foto: AP/Scanpix/LETA
Ovečkins uzspļauj NHL aizliegumam un piedalīsies olimpiskajās spēlēs
Aleksandrs Ovečkins nav mainījis savas domās un piedalīsies olimpiskajās spēlēs.
Hokejs
2017. gada 5. aprīlis, 16:52

Ovečkins uzspļauj NHL aizliegumam un piedalīsies olimpiskajās spēlēs

LETA

Par spīti Nacionālās hokeja līgas (NHL) lēmumam nelaist tās spēlētājus uz 2018.gada Phjončhanas olimpiskajām spēlēm viens no Krievijas labākajiem hokejistiem Aleksandrs Ovečkins grasās piedalīties četrgades nozīmīgākajās sacensībās.

NHL vadība pirmdien oficiāli paziņoja, ka tās hokejisti nepiedalīsies nākamā gada Ziemas olimpiskajās spēlēs, bet šobrīd pasaules spēcīgākajā hokeja līgā spēlē vairāk nekā 30 krievu hokejisti, ieskaitot tādas zvaigznes kā Ovečkinu un Jevgēņiju Malkinu, kā arī vārtsargu Sergeju Bobrovski.

Kad vēl nebija zināma konkrēta NHL nostāja, Vašingtonas "Capitals" uzbrucējs Ovečkins jau pērn rudenī teica, ka neatkarīgi no līgas lēmuma pārstāvēs Krievijas izlasi un piedalīsies olimpiskajās spēlēs.

"Neesmu mainījis savu nostāju un to arī nedarīšu," otrdien sacīja Ovečkins. "Jo tā ir mana valsts. Domāju, jebkurš vēlas spēlēt olimpiskajās spēlēs. Spēlēt Olimpiādē ir dzīves lielākā iespēja."

"Ja man kāds pateiks, ka nedrīkstu braukt uz olimpiskajām spēlēm, es to tik un tā darīšu," uzsvēra Ovečkins, kurš gan pauda cerību, ka visām pusēm izdosies vienoties, lai NHL hokejisti tomēr varētu piedalīties olimpiskajās spēlēs.

Ovečkins šosezon 79 spēlēs izcēlies ar 33 vārtiem un 34 rezultatīvām piespēlēm.

Arī Ovečkina komandas biedrs Jevgēņijs Kuzņecovs izteicās, ka pārstāvēs Krievijas izlasi olimpiskajās spēlēs, ja viņš saņems uzaicinājumu.

"Ceru, ka NHL mums tomēr ļaus spēlēt Olimpiādē. Tomēr nekas nemainīs manu viedokli - ja Krievijai būšu vajadzīgs, došos palīgā," norādīja Kuzņecovs, kurš šosezon pretinieku vārtsargus pārspējis 18 reizes.

NHL lēmums nelaist hokejistus uz Olimpiādi izpelnījies plašu kritiku spēlētāju vidū, kas jau mudina prognozēt, ka abām pusēm būs grūtības vienoties par jaunu kolektīvo līgumu. Pašreizējais līgums gan noslēgsies vien 2022.gadā.

NHL profesionāļi pirmo reizi Olimpiādē spēlēja 1998.gadā Nagano, pēc tam ik pēc četriem gadiem piedaloties arī olimpiskajos turnīros Soltleiksitijā, Turīnā, Vankūverā un Sočos.

Tomēr tagad NHL vadība nav spējusi vienoties ar Starptautisko Olimpisko komiteju (SOK) un Starptautisko Ledus hokeja federāciju (IIFF) par finansiālajiem nosacījumiem. NHL vēlējās, lai SOK sedz hokejistu ceļošanas un apdrošināšanas izdevumus, kā arī, lai līga varētu izmantot olimpiskos simbolus savās mārketinga aktivitātēs.

Tāpat līgas komisārs Gerijs Betmens iepriekš uzsvēra, ka līgai nav izdevīgi sezonas vidū izmantot pārtraukumu NHL regulārajā čempionātā, kas būtu saistīts ar olimpiskajām spēlēm, jo klubu īpašniekiem tas nes zaudējumus.

Latvijas izlase bija piedalījusies iepriekšējās četrās olimpiskajās spēlēs, tomēr šoreiz to aiz svītras atstāja Vācija.