foto: LETA
Latvijas basketbolisti nervozā cīņā gūst svarīgu uzvaru pār Turciju
Eiropas čempionāta finālturnīra spēle basketbolā starp Latvijas un Turcijas valstvienībām ''Ulker'' arēnā Stambulā.
Basketbols
2017. gada 7. septembris, 22:45

Latvijas basketbolisti nervozā cīņā gūst svarīgu uzvaru pār Turciju

LETA

Latvijas basketbola izlase ceturtdien Stambulā smagā un nervozā Eiropas čempionāta D apakšgrupas noslēdzošajā cīņā ar 89:79 (24:22, 23:16, 22:25, 20:16) uzvarēja mājinieci Turciju, līdz ar to astotdaļfināla pretiniekos iegūstot parocīgo Melnkalni, izvaroties no tikšanās ar favorīti Spāniju.

Latvijas basketbolisti stājas pretī Turcijas izlasei

Latvijas basketbolisti stājas pretī Turcijas izlasei

gallery icon
31

Latvijas izlase tika pie ceturtā panākuma piecos mačos, pirmo reizi Eiropas čempionātu finālturnīros izcīnot četras uzvaras pēc kārtas.

Līdz ar to Latvija D apakšgrupas turnīrā ieņēma otro vietu aiz Serbijas, kamēr Melnkalne C apakšgrupā palika trešā. Zaudējot turkiem, Ainara Bagatska trenētā komanda grupā būtu ceturtā, tādā gadījumā tiekot uz spēcīgo Spāniju.

Tikmēr Latvijas un Melnkalnes spēles uzvarētāja ceturtdaļfinālā tiksies ar Slovēnijas un Ukrainas astotdaļfināla uzvarētāju.

Latvijas izlasē kārtējo rezultatīvo spēli nodemonstrēja Kristaps Porziņģis, kurš guva 28 punktus, savukārt labāko maču šajā turnīrā aizvadīja komandas kapteinis Jānis Blūms, kurš iemeta 17 punktus, realizējot piecus no astoņiem tālmetieniem. Vēl deviņus punktus pievienoja Dāvis Bertāns, bet viņa vecākais brālis Dairis iemeta astoņus punktus.

Tikmēr Turcijas izlasē neapturams bija jaunais talants Džedi Osmans, kurš izcēlās ar 24 punktiem, bet Melihs Mahmutoglu pievienoja 19 punktus.

Cīņas otrajā pusē Latvijas izlasei nevarēja palīdzēt pamata saspēles vadītājs Jānis Strēlnieks, kurš devās uz ģērbtuvēm.

Spēle aizritēja nervozā atmosfērā, kurā Latvijas izlase praktiski visu laiku bija vadībā, taču ne uz brīdi nevarēja uzelpot, jo turki ik pa laikam ar precīziem tālmetieniem saglabāja cerības uz izglābšanos. Sākot no otrā puslaika, ļoti pamanāmi bija arī tiesneši, kuri piezīmes piešķīra arī strīdīgās epizodēs.

Latvijas basketbolisti pēc puslaika bija vadībā ar 47:38, bet trešajā ceturtdaļā pārsvars bija arī 68:54. Pēc tam gan turki saņēmās un pirms pēdējās ceturtdaļas Latvijas pārsvars bija vien seši punkti (69:63), kurš pēdējā nogriežņa sākumā saruka līdz diviem. Tomēr spēles izskaņā Latvija nodemonstrēja aukstasinību, atjaunojot desmit punktu pārsvaru, to arī veiksmīgi saglabājot.

D apakšgrupas noslēgumā Serbijai, Latvijai un Krievijai bija pa četrām uzvarām piecās spēlēs, bet rēķinot savstarpējos rezultātus pirmā bija Serbija, kamēr Krievija ieņēma trešo vietu. Turcija tika pie divām uzvarām trīs spēlēs, kamēr Beļģija čempionātu noslēdza ar vienu uzvaru, bet Lielbritānija ar piecām neveiksmēm.

Latvijas izlasei nākamā spēle būs svētdien, kad astotdaļfinālā būs jātiekas ar Melnkalni, kura apakšgrupu turnīru noslēdza ar 86:69 (24:19, 18:11, 24:23, 20:16) pārspējot Rumāniju, tiekot pie trešā panākuma piecos mačos.

Pēc pēdējiem diviem mačiem ir zināmi visi astotdaļfinālu pāri. Sestdien Vācija tiksies ar Franciju, Slovēnija ar Ukrainu, Lietuva ar Grieķiju un Somija ar Itāliju, bet svētdien Latvija mērosies spēkiem ar Melnkalni, Serbija spēlēs ar Ungāriju, Spānija ar Turciju, bet Horvātija ar Krieviju.

Spēli Latvijas izlase sāka tādā pat sastāvā kā iepriekšējo maču ar Krieviju, laukumā dodoties Jānim Strēlniekam, Dairim Bertānam, Timmam, Rolandam Šmitam un Porziņģim.

Cīņu Latvijas izlase sāka ļoti labi, pēc Porziņģa tālmetiena, Strēlnieka realizēta soda metiena un Šmita divpunktnieka panākot 6:0. Turpinājums gan nesekoja un Turcija, kurā līdera lomu uzņēmās Melihs Mahmutoglu, panāca izlīdzinājumu 8:8. Vēl pēc brīža Mahmutoglu ar tālmetienu vadībā jau vadībā izvirzīja mājiniekus, kamēr latviešu uzbrukumi noslēdzās ar neprecīziem metieniem, bez tam pēc viena no tādiem Timma netīšām ar roku sejā trāpīja Semiham Erdenam, izsaucot vietējās publikas sašutumu.

Ceturtdaļas vidū laukumā devās Jānis Blūms un Dāvis Bertāns, nomainot Šmitu un Dairi Bertānu. Uz brīdi, pēc Porziņģa diviem soda metieniem un Bertāna jaunākā divpunktu metiena, izdevās atgūt vadību 12:11, taču aizsardzībā atkal neizdevās noturēt Mahmutoglu, kurš turkiem guva vēl divus grozus pēc kārtas, viņu ar precīzu metienu atbalstot arī Džedi Osmanam. Atrauties mājiniekiem nebija lemts, jo ceturtdaļas beigās bija pamatīga uguņošana no trīspunktu līnijas. Vispirms skatītājus ar trejačiem apklusināja Dāvis Bertāns un Blūms, panākot 20:17 Latvijas labā, bet pēdējā minūtē ar tālmetieniem apmainījās Sinans Gilers un Timma, pēdējo grozu ar caurgājienu gūstot gan mājiniekiem, samazinot rezultātu līdz 22:24.

Arī otro spēles daļu Latvija sāka ar realizētu tālmetienu, izceļoties komandas kapteinim Blūmam, kurš pēc tam caurgājienā arī realizēja metienu ar kreiso roku. Savukārt pēc skaistas brāļu Bertānu saspēles un Dāvja "slam dunk" Latvija ieguva arī septiņu punktu pārsvaru 31:24, liekot pretiniekiem pieprasīt minūtes pārtraukumu.

Tas gan neko daudz nelīdzēja, jo Mārtiņš Meiers, kurš arī iesaistījās spēlē, kā arī Dāvis Bertāns ar vēl vienu "danku", panāca jau 35:26 Latvijas labā. Laukumā risinājās diezgan haotiska spēle, abām komandām steidzoties un pieļaujot kļūdas, taču aukstasinīgāki bija latvieši, kuri pretiniekus sodīja biežāk, pēc Porziņģa tālmetiena un pēcāk arī "slam dunk" trieciena pirmo reizi panākot desmit punktu pārsvaru - 40:30.

Turki atbildēja ar Osmana tālmetienu, taču neapturams bija Porziņģis, kurš vēl divas reizes trieca bumbu grozā no augšas, bet puslaika izskaņā patālu tālmetienu trāpīja Blūms, kurš aizvadīja savu labāko spēli šajā čempionātā, puslaikā Latvijai ejot vadībā ar 47:38.

Spēle atsākās ar šī mača rezultatīvāko vīru Mahmutoglu un Porziņģa sekmīgiem tālmetieniem, bet Latvijas izlases zvaigzne pie tā neapstājās, gūstot arī nākamos piecus Latvijas punktus, panākot jau 55:43 Latvijas labā. Tiesa, pirms tam strīdīgā situācijā, cenšoties pretiniekam atņemt bumbu, ceturto piezīmi nopelnīja Timma, kurš devās malā, bet vēl pēc brīža sitienu ar elkoni kakla rajonā saņēma Dāvis Bertāns, kurš arī tika nomainīts.

Turcija atbildēja ar Osmana tālmetienu un diviem soda metieniem, bet Latvijas izlasē pēc skaistas saspēles jau kārtējo "slam dunk" veica Porziņģis, kurš trešajā ceturtdaļā guva Latvijas izlases pirmos desmit punktus. Spēle turpinājās kā pa viļņiem un epizodē, kad Latvija vairākas reizes pie sava groza nespēja izcīnīt atlēkušo bumbu, Osmans ar trešo piegājienu trāpīja vēl vienu tālmetienu, uz ko ar to pašu atbildēja Blūms, panākot 62:50.

Latvijas izlase drīz vien savāca piezīmju normu, kas ļāva pretiniekiem nedaudz samazināt rezultātu, taču kārtējo reizi aukstasinīgs no trīspunktu līnijas bija Blūms, bet Meiers ar 2+1 gājienu panāca jau 68:54. Turcija atbildēja ar sešiem punktiem pēc kārtas, piedevām ceturto piezīmi saņēma Dāvis Bertāns. Arī atlikušajā laikā veiksmīgāki bija turki, kuri veica izrāvienu 9:1, samazinot starpību līdz sešiem punktiem.

Arī pēdējais spēles nogrieznis sākās mājinieku zīmē, kuri guva divus grozus pēc kārtas, bez tam savu piekto piezīmi nopelnīja arī Timma, kuram mačs līdz ar to bija beidzies. Latvijas gūto punktu skaitu pēc ilgāka pārtraukuma "izkustināja" Žanis Peiners, kurš realizēja divus "sodiņus", bet pēc tam trieca bumbu grozā no augšas. Savukārt pēc Daira Bertāna trejača līdz ar uzbrukuma laika beigām Latvija panāca 76:69.

Turki ķērās pie pēdējā salmiņa, tomēr Latvija darbojās aukstasinīgi, jo pēc Peinera un vecākā Bertāna soda metieniem atjaunoja desmit punktu pārsvaru 82:72. Tikmēr spēles beigās svarīgu grozu pievienoja arī Aigars Šķēle, kurš labi iejutās cīņā, iznīcinot arī pēdējās Turcijas cerības uz izglābšanos.

Vēl ceturtdien šajā grupā Serbija ar 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18) sagrāva Beļģiju, bet Krievija ar rezultātu 82:70 (23:16, 20:15, 18:23, 21:16) pieveica Lielbritāniju.

Tikmēr C apakšgrupā Spānija uzvarēja ar piecām uzvarām, Horvātijai bija četri, Melnkalnei trīs, Ungārijai divi panākumi, kamēr Čehija ar vienu uzvaru un Rumānija ar pieciem zaudējumiem tikapt spēlēs atvadījās no turnīra.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlase čempionāta ievadā piektdien līdzīgā cīņā ar rezultātu 82:92 piekāpās Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempionei Serbijai, turnīra otrajā mačā pārliecinoši ar 92:64 sagrāva Beļģiju, nākamajā cīņā ar 97:92 tika pārspēta Lielbritānija, bet otrdien latvieši otrajā puslaikā salauza Krievijas pretestību un svinēja uzvaru ar 84:69.

Savukārt turki čempionāta ievadā ar 73:76 zaudēja Krievijai, pēc tam ar 84:70 uzvarēja Lielbritāniju, pirmdien ar 74:80 zaudēja Serbijai, bet otrdien ar 78:65 uzveica Beļģiju.

Turkiem rezultatīvākais ar vidēji spēlē 16,0 punktiem un 5,0 atlēkušajām bumbām ir 22 gadus vecais Džedi Osmans, kurš šovasar pievienojās Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vicečempionei Klīvlendas "Cavaliers".

Tāpat NBA līgumu šovasar noslēdzis 20 gadus vecais Furkans Korkmazs, kurš pievienojās Fildelfijas "76ers" komandai. Zīmīgi, ka viņam šis ir jau otrais Eiropas čempionāts pieaugušajiem. Šovasar viņš pārstāvēja Turciju arī Eiropas U-20 čempionātā.

Visi 12 turku basketbolisti iepriekšējā sezonā spēlēja Turcijas čempionātā, turklāt Melihs Mahmutoglu un Barišs Herseks Stambulas "Fenerbahce" sastāvā tika kronēti par ULEB Eirolīgas čempioniem.

Eiropas čempionātā turkiem jāiztiek bez NBA kluba Atlantas "Hawks" spēka uzbrucēja Ersana Iljasova un Ņūorleānas "Pelicans" centra spēlētāja Emera Ašika, bet politisku iemeslu dēļ vieta izlasē liegta Oklahomasitijas "Thunder" spēka uzbrucējam Enesam Kanteram.

Latvijas izlase ar Turciju kopš 1992.gada tagad spēlējusi 11 reizes, izcīnot trīs uzvaras, kas gūtas tieši pēdējās savstarpējās spēlēs, tostarp 2013.gadā pārbaudes turnīrā Celjē (66:61) un 2015. gadā turnīrā Hamburgā (81:79). Oficiālos turnīros abas izlases tikušās četras reizes - 1999.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas divos mačos un 2001.gada finālturnīra atklāšanas mačā Ankarā Latvija cieta zaudējumus. Turki būs Latvijas valstsvienības pretinieki arī 2019.gada FIBA Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēs 23.novembrī viesos un 26.februārī Rīgā.

Turcijas basketbolisti tieši 2001.gadā Ankarā aizvadījuši savu līdz šim veiksmīgāko Eiropas čempionātu, kurā tika izcīnīts sudrabs. Pēc tam nākamajos turnīros tikai vienu reizi tika sasniegts ceturtdaļfināls - 2009.gadā, bet gadu vēlāk turki izcīnīja FIBA Pasaules kausa sudrabu.

Latvija uz Stambulu devusies optimālajā sastāvā, turklāt komandai palīdz abi NBA latviešu basketbolisti Kristaps Porziņģis un Dāvis Bertāns, kurš gan izlaida spēli pret Beļģiju, jo iedzīvojās pirksta traumā, tomēr svētdien jau trenējās.

Izlases rindās Eiropas čempionātos piektdien debitēja Porziņģis, Aigars Šķēle, Andrejs Gražulis un Rolands Šmits. Otrais starts ir Dāvim Bertānam, Jānim Timmam un Žanim Peineram, kamēr Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns un Mārtiņš Meiers finālturnīrā spēlē ceturto reizi.

Latvijas izlasē vispieredzējušākie basketbolisti Eiropas čempionātā ir Kristaps Janičenoks un vienības kapteinis Jānis Blūms. Pirmajam no viņiem šīs ir sestās kontinenta meistarsacīkstes, kamēr otrajam - jau septītās, kas ir rekords.

Tikmēr izlases stūrmanis Ainars Bagatskis piedalās jau savā astotajā Eiropas čempionāta finālturnīrā – viņš tur pa četrām reizēm būs startējis gan kā spēlētājs, gan kā treneris.

Gatavošanos Eiropas čempionāta finālturnīram Latvijas izlase uzsāka 17.jūlijā, turklāt jau pirmajā treniņā klāt bija arī Porziņģis, bet vēlāk komandai pievienojās Dairis Bertāns, Jānis Strēlnieks, Jānis Timma un Dāvis Bertāns. Ažiotāžu izsauca komandas galvenā trenera Ainara Bagatska lēmums uz nodarbībām neaicināt Kasparu Bērziņu un Rolandu Freimani, lai gan viņi bija iekļauti paplašinātajā kandidātu sarakstā. Tāpat izlasei nepievienoties nolēma saspēles vadītājs Ingus Jakovičs, kamēr centra spēlētājs Anžejs Pasečņiks, kuru šī gada NBA draftā izraudzījās Filadelfijas "76ers", neilgi pirms treniņu sākuma izvēlējās šovasar trenēties individuāli.

Vēl pirms tam no kandidēšanas uz izlasi bija atteicies arī "Olybet" Latvijas Basketbola līgas (LBL) aizvadītās sezonas finālsērijas vērtīgākais spēlētājs Mareks Mejeris.

Treniņnometnes laikā Bagatskim tikpat kā nenācās pašam atskaitīt kandidātus, jo to viņa vietā paveica savainojumi. Treniņnometnē Ventspilī traumu guva centra spēlētājs Klāvs Čavars, bet pārbaudes spēlē pret Somiju jau kārtējā ceļgala savainojumā iedzīvojās aizsargs Jānis Bērziņš.

Savukārt pirms pārbaudes mača ar Lietuvas izlasi muguras problēmās iedzīvojās Dāvis Lejasmeiers. Viņš bez Strēlnieka bija vienīgais spēlētājs komandā, kura pamatpozīcija ir tieši saspēles vadītājs. Priekšpēdējā sagatavošanās dienā Rīgā Bagatskis pateica "paldies" aizsargam Artūram Ausējam, kurš šovasar sevi izlasē apliecināja negaidīti labi, un Ojāram Siliņam, kuru gan bija piemeklējušas veselības likstas. Savukārt pēdējā treniņā, 28.augustā, kā noslēdzošais no valstsvienības tika atskaitīts centra spēlētājs Iļja Gromovs.

Sagatavošanās ciklā Latvijas izlase kopumā aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, no kurām viena bija neoficiāla. Šo maču laikā tika izcīnītas sešas uzvaras, turklāt pārbaudes cīņu cikls tika noslēgts uz pozitīvas nots - ar četriem panākumiem pēc kārtas, turklāt gana droši pārspēta arī principiālā pretiniece Lietuva. Tiesa, komanda sagatavošanās ciklā tikpat kā nebija optimālā sastāvā, jo spēlētājus piemeklēja dažādas veselības likstas, bet Porziņģis nedaudz vairāk par nedēļu izlaida, kad devās NBA misijā uz Dienvidāfrikas Republiku. Ņujorkas "Knicks" kluba basketbolists piedalījās tikai divās pārbaudes spēlēs pret Poliju un Lietuvu, jo sagatavošanās cikla noslēgumā ārstēja traumu.

Eiropas čempionātu Latvijas izlase aizvada Turcijas pilsētā Stambulā. D apakšgrupas mači norisinās "Ulker Sports Arena", kas uz basketbola spēlēm spēj uzņemt 13 800 skatītāju. Arī izslēgšanas mači norisināsies šajā pilsētā, taču citā arēnā - rietumpusē esošajā "Sinan Erdem Dome", kas ir nedaudz ietilpīgāka un gatava uzņemt līdz 16 000 cilvēku. Vēl maijā šajā arēnā norisinājās ULEB Eirolīgas finālčetrinieka sacensības, kur uzvaru izcīnīja Stambulas "Fenerbahce".

Katras apakšgrupas četras labākās izlases iekļūs astotdaļfinālā, ko Latvijas izlase kvalificēšanās gadījumā aizvadīs 10.septembrī. Pēc tam ceturtdaļfināli tiks aizvadīti 12. un 13.septembrī, bet pusfināli - 14. un 15.septembrī. Savukārt spēles par vietām notiks 17.septembrī.

Otro reizi pēc kārtas kontinenta meistarsacīkstes norisinās četrās valstīs. A apakšgrupa sacentās Somijas galvaspilsētā Helsinkos, kur bez mājinieku izlases spēlēja arī Polija, Grieķija, Francija, Islande un Slovēnija.

Savukārt B grupa savus mačus izspēlēja Izraēlas pilsētā Telavivā, savā starpā sacenšoties mājiniekiem, Ukrainai, Lietuvai, Gruzijai, Itālijai un Vācijai.

Tikmēr C grupā, kas mačus aizvada Rumānijas pilsētā Klužā-Napokā, sacenšas mājinieku izlase, Horvātija, Čehija, Spānija, Melnkalne un Ungārija.

Arī šo grupu komandas otrdien aizvadīs ceturtās kārtas mačus.

Latvijas izlase Eiropas meistarsacīkšu finālturnīrā piedalās 11.reizi pēc neatkarības atgūšanas. Iepriekšējās Eiropas meistarsacīkstes pirms diviem gadiem Latvijas izlase noslēdza astotajā vietā, ceturtdaļfinālu sasniedzot pirmoreiz kopš 2001.gada, kad sacensības notika tieši Stambulā, kur komanda aizvadīs apakšgrupu mačus un kur notiks arī izšķirošie mači.

Pēc 2001.gada Latvija piecos Eiropas čempionātos nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

Eiropas čempionātā basketbolā vistitulētākā komanda ir PSRS, kas par čempioni kļuvusi 14 reižu, bet tālāk ar astoņiem tituliem seko bijusī Dienvidslāvija. Savukārt pa trim zeltiem ir Spānijai un Lietuvai, bet Latvija līdz šim vienīgo reizi kontinenta meistarsacīkstēs triumfējusi pašā pirmajā turnīrā 1935.gadā.

Pirms diviem gadiem pie trešā titula vēsturē tika Spānija, kas finālā ar 80:63 apspēlēja Lietuvu, bet pie bronzas medaļām tika Francijas basketbolisti.

Šajā Eiropas čempionātā Latvija ir pārstāvēta arī starp tiesnešiem, jo uz turnīru nozīmēti latviešu soģi Arnis Ozols un Mārtiņš Kozlovskis.

Uz Latvijas izlases spēlēm Stambulā devusies arī aģentūras LETA komanda - sporta ziņu reportieris Almants Poikāns un fotoreportieris Edijs Pālens -, lai mūsu basketbolistu gaitām un citiem svarīgākajiem čempionāta notikumiem sekotu līdzi tieši no notikumu vietas.

Latvijas basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam:

Jānis Strēlnieks (Pirejas "Olympiacos", Grieķija), Dairis Bertāns (Milānas "EA7 Emporio Armani", Itālija), Jānis Blūms (Saragosas "Tecnyconta"), Žanis Peiners (Panevēžas "Lietkabelis", Lietuva), Aigars Šķēle ("Ventspils"), Kristaps Janičenoks ("VEF Rīga"), Andrejs Gražulis (Permas "Parma", Krievija), Jānis Timma ("Baskonia", Spānija), Rolands Šmits (Fuenlavradas "Montakit", Spānija), Kristaps Porziņģis (Ņujorkas "Knicks", NBA), Dāvis Bertāns (Sanantonio "Spurs", NBA), Mārtiņš Meiers (Kazaņas "Unics", Krievija);

Turcijas izlases sastāvs Eiropas čempionātā:

Džedi Osmans (Klīvlendas "Cavaliers", NBA), Dogušs Balbajs ("Anadolu Efes"), Furkans Korkmazs (Filadelfijas "76ers", NBA), Erkans Vejseloglu, Kenans Sipahi, Sertačs Šanli (visi - "Bešiktaš"), Furkans Aldemirs, Semihs Erdens (abi - "Dariššafaka Doguš"), Melihs Mahmutoglu, Barišs Herseks (abi - "Fenerbahce"), Sinans Gilers, Geksenins Keksals (abi - "Galatasaray").