foto: Reuters/Scanpix/LETA
Betmens paziņo, ka lēmums NHL spēlētājiem nespēlēt olimpiskajās spēlēs netiks mainīts
NHL komisārs Gerijs Betmens noliedz spekulācijas, ka NHL varētu mainīt savas domas.
Hokejs
2017. gada 30. maijs, 13:45

Betmens paziņo, ka lēmums NHL spēlētājiem nespēlēt olimpiskajās spēlēs netiks mainīts

LETA

Nacionālā hokeja līga (NHL) nemainīs savu lēmumu attiecībā uz hokejistu dalību 2018.gada Pjončhanas olimpiskajās spēlēs, atkārtoti uzsvēris NHL komisārs Gerijs Betmens.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

NHL vadība aprīļa sākumā oficiāli paziņoja, ka tās hokejisti nepiedalīsies nākamā gada Ziemas olimpiskajās spēlēs.

"Pirms sešām nedēļām skaidri pateicām, ka komandas nav ieinteresētas, lai hokejisti dotos uz Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Zinu, ka bijuši daudz komentāri no Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) prezidenta Renē Fāzela un NHL Spēlētāju asociācijas (NHLPA), kas teikusi, ka šis jautājums ir vēl atvērts. Tā nekad nav bijis un nav arī šobrīd," "Yahoo.com" citē Betmenu.

NHL komisārs, tiekoties ar IIHF un Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK), skaidri norādījis, ka klubu īpašnieki nevēlas februārī uz pāris nedēļām pārtraukt sezonu.

"Mēs neesam pret olimpiskajām spēlēm, mēs esam pret sezonas pārtraukšanu. Ja viņiem ir cits risinājums, kas ieinteresētu komandas, mēs klausīsimies. Mums nebija nekādu pārrunu. Mēs nekad nepārrunājām šo situāciju," skaidroja Betmens.

Novembrī "Sportsnet" ziņoja, ka līga piedāvājusi hokejistiem palaišanu uz 2018.gada olimpiskajām spēlēm, apmaiņā pret to, ka viņi piekristu pagarināt pašreiz spēkā esošo kolektīvo līgumu līdz 2025.gadam. Tiesa, Betmens noliedz, ka šajā jautājumā bijušas kādas konkrētas pārrunas.

"Tā nebija ne prasība, ne piedāvājums, bet gan vienkārši ieteikums - viens no pārrunu punktiem. Šī līguma termiņos varētu piedalīties divās olimpiskajās spēlēs, divos Pasaules kausos un divos Raidera kausos (nākotnē plānotā turnīrā, kurā Ziemeļamerikas hokejisti sacenstos pret Eiropas spēlētājiem). Varētu kopā veidot starptautisku biznesu un realizēt citas iniciatīvas. Varbūt šādā veidā izdotos pārliecināt komandas mainīt savu nostāju attiecībā uz dalību olimpiskajās spēlēs," uzsvēra Betmens.

Šo ideju noraidīja NHLPA, izpilddirektoram Donaldam Fēram Kanādas presei apgalvojot, ka "hokejisti un, galvenokārt valde, nav izrādījuši interesi par šo priekšlikumu".

NHL lēmums nelaist hokejistus uz Olimpiādi izpelnījies plašu kritiku spēlētāju vidū, kas jau mudina prognozēt, ka abām pusēm būs grūtības vienoties par jaunu kolektīvo līgumu. Pašreizējais līgums gan noslēgsies vien 2022.gadā.

NHL komisārs aprīlī viesojās 2022.gada olimpisko spēļu mājvietā Ķīnā, kur hokeja popularizēšanas nolūkos septembrī notiks divas pirmssezonas pārbaudes spēles starp Vankūveras "Canucks" un Losandželosas "Kings" komandām. Ķīnas sporta ministrs atklājis, ka valdība ir ieinteresēta attīstīt ziemas sporta veidus, tajā skaitā arī hokeju. Ķīna nākamo piecu gadu laikā plāno ziemas sporta veidos iesaistīt 300 miljonus ķīniešu.

Betmens paudis, ka Ķīnas vizītes laikā netika pārrunāta NHL hokejistu dalība 2022.gada olimpiskajās spēlēs, jo valdība vairāk koncentrējās uz ilgtermiņa attīstību.

"Tās nav tikai divas nedēļas 2022.gadā," uzsvēra Betmens.

NHL profesionāļi pirmo reizi Olimpiādē spēlēja 1998.gadā Nagano, pēc tam ik pēc četriem gadiem piedaloties arī olimpiskajos turnīros Soltleiksitijā, Turīnā, Vankūverā un Sočos.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tomēr tagad NHL vadība nav spējusi vienoties ar SOK un IIHF par finansiālajiem nosacījumiem. NHL vēlējās, lai SOK sedz hokejistu ceļošanas un apdrošināšanas izdevumus, kā arī, lai līga varētu izmantot olimpiskos simbolus savās mārketinga aktivitātēs.

Tāpat Betmens iepriekš uzsvēra, ka līgai nav izdevīgi sezonas vidū izmantot pārtraukumu NHL regulārajā čempionātā, kas būtu saistīts ar olimpiskajām spēlēm, jo klubu īpašniekiem tas nes zaudējumus.

Latvijas izlase bija piedalījusies iepriekšējās četrās olimpiskajās spēlēs, tomēr šoreiz kvalifikācijā to aiz svītras atstāja Vācija, kas pāris mēnešus vēlāk uzveica latviešus arī izšķirošajā pasaules čempionāta spēlē par vietu ceturtdaļfinālā.