viņas profesionālajā karjerā. Tāpat Latvijas tenisiste praktiski nodrošinājusi sev dalību WTA sezonas noslēguma turnīrā "WTA Finals", kas oktobra beigās notiks Singapūrā.

Tikmēr Mugurusa trešo nedēļu ir planētas ranga līderes godā, galvgalī izvirzoties pēc ASV atklātā čempionāta, kurā viņa zaudēja jau astotdaļfinālā, taču pateicoties konkurentu neveiksmēm, pirmo reizi karjerā spēja sasniegt tādus augstumus.

Pēc Plīškovas zaudējuma ceturtdaļfinālā spāniete pasaules ranga pirmajā vietā būs arī nākamajā nedēļā.

Šī gada Francijas atklātā čempionāta uzvarētāja Ostapenko, kā arī šīs sezonas Vimbldonas čempionātā triumfējusī Mugurusa savā starpā līdz šim bija spēlējušas divas reizes, divus gadus pēc kārtas tiekoties Romas WTA "Premier" turnīrā. Pērn spāniete trešās kārtas cīņā bija labāka ar 6-1, 6-4, bet šogad otrajā kārtā Mugurusa izcīnīja uzvaru trīs setu mačā ar 2-6, 6-2, 6-1. Tobrīd spāniete bija ranga septītā rakete, bet Ostapenko atradās 50.pozīcijā.

Ostapenko, kura Uhaņas turnīrā izlikta ar astoto numuru, pirmajā kārtā bija brīva no cīņas, otrajā kārtā sīvā mačā ar 2-6, 7-5, 6-3 uzvarēja čehieti Barboru Strīcovu, kura ir planētas 25.rakete, bet trešajā kārtā ar 6-2, 3-6, 6-3 apspēlēja pērnā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni Moniku Puigu no Puertoriko.

Tikmēr Mugurusa, kurai turnīrā bija pirmais numurs, otrajā kārtā ar 6-4, 6-4 uzvarēja ukrainieti Ļesju Curenko, kura rangā noslēdz labāko piecdesmitnieku, bet pēc tam ar 6-2, 1-6, 6-4 pārspēja planētas 83.raketi Magdu Lineti no Polijas.

Mugurusas kontā ir divi "Grand Slam" tituli, jo pērn viņa uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, šogad "French Open" čempiones godu atdodot Ostapenko, bet jūlijā 23 gadus vecā spāniete palika nepārspēta Vimbldonas čempionātā, kurā 2015.gadā zaudēja finālspēlē.

Savā karjerā Mugurusa izcīnījusi piecus WTA turnīru uzvarētājas titulus, šosezon paliekot nepārspēta arī Sinsinati WTA "Premier" turnīrā, kamēr Ostapenko ir divi šādi tituli un abi gūti šosezon.

Mugurusa aizvadītajā nedēļā tika līdz Tokijas WTA "Premier" turnīra pusfinālam un šīs sacensības viņai bija pirmās kā ranga līderei. Uhaņā viņa pērn startēja neveiksmīgi, zaudējot jau pirmajā spēlē.

Vasarā Muguursa nespēja aizstāvēt pērn izcīnīto Francijas atklātā čempionāta uzvarētājas godu, tāpēc izslīdēja ārpus pasaules ranga labāko desmitnieka, taču tikai trīs mēnešus vēlāk viņa kļuva par planētas pirmo raketi.

Jaunākajā pasaules rangā Ostapenko šonedēļ saglabājusi desmito vietu, kamēr sezonas griezumā viņa ir augstajā septītajā pozīcijā. Pozīciju zemāk sezonas rangā ir britu tenisiste Džoanna Konta, bet devītajā vietā esošā francūziete Kristīna Mladenoviča, kas pēdējā laikā spēlē ļoti nesekmīgi, nopelnījusi jau par 1000 punktiem mazāk.

Jau vēstīts, ka Ostapenko otrdien atsauca dalību no dubultspēļu turnīra, kur viņai duetā ar rumānieti Soranu Kirstju bija iecerēta spēle pret vācietēm Monu Bartelu un Karīnu Vitheftu. Dalība tika atsaukta, jo Latvijas sportiste neesot jutusies labi pēc lielā karstumā aizvadītās spēles ar Strīcovu.

Ostapenko vasaras sākumā sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas viņai pasaules rangā ļāva pacelties līdz 12.pozīcijai. Jau tobrīd viņa kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Tomēr pēc tam, kad nesen tika sasniegta trešā kārta ASV atklātajā čempionātā, Ostapenko turpināja labot rekordus un kā pirmā Latvijas dāmu tenisiste vēsturē iekļuva WTA ranga desmitniekā. Šī ir otrā reize vēsturē, kad kāds Latvijas tenisists ir pasaules vienspēļu ranga labāko desmitniekā, jo 2014.gadā tur dažas nedēļas atradās Ernests Gulbis.

Pērn pēc ASV atklātā čempionāta Ostapenko palika bez uzvarām, zaudējot gada sešos pēdējos mačos, līdz ar to šogad tenisistei ir iespēja nostiprināties desmitniekā.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka ceturtdien Uhaņas turnīra dubultspēļu otro kārtu nepārvarēja Latvijas otrā rakete sieviešu tenisā Anastasija Sevastova, kura uetā ar horvātieti Donnu Vekiču ar rezultātu 1-6, 6-7 (4:7) zaudēja ar trešo numuru izliktajām tenisistēm Sanjai Mirzai no Indijas un ķīnietei Šuai Penai.

Jau vēstīts, ka pirmajā kārtā Sevastova un Vekiča ar 2-6, 7-6 (7:4), 10:6 pieveica Kiki Bertensu no Nīderlandes un Jūliju Gērgesu no Vācijas.

Otrās kārtas sasniegšana Sevastovai deva 105 WTA dubultspēļu ranga punktus.

Jau vēstīts, ka Sevastova Uhaņas vienspēļu turnīra pirmajā kārtā svētdien ar 4-6, 2-6 zaudēja Jekaterinai Makarovai no Krievijas.