foto: Ieva Lūka/LETA
Pasaules 148. spēcīgākā futbola izlase nosaukusi kandidātus spēlēm pret Fēru salām un Andoru
Vladislavs Gabovs atgriezies Latvijas izlases kandidātu sarakstā un mēģinās palīdzēt izlasei pakāpties FIFA rangā.
Futbols
2017. gada 28. septembris, 13:52

Pasaules 148. spēcīgākā futbola izlase nosaukusi kandidātus spēlēm pret Fēru salām un Andoru

LETA

Aizsargs Vladislavs Gabovs, naturalizētais argentīniešu pussargs Kristians Damians Torress, kā arī uzbrucēji Eduards Višņakovs un Roberts Uldriķis atgriezušies Latvijas futbola izlases kandidātu sarakstā pirms 2018.gada Pasaules kausa (PK) kvalifikācijas noslēdzošajām spēlēm pret Fēru salām un Andoru.

"Liepāja"/"Mogo" pussargs Torress, kurš pērn ieguva Latvijas pilsoņa pasi, palīdzēja Latvijas izlasei Pasaules kausa kvalifikācijas cikla pirmajā spēlē, bet pēc tam netika izsaukts. Savukārt Eduardam Višņakovam šī ir atgriešanās izlasē pēc vairāk kā divu gadu pārtraukuma.

Tikmēr Uldriķis pirmo izsaukumu saņēma pirms jūnijā paredzētajām spēlēm, bet uz iepriekšējiem diviem mačiem viņš netika izsaukts. Savukārt Gabovs, kurš spēlē Kiprā, iepriekšējo reizi kandidātu sarakstā bija šogad pavasarī.

Līdz ar E.Višņakova un Uldriķa izsaukšana "SynotTip" Latvijas futbola virslīgas komanda RFS nacionālajā izlasē būs pārstāvēta ar septiņiem futbolistiem.

Komanda vienkopus uz treniņnometni sapulcēsies pirmdien, 2.oktobrī. Piecas dienas vēlāk Latvijas izlase Touršhavnā spēkosies ar Fēru salām, bet 10.oktobrī noslēgs kvalifikācijas ciklu, savā laukumā duelējoties ar Andoru.

"Pirmdien sāksim gatavoties abām spēlēm. Šie mači mums būs ļoti atbildīgi. Uzdevums ir uzvarēt. Uzskatu, ka ļoti svarīga ir pārliecība par saviem spēkiem. Pret Ungāriju bija laba komandas spēle, daudz kustības, augsta līmeņa pašatdeve. Bija kļūdas gan uzbrukumā, gan aizsardzībā. Esmu apmierināts ar pašatdevi. Bijām aktīvi visas 90 minūtes, neskatoties uz pretinieka spiedienu. Bija vēlme iesist vārtus un izdevās izveidot dažus momentus. Savukārt mačā pret Šveici ielaidām ātrus vārtus un augstā pretinieku klase ietekmēja spēle, rezultāts tāpēc bija likumsakarīgs," pēc kandidātu paziņošanas stāstīja valstsvienības galvenais treneris Aleksandrs Starkovs.

Viņš ir pārliecināts, ka rotācijas izlases kandidātu sarakstā nāks tikai par labu.

"Jaunie spēlētāji ne tikai atnes ko jaunu, bet arī pastiprina konkurenci. Ceru uz jaunajiem un ticu viņiem, paļaujos arī uz pieredzējušajim spēlētājiem. Mums būs atbildīgas spēles, pretinieki šajā ciklā spēlē ļoti labi. Fēru salas ir sabalansēta un saspēlēta komanda. Darīsim visu, lai uzvarētu abus mačus. Lai mums tas izdotos, mums katram jāparāda savs maksimums. Mums ir jānoskaņojas, daudz jākustina bumba, nedrīkstam žēlot sevi uzbrukumā un aizsardzībā. Tad veiksme būs ar mums. Neveiksmīgos brīžos, kāds ir šobrīd, mums ir mazāk jārunā, bet vairāk jādara. Jau runāju ar spēlētajiem, ka līdzjutējiem jābūt apmierinātiem ar mūsu spēli," skaidroja Starkovs.

Valstsvienībai arī šoreiz nepalīdzēs Vācijas futbola bundeslīgas kluba "Koln" uzbrucējs Artjoms Rudņevs.

"Viss ir atkarīgs no paša Rudņeva. Viņš izlasē nav dažādu iemeslu dēļ, turklāt nespēlē arī kluba, netiek pat uz soliņa," atklāja Starkovs.

Tāpat nav izsaukts "Liepāja"/"Mogo" uzbrukuma līderis Artūrs Karašausks, kuram bija spilgta sezonas pirmā puse. Karašausks, atzīmējot vārtu guvumus, rāda žestu, ka gaida zvanu no Starkova.

"Kuru izsaukt, ir mana un asistentu izvēle. Visus kandidātus apspriežam nopietni, bet es pieņemu gala lēmumu. Es dodu iespēju izlasē sevi parādīt citiem spēlētajiem. Ar Artūru neesmu runājis, bet tā ir ar daudziem citiem futbolistiem. Karašauska žests ir lēts," atzīmēja Starkovs.

Salīdzinot ar iepriekšējām spēlēm, kandidātu sarakstā nav pussargu Edgara Vardanjana un Eduarda Tīdenberga, kā arī Polijā spēlējošo uzbrucēju Vladislava Gutkovska un Denisa Rakela. Tāpat traumas dēļ nevarēs palīdzēt pussargs Aleksandrs Cauņa.

"Pirms mēneša Cauņa bija tuvāk izlasei nekā tagad. Pēc tam viņam diemžēl sākās problēmas ar veselību. Gutkovskis un Rakels nav izsaukti tāpēc, ka vēlējāmies dot iespēju citiem spēlētājiem. Tomēr gribu atgādināt, ka durvis atvērtas ir visiem futbolistiem," teica Starkovs.

Iepriekšējā sasaukumā Latvijas futbolisti vispirms viesos ar 1:3 zaudēja Ungārijai, bet pēc tam savā laukumā ar 0:3 atzina Šveices pārākumu.

"Trenējamies, lai mums būtu 20 sitieni spēlē. Skaidrs, ka Šveice un Ungārija ir spēcīgi pretinieki. Centāmies spēlēt aktīvi. Esmu pārliecināts, ka ejam pareizajā virzienā. Pret Fēru salām un Andoru centīsimies būt aktīvi un meklēt veiksmi pie pretinieku vārtiem," uzsvēra Starkovs.

Jau ilgāku laiku tiek runāts par to, ka izlases kapteinis Kaspars Gorkšs grasās noslēgt karjeru un nākamgad kandidēt uz Latvijas Futbola federācijas prezidenta amatu.

"Gorkšs ir cilvēks, kurš spēj dot komandai pārliecību pār saviem spēkiem. Par nākamo ciklu daudz kas būs atkarīgs no paša Kaspara, ko viņš izlems darīt tālāk," teica Starkovs.

Kopumā Latvijas izlase piedzīvojusi zaudējumus jau deviņos mačos pēc kārtas, kas Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) pasaules rangā licis nokrist līdz rekordzemajai 148.vietai. Pavasarī pie valstsvienības stūres atgriezās Starkovs, kurš nomainīja Marianu Paharu, taču arī viņa vadībā vienība cietusi jau četras neveiksmes pēc kārtas.

Latvijas futbolisti kvalifikācijas ciklu iesāka ar 1:0 uzvaru viesos pār Andoru, kam sekoja divi zaudējumi savā laukumā Fēru salām un Ungārijai, abām izlasēm piekāpjoties ar 0:2. Nākamajā mačā viesos ar 1:4 tika atzīts Eiropas čempiones Portugāles pārākums, bet šogad pretinieku laukumā ciests zaudējums ar 0:1 Šveicei. Jau Starkova vadībā jūnija sākumā savā laukumā ar 0:3 tika zaudēts Portugālei, bet pēc tam augusta un septembra mijā viesos ar 1:3 tika atzīts Ungārijas pārākums, bet pēc tam mājās ar 0:3 zaudēts arī Šveicei.

Pasaules kausa kvalifikācijas B apakšgrupā līdere ar 24 punktiem astoņos mačos ir Šveice, kurai ar 21 punktu seko Portugāle. Attiecīgi desmit un astoņi punkti ir Ungārijai un Fēru salām, kamēr Andorai četri punkti, bet turnīra tabulu ar trim punktiem noslēdz Latvija.

2018.gada Pasaules kausa finālturnīrs norisināsies Krievijā. No Eiropas zonas deviņu apakšgrupu uzvarētāji uzreiz tiks pie ceļazīmēm uz finālturnīru, bet astoņas labākās otro vietu ieguvējas izslēgšanas spēlēs noskaidros vēl četras finālturnīra dalībnieces.

Nākamgad Latvijas izlase piedalīsies Eiropas Futbola federāciju asociācija (UEFA) jaunizveidotajā Nāciju līgā, kur spēlēs vājākajā divīzijā. Turnīrs sāksies nākamā gada 6.septembrī, kā rezultātā vairums pārbaudes spēļu tiks aizstāti ar gana nozīmīgiem mačiem starp sava kontinenta valstsvienībām.

Nāciju līga nedaudz ietekmēs arī 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikāciju, kas līdz ar to sāksies 2018.gada martā nevis septembrī. Šoreiz finālturnīrs ar 24 dalībniecēm notiks uzreiz 13 valstīs, tāpēc neviena no rīkotājvalstīm nesaņemts automātisku ceļazīmi.

Latvijas futbola izlases kandidāti spēlēm ar Fēru salām un Andorā:

vārtsargi - Andris Vaņins ("Zurich", Šveice), Pāvels Šteinbors (Gdiņas "Arka", Polija), Kaspars Ikstens ("Jelgava");

aizsargi - Kaspars Gorkšs ("Riga"), Gints Freimanis, ("Jelgava"), Ņikita Koļesovs ("Ventspils"), Aleksandrs Solovjovs, Kaspars Dubra, Roberts Savaļnieks (visi - RFS), Vitālijs Maksimenko (Ņidzicas "Termalica", Polija), Vladislavs Gabovs ("Pafos", Kipra);

pussargi - Oļegs Laizāns ("Riga"), Gļebs Kļuškins ("Jelgava"), Aleksejs Višņakovs, Daniils Ulimbaševs (abi - RFS), Jevgēņijs Kazačoks (Jūrmalas "Spartaks"), Dāvis Indrāns ("Metta"/"Latvijas Universitāte"), Igors Tarasovs (Vroclavas "Šlask", Polija), Kristians Damians Torress ("Liepāja"/"Mogo");

uzbrucēji - Dāvis Ikaunieks (Jihlavas "Vysočina", Čehija), Valērijs Šabala (Belsko-Bjalas "Podbeskidzie", Polija), Eduards Višņakovs, Roberts Uldriķis - (abi - RFS).