foto: AFP/Scanpix/LETA
Ostapenko uzvar olimpisko čempioni un sasniedz Uhaņas turnīra ceturtdaļfinālu
Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko.
Citi sporta veidi
2017. gada 27. septembris, 13:05

Ostapenko uzvar olimpisko čempioni un sasniedz Uhaņas turnīra ceturtdaļfinālu

LETA

Latvijas vadošā tenisiste Aļona Ostapenko trešdien Uhaņas WTA "Premier" sērijas turnīra trešajā kārtā ar 6-2, 3-6, 6-3 apspēlēja pērnā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni Moniku Puigu no Puertoriko un sasniedza sacensību ceturtdaļfinālu, kurā tiksies ar planētas pirmo raketi Garvinji Mugurusu no Spānijas.

Par ceturtdaļfināla sasniegšanu Ostapenko nopelnīja 190 WTA ranga punktus, bet visu sīvāko konkurenšu neveiksmes šā turnīra pirmajās divās kārtās ļāvušas tikpat kā garantēt ceļazīmi uz "WTA Finals" sacensībām.

Turnīra ceturtdaļfinālā Ostapenko sacentīsies pret šī gada Vimbldonas čempionāta uzvarētāju Mugurusu, kura trešajā kārtā ar 6-2, 1-6, 6-4 pārspēja planētas 83.raketi Magdu Lineti no Polijas.

Ostapenko ar Mugurusu līdzšinējā karjerā tikusies divas reizes, abos mačos ciešot zaudējumus.

"Viņa spēlē ļoti labi, nupat ieguva titulu. Viņa ir jauna, ļoti motivēta, bet atdošu visus spēkus, lai radītu cīņu," par tikšanos ar Ostapenko teica Mugurusa.

Ostapenko maču pret Puigu aizvadīja sev ierasti agresīvajā stilā, kas viņai jau pirmajā geimā ļāva lauzt pretinieces servi. Lai arī jau nākamajā geimā pie breikbumbas tika Puertoriko tenisiste, viņa to neizmantoja. Latvijas sportistes sniegums kopumā bija ļoti pārliecinošs, kamēr Puigai vien retu reizi izdevās rast kādu pretargumentu sāncenses spēlei, regulāri izspēlēs uzvarot vien pēc Ostapenko kļūdas. Latvijas pirmā rakete piektajā geimā vēlreiz ieguva breiku un pēcāk izvirzījās vadībā ar 5-1.

Savukārt turpinājumā tenisistes apmainījās uzvarētiem geimiem pie savām servēm, kas Ostapenko pirmo setu ļāva uzvarēt ar 6-2.

Otrais sets aizritēja jau citādākā gultnē. Tas iesākās līdzvērtīgi, bet pēc trešā geima Puiga pieprasīja medicīnisko pārtraukumu, jo viņai bija problēmas ar ceļgalu. Pēcāk Puertoriko tenisistes spēle bija aktivizējusies un viņa sāka spēlēt labāk, kamēr Ostapenko bija zaudējusi ritmu un pieļāva kļūdas. Ceturtajā un sestajā geimā Puiga ļoti pārliecinoši lauza Latvijas tenisistes servi un izvirzījās vadībā jau ar 5-1.

Mača turpinājumā Ostapenko centās kļūt agresīvāka, kas arī vainagojās panākumiem, jo smagā septītajā geimā viņa kopumā tika pie četrām breikbumbām un atspēlēja vienu setbumbu, noslēgumā tiekot pie breika. Lai arī Latvijas tenisiste pēc tam nosargāja savu servi, pēcāk to pašu paveica arī Puiga un otrajā setā uzvarēja ar 6-3.

Līdz ar to mača liktenis tika izšķirts trešajā setā. Ostapenko pēc gana sekmīga otrā seta noslēguma bija atguvusi savu ritmu, bet pirmajos geimos spēlētājas prata nosargāt savas serves. Tomēr pēc tam Latvijas tenisiste pārņēma iniciatīvu, jo viņa ceturtajā un sestajā geimā lauza Puigas servi un izvirzījās vadībā ar 5-1. Līdz ar to Ostapenko varēja servēt par uzvaru šajā spēlē

Tiesa, tas sagādāja pamatīgas grūtības, jo septītajā geimā pie savas serves tika zaudēts "tīri", negūstot ne punkta. Arī nākamajā geimā Ostapenko nonāca iedzinējos ar 0:40, atspēlēja divus punktus, taču nespēja nobreikot pretinieci, kas Puigai ļāva pietuvoties rezultātā - 5-3. Devītajā geimā Puiga bija tuvu tam, lai turpinātu uzņemto kursu, taču Ostapenko atspēlēja divas breikbumbas, vēlāk tiekot pie mačbumbas, kuru realizēja un svinēja panākumu setā ar 6-3, iekļūdama turnīra ceturtdaļfinālā.

Zīmīgi, ka Puigai trešdien ir 24.dzimšanas diena.

Jau vēstīts, ka pasaules ranga desmitā rakete Ostapenko aizvada ļoti veiksmīgu posmu, jo ir uzvarējusi septiņās spēlēs pēc kārtas, aizvadītajā nedēļā triumfējot Seulas WTA "International" sērijas turnīrā un tiekot pie sava otrā titula karjerā. Tāpat Latvijas tenisiste praktiski nodrošinājusi sev dalību WTA sezonas noslēguma turnīrā "WTA Finals", kas oktobra beigās notiks Singapūrā.

Ostapenko otrdien Uhaņas turnīra otrās kārtas cīņā sīvā mačā ar 2-6, 7-5, 6-3 uzvarēja čehieti Barboru Strīcovu.

Tikmēr ranga 77.rakete Puiga turnīru sāka vēl no kvalifikācijas, kamēr pamatsacensībās pirmajā kārtā ar 6-0, 6-7 (0:7), 6-4 uzvarēja vācieti Monu Bartelu (WTA 49.), bet otrajā kārtā ar 4-6, 6-3, 6-4 bija pārāka pār ķīnieti Šuai Penu (WTA 24.).

Ostapenko un Puiga savā starpā tikušās trīs reizes un visos trīs mačos uzvarējusi Latvijas tenisiste. Pērn Ostapenko ar 6-1, 6-1 sagrāva pretinieci Romas WTA "Premier" otrajā kārtā, toreiz gūstot vien otro uzvaru WTA pamatturnīros uz māla seguma laukumiem. Tikmēr šosezon Francijas atklātajā čempionātā, kurā vēlāk Ostapenko sensacionāli triumfēja, viņa otrās kārtas cīņā bija pārāka ar 6-3, 6-2.

Jaunākajā pasaules rangā Ostapenko šonedēļ saglabājusi desmito vietu, kamēr sezonas griezumā viņa ir augstajā septītajā pozīcijā. Pozīciju zemāk sezonas rangā ir britu tenisiste Džoanna Konta, bet devītajā vietā esošā francūziete Kristīna Mladenoviča, kas pēdējā laikā spēlē ļoti nesekmīgi, nopelnījusi jau par 1000 punktiem mazāk.

Ostapenko pirmā kārta Uhaņas turnīrā bija brīva. Šīs sacensības Latvijas pārstāve sagaidīja labā noskaņojumā, jo svētdien viņa triumfēja Seulas WTA "International" turnīrā, kas gan nav tik prestižs kā cīņas Uhaņā. Seulā gūtais panākums pēc šī gada uzvaras Francijas atklātajā čempionātā ir Ostapenko otrais tituls karjerā.

Puiga pērn negaidīti triumfēja Riodežaneiro Olimpiādē, kļūstot par pirmo savas valsts zelta medaļnieci olimpiskajās spēlēs, kā arī izcīnot savu lielāko panākumu līdzšinējā karjerā. Pēc tam ar tik spilgtu sniegumu viņa nav izcēlusies. Pērn septembrī Puiga sasniedza savu karjeras rekordu WTA rangā, ieņemot 27.vietu, bet šosezon 23 gadus vecajai tenisistei labākais sniegums izdevies Dohas "Premier" turnīrā, kur viņa sasniedza pusfinālu, kā arī tika līdz Akapulko "International" turnīra ceturtdaļfinālam. Pēc tam Puiga nevienā no turnīriem pamatsacensībās ilgstoši nebija guvusi vairāk par vienu uzvaru, zaudējot arī Vimbldonas un ASV atklātā čempionāta pirmajās kārtās, taču šo sēriju tagad pārtraucot Uhaņā.

Puiga savas karjeras laikā pasaules ranga pirmā desmitnieka spēlētājas uzvarējusi trīs reizes. Noslēdzošie divi no šiem panākumiem gūti pagājušajā gadā Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kad viņa pārspēja tā brīža pasaules ranga vicelīderi Angeliku Kerberi no Vācijas un spānieti Garvinji Mugurusu, kura tobrīd bija ceturtajā vietā.

Savu pirmo WTA titulu karjerā Puiga izcīnīja 2014.gadā Strasbūrā, spēlējot uz māla seguma, kam pērn sekoja sensacionālais triumfs olimpiskajās spēlēs.

Jau vēstīts, ka Ostapenko otrdien atsauca dalību no dubultspēļu turnīra, kur viņai duetā ar rumānieti Soranu Kirstju bija iecerēta spēle pret vācietēm Monu Bartleu un Karīnu Vitheftu. Tas notika, jo Latvijas sportiste neesot jutusies labi pēc lielā karstumā aizvadītās spēles ar Strīcovu.

Ostapenko vasaras sākumā sagādāja vienu no Latvijas sporta visu laiku lielākajām sensācijām un uzvarēja Francijas atklātajā čempionātā, kas viņai pasaules rangā ļāva pacelties līdz 12.pozīcijai. Jau tobrīd viņa kļuva par Latvijas rekordisti WTA rangā, jo Larisa Neilande karjerā vienspēļu rangā spēja pakāpties līdz 13.pozīcijai.

Tomēr pēc tam, kad nesen tika sasniegta trešā kārta ASV atklātajā čempionātā, Ostapenko turpināja labot rekordus un kā pirmā Latvijas dāmu tenisiste vēsturē iekļuva WTA ranga desmitniekā. Šī ir otrā reize vēsturē, kad kāds Latvijas tenisists ir pasaules vienspēļu ranga labāko desmitniekā, jo 2014.gadā tur dažas nedēļas atradās Ernests Gulbis.

Pērn pēc ASV atklātā čempionāta Ostapenko palika bez uzvarām, zaudējot gada sešos pēdējos mačos, līdz ar to šogad tenisistei ir iespēja nostiprināties desmitniekā.

Dubultspēļu pirmās kārtas cīņu otrdien aizvadīja Anastasija Sevastova, kura spēlē kopā ar horvātieti Donnu Vekiču, abām ar 2-6, 7-6 (7:4), 10:6 pieveicot Kiki Bertensu no Nīderlandes un Jūliju Gērgesu no Vācijas.

Pirmās kārtas pārvarēšana Sevastovai devusi 105 WTA dubultspēļu ranga punktus.

Otrajā kārtā Sevastovai un Vekičai trešdien pretī stāsies ar trešo numuru izliktās Sanja Mirza no Indijas un ķīniete Šuai Pena, kurām pirmā kārta bija brīva.

Jau vēstīts, ka Sevastova Uhaņas vienspēļu turnīra pirmajā kārtā svētdien ar 4-6, 2-6 zaudēja Jekaterinai Makarovai no Krievijas.